Home / Agricultura / Vânzarea terenurilor, ţinută sub control

Vânzarea terenurilor, ţinută sub control

Distribuie

Una din legile mult comentate de către fermieri a fost cea privind vânzarea-cumpărarea de terenuri agricole, legea fiind trimisă spre reexaminare la începutul anului de către preşedintele Traian Băsescu.

Obiecţia şefului statului se referă la faptul că legea ar urma să fie aplicabilă persoanelor juridice care au naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene şi, implicit, şi Agenţiei Domeniilor Statului, agenţie care urmează a fi preluată de Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, persoană juridică ce se încadrează în această categorie. “Legat de Legea vânzării terenurilor se cunoaşte că ea deocamdată nu a fost promulgată de preşedintele ţării. Această problemă trebuia discutată în 2004-2005 când România a aderat la Uniunea Europeană. Din 2004 în Tratatul de aderare era prevăzut că după şapte ani cetăţenii străini pot să cumpere teren în România. În acest sens este şi o lege, Legea 312 din 2005 care prevedea că începând cu 2014 cetăţenii străini pot să cumpere teren în Romnânia. Acum această lege stabileşte modalitatea în care ea se face, iar faptul că se vinde teren trebuia discutat şi oamenii să cunoască, în 2004 – 2005. Probabil că dacă la momentul respectiv era pusă întrebarea românilor dacă doresc să adere la UE în condiţiile în care vă vindeţi terenul, probabil că procentul de susţinere la aderare nu era aşa de mare”, a precizat Liviu Timar, directorul DADR Mureş.

6.000 de hectare vândute

La nivelul judeţului Mureş, situaţia este ţinută sub control, potrivit directorului DADR Mureş neexistând riscuri de producerea a unui dezechilibru legat de problema vânzării terenurilor. “La nivelul judeţului Mureş nu avem suprafeţe foarte mari vândute. Avem o suprafaţă arabilă de 221.000 de hectare, şi din informaţiile pe care le am până la această dată, sunt vândute aproximativ 6.000 de hectare. Din aceste 6.000 de hectare, prin societăţi mixte, avem cetăţeni străini, olandezi, nemţi, care fac agricultură la noi, cresc animale, cultivă viţă de vie, sau cultivă teren. Pe de o parte lucrează terenul în judeţ, o altă parte sunt cetăţeni străini care au cumpărat teren şi l-au dat în arendă şi îl lucrează fermierii noştri. Nu este o problemă în sensul să se producă un dezechilibru la nivelul judeţului Mureş legat de această problemă a vânzării terenurilor. Ea trebuie urmărită în continuare. Ideal era dacă puteau să cumpere fermieri români, dar aceştia nefiind capitalizaţi, nefiind susţinuţi de bănci cu credite cu dobândă mică de 2-3 % cât există în vest, normal că fermierii români, nu că nu şi-ar dori să cumpere teren, dar nu au posibilitatea având în vedere că discutându-se foarte mult de acestă problemă a vânzării preţul terenurilor a crescut mult la nivelul judeţului. Este normal acest lucru deoarece agricultura este de viitor şi de perspectivă”, a explicat directorul DADR Mureş.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zeci de oi, găsite fără suflare pe o pajiște din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie Mai multe oi de la o stână din Sângeorgiu de Mureș au fost găsite …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.