Noutăţi în pachetul de servicii medicale de bază Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 72 Vizualizări

Noutăţi în pachetul de servicii medicale de bază

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a prezentat în cadrul videoconferinţei de joi, 16 ianuarie, cele patru mari modificări aduse în pachetul de servicii medicale de bază, elemente care, puse laolaltă, au menirea de a îmbunătăţi sistemul medical şi nevoile pacienţilor.

Patru elemente principale

Ieşirea din minciună, dovezile ştiinţifice, schimbările de mentalitate şi grija pentru banul public sunt elementele principale din pachetul de servicii medicale de bază. În plus, în noul pachet prevenţia este reglementată, ceea ce este, în opinia lui Eugen Nicolăescu, un lucru extraordinar. „Pachetul de bază aduce nou câteva elemente importante. Primul şi cel mai important este ieşirea din minciună. Ar trebui să reiterăm ideea că bugetul pe care România îl acordă sănătăţii este un buget care nu poate asigura toate serviciile medicale pe care cineva crede că le poate obţine, dar bugetul pe care România îl are prin aceste pachete asigură tuturor cetăţenilor acele servicii medicale de care au nevoie ca viaţa lor să nu fie pusă în pericol şi ca problemele de sănătate pe care le au să fie ameliorate, chiar rezolvate. În al doilea rând, pachetele se bazează pe dovezi ştiinţifice. Sunt convins că vor fi păreri de toate felurile. Suntem o ţară democratică în care libertatea de exprimare este garantată. Pe noi ne interesează ca acele lucruri pe care dorim să le reglementăm să aibă ca fundament de fiecare dată dovezi ştiinţifice. În al treilea rând, dorim să schimbăm mentalitatea în societatea românească, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. Este un lucru greu care se face în timp, dar trebuie să începem. De fiecare dată, de ani de zile, în această ţară se vorbeşte despre prevenţie, dar niciodată ea nu a intrat într-un pachet de servicii medicale. Acum este reglementat şi se spune exact cum se realizează, ceea ce este un lucru extraordinar de important pentru toţi cetăţenii români. Apoi, în al patrulea rând, grija pentru banul public este o altă noutate. Trebuie să spunem foarte clar şi răspicat că bani sunt puţini, dar în multe zone banii nu sunt, din păcate, cheltuiţi cu chibzuială sau cu multă responsabilitate, aşa cum ar trebui. Pachetul, fiind foarte transparent şi clar, ar trebui să ne spună unde se duce fiecare leu, cât s-a cheltuit prevederilor legale. Pachetul de bază nu este construit pentru o persoană anume, ci pe nevoi de sănătate”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Numărul de consultaţii medicale, nelimitat

Pachetul de servicii medicale nu limitează numărul de consultaţii pentru probleme de sănătate, iar dacă un pacient are o suspiciune de boală, acesta se poate adresa medicului de familie fără niciun fel de restricţie. „Pachetul nu limitează numărul de consultaţii pentru probleme de sănătate noi şi aş vrea să subliniem acest lucru până când se va înţelege. Cu alte cuvinte, ori de câte ori apare o problemă nouă de sănătate, agravarea unei patologii pe care medicul de familie o ştie, toate acestea se tratează ca o problemă de sănătate nouă. De asemenea, ori de câte ori o persoană are o suspiciune de sănătate, o problemă în sensul în care se simte rău sau crede că trebuie să meargă la medic, atunci acea persoană se poate adresa medicului de familie fără niciun fel de restricţie. Vreau să scot în relief aceste lucruri pentru că am văzut multe comentarii făcute de către cei care nu au citit proiectul de hotărâre privind pachetul. Aş mai spune că această consultaţie pentru o problemă nouă de sănătate nu trebuie confundată cu urgenţa care se rezolvă prin apelarea la Serviciul 112. Ele nu au nicio legătură”, a menţionat Eugen Nicolăescu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE