Home / Sanatate / UPU, raport zilnic online din februarie

UPU, raport zilnic online din februarie

Distribuie

Unităţile de Primiri Urgenţă (UPU) vor raporta, zilnic, online, începând din februarie activitatea pe care o desfăşoară, fiind un raport care va permite o monitorizare în timp real, inclusiv cea a cheltuirii banilor publici. Anunţul a fost făcut duminică, 19 ianuarie, de către dr. Raed Arafat.

Limitarea creşterii vizitelor la UPU

Doctorul a menţionat că raportarea zilnică online nu va fi o muncă în plus. „Începând de luna viitoare, vom introduce raportarea zilnică la nivelul Unităţilor de Primiri Urgenţă. Fiecare unitate, conform regulamentelor noastre, are un raport de gardă tip pe care îl completează. De acum, acest raport va fi completat online şi va fi accesat inclusiv la nivel de Minister, ca să vedem cum stă situaţia pe plan naţional. UPU, finanţate de Ministerul Sănătăţii, văd anual 3,2-3,4 milioane pacienţi, iar compartimentele de primiri urgenţă  din spitalele mai mici văd aproape un milion de pacienţi anual. De 3 ani suntem în jurul acestei cifre. Dacă comparam vizitele la UPU pe număr de locuitori cu alte ţări, nu stăm atât de rău cum stau alte ţări unde 1 din 3 cetăţeni utilizează pe an UPU. La noi ar ieşi cam 1 la 5, 1 la 4 cetăţeni. Introducerea şi creşterea accesibilităţii către medicina primară poate să limiteze cât de cât creşterea vizitelor la UPU”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Vrem să vedem unde sunt probleme”

Potrivit secretarului de stat, o astfel de monitorizare zilnică în timp real şi o comparaţie între diferite unităţi este extrem de importantă pentru că permite cheltuirea corectă a banul public şi descoperirea anumitor discrepanţe. „Este un raport tehnic care ne informează despre ce se întâmplă în ţară şi unde sunt probleme şi să încercăm să le rezolvăm. Noi am avut monitorizări asupra UPU şi până acum, dar care nu erau în timp real, ci prin vizite şi monitorizare încrucişată pe plan naţional şi când vezi, spre exemplu, la o unitate că are consumul de reactivi şi analize net peste nivelul mediu şi peste cel al celor mai mari Unităţi de Primiri Urgenţă, normal că a doua zi trimiţi pe cineva la această unitate să evalueze situaţia. S-ar putea să descoperi că sunt analize care nu sunt trecute în foaie, dar care sunt plătite, că sunt anumite chestii care nu sunt în ordine. Acum doi ani, după un astfel de control, am recuperat de la un spital din Bucureşti 3,5 milioane lei după ce am depistat astfel de probleme. Acum, de exemplu, ni s-au trimis facturi pentru decontat de la un spital din Bucureşti, ne-a atras atenţia că ceva nu e în ordine, am trimis controlul de la minister şi automat la unele facturi s-a refuzat decontarea, pentru că au fost pe materiale de construcţii, pe lucruri care nu au nimic de-a face cu ce decontăm noi pe UPU”, a continuat dr. Raed Arafat.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.