Agricultura, Cenuşăreasa ignorată de autorităţi Editorial
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1879 Vizualizări

Agricultura, Cenuşăreasa ignorată de autorităţi

În exerciţiul financiar 2013, agricultura a adus 18,5 miliarde de euro în economia României, înregistrând astfel cel mai bun rezultat din istorie, comparativ cu anul anterior, 2012, plusul fiind de aproximativ 20 de procente.

Paradoxal, deşi foarte mulţi ani, după desfiinţarea CAP-urilor şi a IAS-urilor şi distrugerea sistemelor de irigaţii, agricultura a fost un fel de Cenuşăreasă a economiei româneşti, în prezent foarte mulţi fermieri români au capacitatea de a se lupta, de la egal la egal, cu fermierii europeni. Uimitoare transformare, care n-ar fi fost posibilă fără ambiţie şi muncă „zi-lumină”.

Pe o parte dintre agricultorii de elită din Transilvania am avut onoarea să îi întâlnesc la simpozionul Dafcochim de la Eger, Ungaria, organizat între 17-19 ianuarie. Cu toate că ştiam că agricultura e un sector foarte greu, unele dintre ofurile fermierilor m-au lăsat mască.

Unii fermieri mi-au povestit că aproape toată lumea din domeniu ştie că se importă la greu produse din alte ţări, cu toate că provenienţa şi calitatea acestora lasă de dorit. Şi totuşi, le aducem în ţară şi le consumăm în detrimentul producţiei noastre, contribuind astfel la strângerea laţului în jurul producătorilor autohtoni care şi aşa abia mai respiră, sufocaţi de dobânzile nesimţit de mari practicate de bănci şi paralizaţi parţial de costurile europene neadaptabile la portofelul cumpărătorului. Ba mai mult, unele importuri se fac din ţări care sunt în carantină, în timp ce autorităţile din capitală se fac că nu văd. Le-o fi „plouat” cu niscaiva „mălai” prin buzunare sau e vorba doar de indiferenţă? Sau de ambele?!

Greu de înţeles atitudinea autodistructivă la adresa fermierilor români care nu merită să fie batjocoriţi, ci sprijiniţi!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE