SCANDALOS: Ursoaică cu pui împuşcată ca un mistreţ Social
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1250 Vizualizări

SCANDALOS: Ursoaică cu pui împuşcată ca un mistreţ

O ursoaică cu doi pui a fost ucisă sâmbătă, 21 decembrie 2013, în împrejurări suspecte, pe fondul cinegetic nr. 61 Bahnea din judeţul Mureş, la o vânătoare colectivă de mistreţi organizată de Asociaţia „Diana Târnava Mică” din comuna Mica. Ursoaica a fost doborâtă de Valer Bejan, iar incidentul a fost adus la cunoştinţa cotidianului „Zi de Zi” de către un vânător anonim, din dorinţa de a se evita o eventuală muşamalizare a cazului. În replică, organizatorul vânătorii a dat de înţeles că împuşcătura fatală a fost declanşată de agresivitatea ursoaicei, iar vânătorul care a trimis mamiferul omnivor pe lumea cealaltă a fost extrem de laconic în declaraţii.

Ursoaica, confundată cu un porc?

Incidentul a fost înştiinţat cotidianului „Zi de Zi” de un participant la vânătoare care a fost de acord să ne ofere detalii, însă sub protecţia anonimatului. „În timpul desfăşurării partidei de vânătoare colective, la care au participat 35-36 de vânători şi un grup de gonaci, cinci – şase persoane însoţite de câini, la un moment dat în zona dintre localităţile Bahnea şi Gogan, pe dealurile din partea stângă a drumului cum se merge de la Bahnea la Gogan, în timp ce se desfăşura goana, formată din cele cinci – şase persoane şi paznicii de vânătoare ai Asociaţiei, Keszeg Imre şi Deszi Csaba, plus încă un vânător, Haller Marin, membru al grupei Bahnea, în timp ce se deplasau pe goană au găsit urma unei ursoaice însoţită de doi pui de urs. Paznicul Keszeg i-a spus colegului Haller să se întoarcă înapoi pe linia gonacilor, nu cumva ursoaica să dea peste ei şi să-i atace, în încercarea de a-şi proteja puii. La un moment dat, s-a auzit un foc de armă undeva în faţă, pe standuri. La terminarea goanei, când gonacii însoţiţi de paznici au ieşit din desiş, vânătorul Bejan Valer a făcut semn, bucuros, paznicului Keszeg Imre, arătând cu degetul spre tufele din faţa lui şi zicând: e jos, acolo, porcu’ ăla mare. Ceea ce demonstrează faptul că nu a identificat vânatul, încălcând regulile prevăzute în instructajul de protecţie a muncii amintite de organizator înainea de vânătoare, care spune clar că se trage doar dacă vânatul este bine identificat”, a declarat vânătorul, care din motive lesne de înţeles a preferat să rămână anonim.

„Trofeul”, jupuit de paznici

Potrivit acestuia, în scurt timp la locul incidentului au ajuns şi paznicii, care au constatat împuşcarea ursoaicei. „Paznicul Keszeg deja avea o presimţire proastă deoarece din experienţa lui de 13 ani ca paznic şi-a dat seama că nu avea cum să fie în tufă acel porc, ci eventual doar urşii ale căror urme le-a văzut anterior. Mergând către locul indicat de către vânătorul Bejan Valer, câinii au început să latre în desiş, loc de unde au ieşit şi fugit doi pui de urs, în vârstă de circa doi ani. Intrând cu teamă în desiş, paznicul Keszeg însoţit de către vânătorul Haller Marian au văzut ursoaica căzută. În acel moment moment în care s-au întors şi au ieşit de acolo”, a relatat vânătorul care ne-a sesizat.

Între timp, a fost sesizat şi organizatorul vânătoarei, Nicolae Cişmaş. „Acesta a dispus ca ursoaica să fie scoasă din desiş şi transportată la sediul Asociaţiei „Diana Târnava Mică”, în comuna Mica nr. 170. Acolo, în garajul din curtea sediului, ursoaica a fost jupuit de către cei doi paznici de vânătoare”, a mai povestit vânătorul anonim.

