Ghişeul virtual, modalitate comodă de plată Administratie
  • admin
  • 0 comentarii
  • 524 Vizualizări

Ghişeul virtual, modalitate comodă de plată

Marţi, 14 ianuarie, este prima zi în care târgumureşenii pot să efectueze plata taxelor şi impozitelor locale. Cei care achită integral taxele şi impozitele beneficiază de o reducere de 10% din totalul sumei datorate. “Există două termene scadente de plată, la 31 martie, respectiv 30 septembrie. Dacă o persoană fizică sau juridică achită integral impozitul în avans pe tot anul, atunci beneficiază de o bonificaţie de 10%”, a informat Ercsei Ferenc, şeful serviciului taxe şi impozite din cadrul Primăriei Târgu-Mureş. “Pe anul 2014 taxele şi impozitele locale au fost majorate cu 4%, corespunzător ratei inflaţiei dintre anii de referinţă 2012 şi 2013”, a adăugat Ercsei.

Proprietarii persoane fizice, buni plătitori

Cea mai mare parte a impozitelor locale pe anul 2013 au fost achitate, cu excepţia restanţelor din anii precedenţi şi a dobânzilor aferente. Proprietarii de clădiri persoane fizice au achitat impozitele într-un procent important de 89%, proprietarii de terenuri au făcut acelaşi lucru într-o proporţie de 80%, pe când doar 70% dintre proprietarii de autoturisme au fost la fel de disciplinaţi. “Procentul acestora este mai mic pentru că sunt mulţi cei care îşi vând maşinile cu gândul că noul proprietar va achita impozitele aferente, dar asta de multe ori nu se întâmplă” a relatat Ercsei. Pentru evitarea acestor situaţii şeful serviciului taxe şi impozite atrage atenţia asupra respectării legii 571/2003, care prevede obligativitatea întocmirii unui contract de vânzare-cumpărare, ambele părţi urmând ca în termen de 30 de zile să se prezinte la serviciul de impozite cu o copie de contractului şi una  a actului de identitate. Recomand celor care îşi vând autoturismele să încheie contracte de vânzare-cumpărare şi să ceară o copie a actului de identitate al cumpărătorului, ca să poată să anunţe serviciul nostru despre schimbarea de proprietar indiferent dacă noul proprietar îşi îndeplineşte sau nu obligaţiile”, a adăugat economistul.

O noutate faţă de anul 2013 în ce priveşte impozitele pe vehicule, este dispoziţia referitoare la vehiculele lente. În noul Cod Fiscal s-a stabilit clasificarea ca şi vehicule lente a utilajelor de lucru care nu pot circula pe drumurile publice, cum ar fi de exemplu autocositoare, autoexcavatoare, buldozere pe pneuri, excavatoare pe pneuri, macarale turn autopropulsate, tractoare pe pneuri sau utilaje multifuncţionale pentru întreţinerea drumurilor. “Proprietarii acestora vor plăti 35 de lei pe utilaj anual” a mai informat economistul.

Clădirile cu destinaţie turistică, impozit de 5%

În cazul proprietarilor persoane juridice procentajul bunilor plătitori este puţin mai redus, astfel 79% din impozitele pe clădiri au fost achitate, 77% din cele pe terenuri, cele aferente vehiculelor atingând  70%. “Procentajul este mai mic datorită unităţilor economice aflate în faliment”, a explicat Ercsei.

O noutate reprezintă introducerea unui impozit pentru clădirile cu destinaţie turistică. “Proprietarii acestora sunt obligaţi să depună o declaraţie pe propria răspundere până la data de 31 ianuarie privind funcţionarea sau nefuncţionarea unităţii de cazare. De asemenea, până la data de 28 februarie, aceştia au obligaţia de a depune documente justificative în copie, din care să rezulte că desfăşoară activitate. Pe anul 2014, pentru clădirile cu destinaţie turistică care nu funcţionează cota de impozitare este de 5% din valoarea de inventar a clădirii ”,a precizat şeful serviciului.

O altă noutate a anului se referă la proprietarii de garaje. “Deţinătorii de garaje care posedă autovehicule vor plăti 350 de lei, cei care deţin doar garaj nu şi maşini vor avea de plată 525 de lei”, am aflat de la Ercsei.

Impozite achitate şi online

Contribuabilii sunt aşteptaţi la casieriile de la sediul serviciului taxe şi impozite locale aflat în clădirea Primăriei luni şi miercuri între orele 8.00-14,30, marţi şi joi între orele 8-16 şi vineri 8-14. “Pentru a fi mai aproape de cetăţeni am deschis casierii şi în cartierele mai mari ale municipiului, respectiv în cartierul Tudor lângă piaţa Diamant, şi în cartierul Dâmbu Pietros în spatele Pieţii de Zi. Programul acestora este mai scurt cu câte 30 de minute în fiecare zi, pentru a putea colecta de la acestea sumele încasate peste zi”, a specificat Ercsei Ferenc.

O altă modalitate de plată aflată la dispoziţia contribuabililor este ghişeul online. Acesta poate fi accesat la adresa www.ghiseul.ro, dar se poate intra şi de pe pagina de web a Primăriei Târgu-Mureş. Utilizarea acestuia este deosebit de simplă, dealtfel la dispoziţia utilizatorilor este publicat şi un manual de utilizare care acoperă toate aspectele. Plăţile pot fi efectuate online atât de către contribuabilii care posedă nume de utilizator şi parolă transmise de către Primărie, dar şi de cei neautentificaţi. “Dacă se autentifică fără parolă trebuie să cunoască valoarea totală a impozitelor şi taxelor datorate. În această situaţie vor putea efectua plata totală fără însă a vizualiza detaliile şi nu pot beneficia de alte facilităţi. Anul trecut un număr de 1793 de contribuabili au ales această modalitate, aceştia efectuând plăţi în valoare de aproximativ 550.000 de lei. În altă ordine de idei doresc să atrag atenţia târgumureşenilor că plăţile se pot efectua cu calm până la sfârşitul lunii martie şi să se folosească de întregul program al casieriilor. Din experienţa anilor trecuţi pot să vă spun că sunt foarte mulţi cei care intră la orele amiezii, iar în celelalte intervale orare nu sunt plătitori”, a încheiat şeful serviciului taxe şi impozite.

Edith VEREŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE