2014, bogat în surprize frumoase la Muzeul Judeţean Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 168 Vizualizări

2014, bogat în surprize frumoase la Muzeul Judeţean

După 2013, unul plin pentru Muzeul Judeţean Mureş graţie Centenarului Palatului Culturii, muzeul pregăteşte un an 2014 la fel de plin în evenimente culturale şi nu numai, reliefate de directorul instituţiei, Soos Zoltan în interviu care urmează.

Reporter: Care sunt priorităţile începutului de an pentru Muzeul Judeţean?

Soos Zoltan: Se pare că şi judeţul Mureş în sfârşit a fost atins de febra investiţiilor de infrastructură ceea ce va influenţa esenţial activitatea noastră. Aici mă refer la săpăturile arheologice care vor fi efectuate la drumul ocolitor Ernei – Corunca, precum şi în ce priveşte pregătirile de construcţii la Autostrada Transilvania, Crăciuneşti, respectiv Câmpia Turzii. Acest lucru înseamnă aproximativ doi, trei ani de lucrări intense, săpături, amenajări, mai ales la forţă de muncă calificată. Aceste săpături vor duce la o îmbogăţire de patrimoniu. Putem să ne aşteptăm la peste 100.000 de piese care vor apărea în urma acestor cercetări. O parte mult mai mică va face parte din aşa zisul tezaur care nu înseamnă neaparat aur sau argint.

Rep.: În ce stagiu se află aceste săpături?

Soos Zoltan : Deocamdată suntem în faza de prognoză, trebuie să facem nişte diagnostice arheologice pe tronsoanele unde va merge autostrada, ceea ce înseamnă o cercetare prealabilă. După finalizarea diagnosticului arheologic trebuie să trecem la a doua etapă care va însemna cercetarea siturilor care au fost identificate cu ocazia diagnosticului. Diagnosticul înseamnă deschiderea unor şanţuri din 50 în 50 de metri care vor fi verificate şi în caz că se identifică ceva se delimitează situl şi începem săpătura detailată. Asta va dura aproximativ trei ani, incluzând aici şi anul 2014. Sperăm să fie săpături cu multe rezultate, mai ales în Valea Mureşului care în ultimii 6.000 de ani a fost locuită de om tot timpul unde ne aşteptăm la fel de posibilităţi. Cel puţin 80% din situri sunt necunoscute, nu doar la noi în România deoarece nu se văd la suprafaţă, doar prin diagnostic, săpături sau diferite metode.

Rep.: Care este oferta cultural – educativă pentru acest an?

Soos Zoltan : Şi în 2014 menţinem prezenţa noastră pe paleta culturală târgumureşeană. Vom avea activităţi care vizează pedagogia muzeală, “Şcoala altfel”, suntem destul de mult implicaţi în această activitate, apoi vine „Noaptea Muzeelor”, deja ne pregătim cu mai multe expoziţii. Pe lângă săpături menţionez activitatea colegilor de la etnografie care vor continua prin proiecte AFCN, colegii de la Ştiinţele Naturii cu programele de pedagogie muzeală unde avem colaborări cu Grupul Milvus, cu Inspectoratul Şcolar. Încercăm anul acesta să organizăm „Târgul Muzeelor”, sperăm ca Primăria să ne permită să folosim strada Enescu. La fel şi la “Noaptea Muzeelor”, deoarece are un impact mult mai mare. Să nu uităm de Palatul Culturii care şi în aces an sperăm să rămână la fel de activ din punct de vedere cultural cum a fost în 2013, care pentru mine personal a fost un etalon când în sfârşit cultura a revenit la Târgu-Mureş. Sper să continuăm la acest nivel, chiar dacă nu vor fi aşa de multe ca anul trecut organizate de echipa de la Consiliul Judeţean, dar totuşi să rămână un număr constant de evenimente majore.

Rep.: Ce expoziţii pregătiţi pentru acest an?

Soos Zoltan : Una din expoziţiile interesante din acest an va avea ca tematică istoria farmaceutică, pe care o plănuim să o facem cu Gedeon Richter, ei sponsorizând parţial expoziţia. Tematica va cuprinde în mare producţia medicamentelor. Încercăm să vernisăm expoziţia în luna aprilie, înainte de evenimentul „Şcoala altfel” şi va dura până la finalul anului după care va fi itinerată şi prin alte oraşe ale ţării sau poate şi în străinătate. Şi în acest an vom avea Festivalul Roman de la Călugăreni în luna august, care va fi completat şi cu o zi medievală. Din punctul nostru de vedere este important să legăm aceste festivaluri şi evenimente cumva şi de timpul prezent, Imperiul Roman este o perioadă puţin mitizată, toţi simpatizează cu acest imperiu care a însemnat foarte mult pentru omenire şi care ne-a lăsat o moştenire bogată. Evul Mediu este mult mai aproape de noi prin evenimente şi prin moştenirea directă pentru toate comunităţile locale.

Rep.: Anual, Muzeul Judeţean se bucură de prezenţa expoziţiilor itinerante. Ce surprize pregătiţi pentru 2014?

Soos Zoltan : Ne pregătim de o expoziţie foarte importantă pentru noi, o expoziţie itinerată în toatăţara, organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României unde şi noi am împrumutat piese. Este vorba de expoziţia „Aurul şi argintul României”, o colecţie superbă şi unică. Va fi o ocazie unică pentru târgumureşeni să vadă adunat la un loc tezaurul din România într-o expoziţie. Expoziţia va ajunge la Târgu-Mureş la finele anului 2014 şi va fi găzduită de Palatul Culturii. Spaţiile din palat sunt mai avantajoase şi securitatea este mai uşor de asigurat fiind vorba de valori destul de mari. Expoziţia va fi o încoronare a activităţii pentru anul 2014.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE