Dermatologia, noua specialitate de la Nova Vita Interviu
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 5240 Vizualizări

Dermatologia, noua specialitate de la Nova Vita

Îndepărtarea aluniţelor inestetice, reîntinerirea facială, transformarea unui ten cu probleme într-unul sănătos, radiant şi luminos, injecţii cu acid hialutonic, pansamente speciale, peeling, testări alergologice, tratamente pentru bolile de piele, cât şi pentru cele transmise pe cale sexuală. Acestea sunt doar o parte dintre tratamentele care se fac la Centrul Medical Nova Vita în cadrul Dermatologiei, o nouă specialitate care funcţionează de la începutul lunii noiembrie şi care este coordonată de către Dr. Varo Enikő, medic primar dermatovenerologie.

Reporter: Centrul Medical Nova Vita are, începând din luna noiembrie 2013, o nouă specialitate, şi anume Dermatologia. Ce înseamnă acest lucru?

Dr. Varo Enikő: Da, noua specialitate de la Centrul Medical Nova Vita este Dermatovenerologie şi în cadrul acesteia oferim consultaţii şi tratamente atât de dermatologie, cât şi de venerologie, în ceea ce priveşte bolile transmise pe cale sexuală. Facem chiar şi tratamente de dermatocosmetologie. Acest lucru înseamnă că ne ocupăm de tot ce este nou în domeniu.

Rep.: Ce tratamente se fac aici şi ce aparate utilizaţi?

V.E.: Folosim electrocauterul sau diatermocoagularea prin care se îndepărtează diferite aluniţe, negi, cheratoze, tot felul de excrescenţe care apar pe piele şi care aduc un prejudiciu estetic. Avem, de asemenea, şi criocauterul. Faţă de electrocauter, acesta este un procedeu mai elegant, pentru că nu lasă cicatrice. Este, de fapt, îngheţarea leziunilor. Aparatul produce temperaturi foarte joase prin care se ajunge la distrugerea celulelor. Folosim şi aparte de fototerapie pentru tratamentul psoriazisului şi a vitiligolului, dar şi lampă ultravioletă de tip bandă îngustă, care este de ultimă generaţie, iar bolnavii pot să se adreseze cu încredere. Dermapenul se foloseşte pentru intervenţii cosmetice de reîntinerire facială. La cerere, putem face şi injecţii cu acid hialuronic, cu botox. Putem face şi electroporaţie, care înseamnă introducerea în stratul mijlociu al pielii a unor substanţe, vitamine, aminoacizi, enzime care sunt absolut necesare ca să ai un ten cât mai sănătos, radiant şi luminos. Electroporaţia constă într-un aparat galvanic care deschide şi închide porii. Este o metodă ieftină, rapidă, la îndemână, se poate face şi aici, la Nova Vita. Pacientul nu simte durere. Aplicăm substanţe citotoxice pentru anumite afecţiuni, gen DNCB, spre exemplu în alopecie. Folosim şi tratamentul ulcerului de gambă, un tratament special, combinat, pentru care pacientul vine o dată pe săptămână la tratament. I se aplică un pansament special, cu nişte substanţe dezinfectante.

Rep.: Când vine vorba de ten, oamenii se bazează pe creme, care uneori sunt costisitoare şi nu se vede nici un rezultat. Să ne spuneţi, vă rog, cum trataţi problemele tenului şi ale scalpului?

V.E.: La consultaţii folosim dermatoscopul pentru a vizualiza mai bine diferite afecţiuni, Lampa Wood, care este un aparat care, prin introducerea pacientului într-o cameră perfect întunecată, pune în evidenţă diferite ciuperci sau diferenţiază leziuni de pigmentare între ele. Spre exemplu, putem face diagnostic diferenţiat între vitiligo şi ale depigmentări ale pielii, care sunt foarte importante, ca să ştii cum să le tratezi. Şi tot pentru obţinerea unui diagnostic cât mai corect, ne folosim şi de video microscop, care iarăşi ne pune un diagnostic corect de cădere de păr. Acesta este un microscop care, dacă îl plimbi pe scalp, măreşte foarte bine scalpul, se proiectează pe un monitor şi noi vedem anumite caracteristici şi modificări care se notează şi din ceea ce obţinem, putem vedea în ce direcţie trebuie să mergem pentru a căuta cauza căderii părului. Se foloseşte pentru diferite tipuri de alopecie, dar şi pentru analiza tenului. El spune exact dacă pacientul are un ten uscat sau mixt şi care este zona predominantă. În acest fel, eu pot să fac o indicaţie corectă din punct de vedere cosmetic. Aparatul acesta se mai foloseşte şi pentru punctele roşii.

Rep.: Cât costă aceste consultaţii şi tratamente?

V.E.: O consultaţie costă 100 lei. Primul control este gratuit, iar următoarele sunt 50 lei. Fototerapia costă 20 lei şedinţa, tratamentul transpiraţiei costă 20-25 lei şedinţa. În general, mai mult de zece şedinţe nu se fac, adică după zece şedinţe încep să se vadă rezultatele. Ceea ce este mai costisitor este dermapenul, pentru că acele sunt de unică folosinţă şi un singur ac costă 19 euro. Însă dacă ne gândim la tratamentele costisitoare care se fac la cosmetică, ne dăm seama că acestea nu sunt deloc scumpe.

Rep.: Sunteţi singurul specialist care se ocupă de aceste tratamente sau mai sunt şi alţi medici dermatologi?

V.E.: Deocamdată, eu mă ocup singură de toate aceste consultaţii şi tratamente. Dacă o să meargă lucrurile foarte bine şi cererea o să fie foarte mare, poate că din rezidenţii care termină acum şi îşi dau specialitatea, o să mai fie nevoie de un specialist.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE