Share

Home / Invatamant / Simulare examen DELF la “Papiu”

Simulare examen DELF la “Papiu”

Aproximativ 130 de elevi din judeţul Mureş au participat vineri, 17 ianuarie la simularea examenului DELF găzduit de Colegiul Naţional “Al. Papiu Ilarian”. Elevii participanţi s-au familiarizat astfel cu atmosfera examenului de obţinere a atestatului de limbă franceză Diplôme d’etudes en langue française(DELF), care va avea loc în luna februarie la Târgu Mureş.

“Important pentru elevi este să ştie ce înseamnă această diplomă DELF, o diplomă valabilă pe viaţă eliberată de Ministerul Educaţiei din Franţa. Ea se acordă pe mai multe nivele de competenţă, de la cel mai mic nivel, A1, la nivelul B2. La Târgu Mureş avem în luna februarie prima sesiune a examenului DELF organizată în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” Examenul propriu-zis  are patru probe, de înţelegerea unui document audio, de înţelegerea unui document scris,  producere de mesaje scrise şi producere de mesaje orale. La acest examen de simulare, pentru că timpul nu ne permite din cauza numărului elevilor înscrişi, am avut doar o probă de înţelegere de document audio şi producere de mesaj oral, pentru că sunt probele care pun oarecum mai multe dificultăţi candidaţilor. Din comisia acestor examene DELF fac parte profesorii abilitaţi să examineze şi să corecteze. Aceste abilităţi se obţin într-un cadru foarte strict. Aceşti profesori sunt abilitaţi prin acelaşi Minister al Educaţiei din Franţa. E un număr limitat de persoane care pot să facă parte din aceste comisii  iar în judeţul Mureş avem 11 astfel de profesori acreditaţi”, ne-a declarat Mihaela Popa, responsabil concursuri şi examene în cadrul Institului Francez din Cluj.

Şi adulţii pot da examen

Potrivit Mahaelei Popa examenul DELF nu se adresează doar elevilor şi studenţilor, el fiind deschis tuturor celor care vor să-şi certifice nivelul de cunoştinţe în limba franceză. “Important este să specificăm faptul că aceste examene nu se adresează doar elevilor şi studenţilor, se pot prezenta şi adulţi care doresc să-şi certifice nivelul de cunoştinţe în limba franceză, ştiindu-se faptul că aceste diplome sunt utile pentru a pleca cu bursă, pentru a munci în ţări ale spaţiului francofon. La Târgu Mureş vom organiza examene doar dacă avem un număr minim de înscrişi, între 5 şi 10 candidaţi  pentru un anume nivel. Dacă nu, adulţii doritori să-şi certifice cunoştinţele de franceză se vor prezenta la Cluj”, a menţional Mihaela Popa.

Târgu Mureş, centru de examinare  DELF

Noutatea anului 2014 este dată de faptul că elevii mureşeni pot susţine acest examen la Târgu Mureş fără să fie nevoiţi  a se deplasa la Cluj. “Este o noutate în acest an în ce priveşte examenele DELF, este primul an în care Institutul Francez din Cluj organizează la Târgu Mureş acest examen. Noi până acum am avut foarte mulţi candidaţi din judeţul Mureş care se prezentau la Cluj şi ne-am gândit să venim în întâmpinarea aşteptărilor candidaţilor oferindu-le posibilitatea de a da acest examen aici, ceea ce înseamnă un plus de confort pentru candidaţi”, afirmă Mihaela Popa.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Anunţ important în atenţia absolvenţilor promoţiei 2019

Reamintim absolvenților faptul că, termen de 60 de zile de la absolvire, sunt aşteptaţi să …

Share
Share