Home / Administratie / FOTO:Reabilitarea Cetăţii, sistată de lipsa banilor

FOTO:Reabilitarea Cetăţii, sistată de lipsa banilor

Distribuie

Dacă în vara anului trecut lucrările de reabilitare a Cetăţii Medievale din Târgu-Mureş erau în toi, începutul anului 2014 pare să fi aşternut liniştea peste acestea.

“Facturile nu sunt plătite din 2012 încoace”

Potrivit directorului Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, lucrările au fost oprite din cauza lipsei finanţării, fapt care pune în dubiu finalizarea lucrărilor prevăzute pentru luna august a acestui an. “Momentan în Cetate, având în vedere că, contractul dintre Muzeul Judeţean şi Primărie a expirat şi facturile nu sunt plătite din 2012 încoace, am sistat lucrările, nu le putem efectua din bugetul propriu. Aşteptăm ca Primăria să facă paşii necesari să reluăm lucrările. Din partea noastră intenţionăm cât mai repede să finalizăm lucrările. Din câte ştiu în luna august trebuie predată Cetatea dar din păcate lucrările merg destul de anevoios. Ar trebui o organizare mai eficientă. La o scară de 1 la 10, lucrările la Cetate sunt finalizate undeva la nivelul de 7. Mai e mult de lucru chiar dacă foarte multe faze deja sunt finalizate, mai ales la clădiri. Au rămas însă foarte multe finisaje neterminate şi construcţia de infrastructură este rămasă puţin în urmă. Cu un elan şi cu o organizare mai eficientă se poate termina până în luna august, dar acest lucru depinde de cum e organizarea, dacă este asigurată finanţarea de către beneficiar”, a precizat Soos Zoltan. “În total, pentru anii 2012 şi 2013 Primăria are o datorie de 500.000 de lei faţă de Muzeu, sumă totuşi destul de mică pentru bugetul local. Din păcate, din câte cunosc, datoriile către firmele de construcţii sunt mai mari, de aceea momentan din consorţiul format de firmele Contranscom Benţa, Energoplus şi Alfa Construct, în Cetate lucrează doar cei de la Alfa Construct”, a completat Soos Zoltan.

Ce e de făcut?

Potrivit directorului Muzeului Judeţean Mureş, trebuie găsită o soluţie în ce priveşte finanţarea lucrărilor pentru reabilitarea Cetăţii, astfel ca oraşul să se bucure de un loc emblematic reabilitat pentru pentru Târgu-Mureş. “Sunt lucruri esenţiale fără de care nu văd cum să finalizăm lucrările din partea noastră. În luna august ar trebui predată lucrarea, cu parcuri, cu replantări, cu iarbă, cu absolut tot, Primăria, fiind beneficiarul, trebuie să asigure finanţarea acestor lucrări. Faptul că se cheltuiesc bani şi nu mai rămân în buget la finalul anului doar beneficiarul poate să ofere un răspuns de ce nu consideră prioritară această investiţie şi să rămână finanţare pentru lucrări. Beneficiarul ştie foarte bine că fondurile europene se recuperează, nu se pierd. Aici ar trebui găsită o soluţie pentru o finanţare mai eficientă, ceea ce este momentan o problemă”, a menţionat Soos Zoltan.

Valoarea proiectului: 29,22 milioane lei

Proiectul “Reamenajare şi conservare Cetatea Medievală Târgu-Mureş” are o valoare totală de 29,22 milioane lei, din care 18,86 milioane lei contribuţia Uniunii Europene, 7,51 milioane lei contribuţia Primăriei Târgu-Mureş şi 2,87 milioane lei contribuţia Guvernului României. Proiectul a demarat la data de 20 octombrie 2010 şi era prevăzut a fi finalizat la data de 19 mai 2014, iar lucrările sunt realizate de asocierea dintre firmele Contranscom Benţa SA, Energoplus SRL şi Alfa Construct SRL.

 

Foto: Miruna OBRAZ

[zizigallery id=1060]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO/VIDEO: Târgu Mureș, orașul tuturor posibilităților sau orașul tuturor gropilor? – „Ocolești o groapă, dai în trei”

Distribuie „Municipiul Târgu Mureș – un oraș plin de istorie și cultură” este vechea etichetă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.