Acuzaţii grave

Acelaşi vânător a lansat ipoteza că se doreşte muşamalizarea incidentului, astfel încât vânătorul care a împuşcat ursoaica cu pui să fie scos basma curată. „Ulterior, s-a aflat că se doreşte muşamalizarea cazului, prin încercarea construirii unui scenariu cum că ursoaica l-ar fi atacat pe vânătorul care a împuşcat-o, lucru contrazis şi prin faptul că ursoaica a fost împuşcată în „blat” şi vânătorul după ce a împuşcată-o s-a mai şi lăudat pe acolo că a împuşcat un porc mare”, a precizat sursa „Zi de Zi”. „Organizatorul vânătorii, Nicolae Cişmaş, are antecedente neplăcute în materie de vânătoare. Acum câţiva ani a fost angajat al AVPS Sighişoara fiind prins asupra sa cu câţiva mistreţi împuşcaţi pe care nu i-a putut justifica. Drept urmare, şi-a pierdut dreptul de a mai fi vânător, stând pe tuşă mai mulţi ani, după care a obţinut din nou permis de vânătoare undeva prin judeţul Braşov”, a relatat vânătorul anonim.

Ipoteza organizatorului: atac asupra vânătorului

Organizatorul vânătoarei din 21 decembrie 2013 şi totodată vicepreşedintele Asociaţiei „Diana Târnava Mică”, Nicolae Cişmaş, a confirmat incidentul petrecut pe fondul cinegetic nr. 61 Bahnea şi a dat de înţeles că „scânteia” care a declanşat faptele a fost pornită de agresivitatea ursoaicei cu pui. „Din cele relatate de vânător se pare că în prima fază este vorba despre un atac asupra vânătorului, un animal agresiv, respectiv un urs. Acum, organele abilitate desfăşoară o anchetă în care se va stabili exact situaţia în care a fost împuşcat acel urs”, a declarat Nicolae Cişmaş.

Ucigaşul ursoaicei, suspendat

Acesta a mai spus că vânătorul care a împuşcat mortal ursoaica a fost suspendat până la definitivarea anchetei. „Asociaţia din care vânătorul face parte a luat în şedinţa din 27 decembrie măsura suspendării acestuia până la definitivarea anchetei, deci este suspendat din orice activitate de vânătoare până la finalizarea anchetei. Asociaţia este din judeţul Mureş, localitatea Mica. Asociaţia Diana. Incidentul s-a petrecut pe fondul Bahnea, care ne aparţine”, a afirmat organizatorul vânătoarei. „Am avut calitatea de organizator în data respectivă, în urma acelui incident am anunţat imediat toate organele competente, respectiv Minsterul Mediului prin Agenţia de Mediu Mureş şi Garda de Mediu, Poliţia Judeţeană – Serviciul Arme şi Muniţii şi Direcţia Sanitar Veterinară”, a adăugat Nicolae Cişmaş.

Valer Bejan: „Cum adică să vă spun dumneavoastră?!”

Contactat de cotidianul „Zi de Zi”, Valer Bejan s-a arătat contrariat de faptul că incidentul pe care l-a provocat ar putea constitui un subiect de presă. „Cum adică să vă spun dumneavoastră?! Vreţi să faceţi articol din asta?!”, a afirmat vânătorul. „Mai sunaţi-mă mai târziu şi poate ne întâlnim undeva”, a mai spus Valer Bejan.

Martor cheie, în silenzio stampa

De asemenea, nici paznicul Keszeg Imre nu a fost prea generos în declaraţii, scuzându-se că e doar un simplu anagaat şi dând de înţeles că orice ar spune ar putea fi folosit ulterior, de şefii săi, împotriva sa. „Lăsaţi, sunaţi-i pe domnii care au fost acolo, nu pot să dau eu detalii, că apoi cine ştie ce se mai spune… Noi suntem şi angajaţi şi nu vreau să… Eventual sunaţi-l pe domnul care a fost de faţă, care a împuşcat ursoaica”, a spus Keszeg Imre.

Dosar penal deschis de Poliţie

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Mureş, inspector Andreea Pop, a confirmat, pentru cotidianul „Zi de Zi”, existenţa unui dosar penal înregistrat în acest caz.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE