Dr. Dora Santa: „Să învăţăm să lucrăm în echipă” Reportaj
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 299 Vizualizări

Dr. Dora Santa: „Să învăţăm să lucrăm în echipă”

Medicii de familie spun că prevenţia înseamnă educaţie, iar în orchestrarea prevenţiei trebuie să fie loc pentru mai mulţi actori, de la medici de familie, dieteticieni, psihologi şi jurnalişti. Dr. Dora Santa, medic primar în medicina de familie, spune că este nevoie de o muncă în echipă şi identifică o serie de elemente care ar îmbunătăţi procesul de prevenţie.

Obiceiurile sănătoase, esenţiale

Obiceiurile sănătoase, adică dragostea pentru natură, prepararea hranei cu naturaleţe şi mişcarea, odihna, valoarea consultaţiilor preventive sunt lucruri esenţiale în dobândirea un stil de viaţă cât mai bun. „În orchestrarea prevenţiei ar trebui să fie loc pentru toate instrumentele şi pentru toţi profesioniştii competenţi. Trei generaţii de nutriţionişti-dieteticieni licenţiaţi aşteaptă ca profesia lor să fie legalizată pentru a-şi pune cunoştinţele în slujba prevenţiei bolilor cronice. Populaţia nu poate fi educată doar de medicii de familie. Ea ar trebui să deprindă obiceiuri sănătoase din copilărie: să iubească natura şi să o ocrotească, să ştie să-şi prepare cu naturaleţe porţia de hrană, să favorizeze mişcarea, să ştie când să se odihnească şi să respecte somnul celor din jur, să cunoască valoarea consultaţiilor preventive, al consultaţiilor dietetice şi psihologice”, a precizat Dr. Dora Santa, medic primar în medicina de familie, licenţiat în dietetică şi nutriţie.

„Să învăţăm să lucrăm în echipă”

Cei mai mulţi oameni se bazează pe suplimentele de slăbit şi sunt dispuşi să cheltuiască mulţi bani fără a se gândi dacă acestea sunt sănătoase sau nu. Dr. Dora Santa consideră că munca în echipă este fundamentală. Educaţia dietetică în curricula de învăţământ, responsabilizarea pacienţilor pentru a se prezenta anual la consultaţia de bilanţ a stării de sănătate sau subvenţionarea producţiei de legume şi fructe autohtone sunt elemente care ar îmbunătăţi stilul de viaţă al oamenilor. „Pacienţii sunt dispuşi să dea un car de bani pentru o „examinare alternativă”, apoi încă un car de bani pentru clarificarea iatrogeniei cu care se pricopsesc, apoi să dea alţi bani pentru suplimente pentru a slăbi fără nici o responsabilitate, dar nu ştiu care sunt sursele de glucide, de grăsimi sănătoase sau că ar trebui să apeleze urgent la un psiholog în cazul tentaţiei la bulimie sau anorexie. Consider că trebuie să învăţăm să lucrăm în echipă. Astfel, ar trebui să se introducă educaţia dietetică în curricula de învăţământ şcolar alături de cel puţin de trei ore de sport pe săptămână şi să se asigure baza materială a acestor activităţi preventive; să se liberalizaze profesia de dietetician-nutriţionist pentru a putea munci ca profesionişti calificaţi în promovarea sănătăţii, în sectorul educativ şi sanitar; să se responsabilizeze pacienţii pentru a se prezenta anual la consultaţia de bilanţ a stării de sănătate, pentru a ajunge în timp util la consultaţii cu profesionişti calificaţi, în caz de nevoie; să se subvenţioneze producţia de legume şi fructe autohtone”, a spus dr. Dora Santa.

Mai mult, o colaborare permanentă cu ministerele implicate direct în această problemă ar însemna, de asemenea, o investiţie benefică. „Acţiuni sinergice, cu evaluarea efectelor unei conlucrări continue a Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Agriculturii, a Mediului şi a Ministerului Finanţelor pentru asigurarea bazei materiale a activităţii preventive, ar fi o investiţie deosebit de benefică ce s-ar amortiza în timp”, a continuat dr. Dora Santa.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE