FOTO: Maratonul lecturii în Zanza de Ziua Culturii Naţionale Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 187 Vizualizări

FOTO: Maratonul lecturii în Zanza de Ziua Culturii Naţionale

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Zanza Café & Lounge a fost gazda Maratonului de Lectură intitulat “Citeşte-le târgumureşenilor!” organizat de Fundaţia Studium, Rotaract Club Téka, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Biblioteca Teleki-Bolyai, Cluburile Rotaract Târgu-Mureş.

Startul maratonului a fost dat la miercuri, 15 ianuarie, ora 00.00 şi s-a întins pe durata a 24 de ore, timp în care scriitori, actori, elevi, studenţi, personalităţi ale vieţii publice târgumureşene au  lecturat din cele peste 50 de volume expuse pentru a da un exemplu copiilor, adolescenţilor şi tinerilor de a nu abandona lectura. “Este a treia ediţie, în urmă cu doi ani am început acest maraton de lectură în limba maghiară prin Ziua Culturii Maghiare pe 22 ianuarie. S-a bucurat de un real succes, am avut foarte mulţi vizitatori. Ideea acestui maraton s-a născut pentru a promova autorii din Târgu Mureş care ori s-au născut sau au creat în Târgu Mureş şi de a promova cartea, lectura  în rândul tinerilor, oamenilor de rând ”, a precizat  Vass Levente, vicepreşedintele Fundaţiei Studium.

Traducerile, nelipsite din oferta maratonului

Printre cei prezenţi la maraton s-au numărat personalităţi ale vieţii publice mureşene, actori, scriitori, jurnalişti, care au dat citire  operelor scriitorilor, atât cei de limba română cât şi celor de limba maghiară, graţie traducerilor. “Ne-am gândit pentru acest an ca şi inovaţie să introducem pe lângă scriitori mureşeni şi traducerile, pentru că şi ele intră în cultura scrisă a unei naţii. Atunci am introdus autorii români, nu doar târgumureşeni care au fost traduşi în limba maghiară. Într-un oraş ca Târgu Mureş această interculturalitate începe să prindă un contur real, de a cunoaşte şi creaţile din partea cealaltă, aici mă refer la traducerile din limba română în cea maghiară”, a precizat Vass Levente.

Sprijinul instituţiilor de cultură

Maratonul de lectură s-a bucurat şi de sprijinul revistelor Vatra , Látó, Uniunii Scriitorilor din România, filiala Mureş, care au pus umărul la  demersul cultural din Zanza. “Au fost invitaţi toţi scriitorii care fac parte din această comunitate. Nu eu fac listele, şi probabil foarte mulţi vor veni neanunţaţi, dar îi aştept pe foarte mulţi să vină. Ne-a ajutat foarte mult domnul Kocsis Francisko, cei de la revista Látó, reprezentanţii  Uniunii Scriitorilor Mureş, E o reală susţinere din partea lor, şi sper că va fi considerată o iniţiativă bună şi de viitor”, a precizat Vass Levente.

Primi care au deschis maratonul au fost Radu Crişan, fost preşedinte al Clubului Rotary Târgu-Mureş alături de Vass Levente, organizator al maratonului de lectură.

“Asta este normalitatea în Mureş”

Demersul cultural al Fundaţiei Studium s-a bucurat şi de aportul voluntarilor care au pus umărul la reuşita evenimentului destinat promovării lecturii. “Pentru a fi totul în regulă am invitat şi oameni de etnie română ca să ne ajute în numele fundaţiei. Printre ei s-au aflat jurnalistul Ligia Voro, doamna Mariana Negoiţă şi mulţi alţii care au făcut  parte din această echipă de voluntari pentru acest eveniment. Am considerat că avem nevoie de experienţa lor. Am invitat de asemenea mass media din Târgu Mureş, am încercat împreună să nu dezbinăm ci să facem ceva cu care toată lumea să poată să se asocieze. Consider că este un început de o reală interculturalitate trăită, nu doar vorbită în Târgu Mureş unde suntem aproape jumătate etnici maghiari şi jumătate români. Eu cred că asta este normalitatea în Mureş, sper că este un semnal clar că se poate face ceva împreună”, a spus Vass Levente.

Sursă foto :  www.facebook.com/citestele/photos_stream

[zizigallery id=1052]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE