UMF va avea o extensie în Germania Invatamant
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 172 Vizualizări

UMF va avea o extensie în Germania

Florin Buicu, secretarul  Comisiei pentru sănătate  din Camera Deputaţilor şi membru în Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a anunţat vineri, 17 ianuarie, decizia Senatului UMF privind votarea extinderii UMF Tîrgu-Mureş în Germania luată miercuri, 15 ianuarie. Potrivit lui Buicu extensia  ar urma să devină funcţionabilă „în cea mai bună variantă, din 1 octombrie 2014”, limba de prerdare fiind engleza, destinată studenţilor germani şi din ţările nordice.

Spital în proprietatea universităţilor

Buicu a evidenţiat importanţa  proiectului de constituirea unei singure universităţi puternice în Târgu Mureş, prin unificarea UMF cu celelalte universităţi de stat – UPM şi UAT.  În acest context  deputatul PSD a salutat iniţiativa ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu de modificarea Legii 95 prin redefinirea unei noi reţele de sănătate în România. “În modificarea Legii 95 se vorbeşte de reţeaua de sănătate a universităţilor şi facultăţilor de medicină. Acest lucru înseamnă că universităţile şi facultăţile de medicină din România vor putea avea propriile spitale după modelul care funcţionează în acest moment în toată Europa. Chiar dacă vorbim de un spital universitar în Bucureşti sau de spitale clinice în restul centrelor universitare, proprietatea acestor spitale aparţine Consiliului Judeţean sau primăriilor iar prin definirea aceasta a reţelei de spitale a universităţilor şi facultăţilor de medicină ele vor putea avea în proprietate aceste spitale. Asta înseamnă că putem vorbi la nivelul judeţului Mureş de Spitalul Universitar dar care ar putea să preia în coordonare inclusiv spitalele din Reghin, Sighişoara, poate chiar din Odorhei şi Miercurea Ciuc dar şi din alte oraşe din regiune. Am început, în paralel cu cele două subiecte, cu deschiderea extensiei în Germania şi a Universităţii de Medicină, respectiv cu cel al unui centru universitar puternic , pentru că în momentul în care legea va fi modificată vom putea vorbi de un furnizor de servicii medicale, respectiv spital, astel încât să putem deschide inclusiv în Germania o extensie a spitalului universitar din Târgu Mureş”, a menţionat Florin Buicu.

Decontarea cheltuielilor

Buicu a mai precizat că, constituirea unei singure universităţi puternice prin colaborarea dintre UMF şi UPM ar putea fi concretizată prin colaborări pe dezvoltarea unor produse specifice în domeniul medical, începând de la mobilier medical, dispozabile medicale, infrastructura şi mediul academic în UPM care să  furnizeze soluţii  mediul academic mureşean în ce priveşte  zonă  serviciilor medicale. “Pentru ca acest proiect să poată fi dus la îndeplinire, pentru a ajunge la un centru   universitar puternic  va fi nevoie şi de acordul comunităţilor, dacă vorbim de Târgu Mureş, fie prin preluarea unuia din spitalele existente fie prin înfiinţarea şi construcţia unui spital nou. Vorbim de o universitate puternică în care să fie reunite atât învăţământul medical dar şi cel economic, având în vedere un alt aspect.  Începând cu data de 1 ianuarie 2014, a intrat în vigoare această componentă de medicină transfrontalieră, dreptul fiecărui cetăţean european de a beneficia de servicii oriunde în Europa cu decontarea cheltuielilor din partea asiguratorului  din ţara de origine la costurile din ţara de origine. În momentul în care va putea fi constituit acest spital universitar care să fie capabil să furnizeze servicii medicale, alături de infrastructura de medicină dentară de care beneficiază în momentul de faţă UMF, prin această colaborare vor putea fi prezentate oferte asiguratorilor europeni prin care serviciile medicale de la Târgu Mureş să fie oferite la un preţ care oricum vor fi mai mici decât preţul plătit de aceşti asiguratori în ţările în care îşi au sediul. Asta înseamnă că,  dacă pentru o hernie în Germania un asigurator plăteşte 10.000 de euro, acel asigurator va avea interesul să deconteze în Târgu Mureş poate 8.000 de euro pentru servicile medicale şi cele de transport şi hoteliere pentru Târgu Mureş”, afirmă Buicu.

Învăţământ liceal la UMF

Florin Buicu a adus în discuţie  posibilitatea ca universităţile de medicină să includă în structura lor şi învăţământul liceal. “Pe de altă parte, pentru a putea asigura o dezvoltare, inclusiv a învăţământului medical, o idee foarte bună a conducerii universităţii ar fi legată de furnizarea de către UMF a serviciilor de învăţământ, inclusiv liceal. Legea Educaţiei permite în momentul de faţă ca UMF să aibă în structură un liceu sanitar. Prin dezvoltarea acestor servicii de liceu sanitar, în Târgu Mureş, Reghin, Sighişoara să putem  crea oportunitatea pentru acest domeniu de pregătire a cadrelor medicale începând din liceu. Atunci copii au oferta de a intra la liceul sanitar, ulterior, în momentul absolvirii liceului au posibilitatea de a intra la una din formele de pregătire din cadrul UMF”, spune Buicu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE