Home / Administratie / Ionela Ciotlăuş, soluţii pentru un Consiliu Local mai funcţional

Ionela Ciotlăuş, soluţii pentru un Consiliu Local mai funcţional

Distribuie

Viceprimarul USL al municipiului Târgu-Mureş, Ionela Ciotlăuş, a realizat, pentru cotidianul „Zi de Zi”, un bilanţ al activităţii din 2013, an bogat atât în satisfacţii, cât şi în dezamăgiri. Care au fost plusurile dar şi minusurile administrative ale anului care a trecut, dar şi care sunt proiectele considerate de viceprimarul Ionela Ciotlăuş fundamentale pentru anul în curs, vă invităm să aflaţi în interviul care urmează.

Reporter: Cum a fost anul 2013 pentru viceprimarul Ionela Ciotlăuş?

Ionela Ciotlăuş: A fost un an greu, dar eu cred că ar fi putut fi un an bun. O spun cu părere de rău. Au fost multe „surprize” neplăcute în Consiliul Local, neplăcute nu atât pentru mine, cât pentru târgumureșeni. Aceste „surprize” se datorează în primul rând încrâncenării și atmosferei din Consiliul Local. Când declari una și faci alta, rezultatul nu poate fi unul bun. De fapt, cred că asta este una dintre cele mai mari probleme pe care le are administrația locală târgumureșeană: distanța uriașă dintre declarații și realitate!

Rep.: Numiţi vă rog trei proiecte susținute de dumneavoastră și aprobate în 2013 de Consiliul Local Târgu-Mureş.

I.C.: Sunt mai multe proiecte pe care le-am inițiat și susținut. Unele au trecut, altele nu. Amintesc aici regulamentul de acordare a facilităţilor fiscale privind scutirea de la plata impozitului pe o perioadă de şapte ani pentru proprietarii apartamentelor sau imobilelor care au executat lucrări de reabilitare termică pe cheltuiala proprie şi cinci ani pentru proprietarii care au executat lucrări de creştere a calităţii arhitecturale și ambientale ale clădirilor. Proiectul, inițiat la finele anului 2012 și aprobat în martie 2013, a dus la diminuarea efortului public cu circa 30%, în condițiile în care atât proprietarii, cât și autoritatea locală au avut de câștigat de pe urma aplicării lui. Din documentațiile locatarilor care au efectuat din surse proprii reabilitările termice rezultă un preţ mult inferior în regie proprie, decât prin finanţare publică, unde costurile sunt de trei ori mai mari. Astfel, un bloc cu patru etaje reabilitat cu aportul proprietarilor costa în jur de 30.000 lei, în timp ce unul reabilitat din fonduri publice la licitaţie costă 100.000 lei. Amintesc apoi proiectul de aprobare a unor măsuri în vederea desfăşurării activităţii sportive la Liceul cu Program Sportiv ,,Szasz Adalbert”, care prevede accesul gratuit al tuturor grupelor sportive şcolare la bazele existente în administrarea Consiliului Local şi de asemenea alocarea sumelor necesare pentru achiziţionarea unui autocar de transport în vederea deplasării elevilor sportivi la competiţii. Poate că proiectul de care sunt cel mai legată este cel privind acordarea burselor școlare, un proiect ce reprezintă o formă de sprijin material, vizând atât protecţia socială, cât şi stimularea elevilor care obţin rezultate foarte bune la învăţătură şi disciplină. Este un proiect de viitor, un proiect care susţine performanţele educaţionale ale elevilor. Învăţământul trebuie să devină o prioritate pentru Consiliul Local, iar această prioritate înseamnă, înainte de toate, investiții, atât în elevi și profesori, cât și în infrastructura școlară și în dotarea unităților de învățământ.

Rep.: Care a fost principala dumneavoastră dezamăgire în anul 2013?

I.C.: Cea mai mare dezamăgire rămâne în continuare modul cum funcționează Consiliul Local, mai exact modul în care se fac aranjamentele la votul efectiv pe proiecte. E vorba de aranjamente dictate de interese politice sau de interesul unor grupuri restrânse, care nu au nicio legătură cu interesele reale ale târgumureșenilor. Din aceste motive, proiecte importante pentru comunitate – cum ar fi plata burselor școlare – sunt amânate sau nu se aplică, iar altele, precum proiectul de revizuire a tarifului la apă, sunt efectiv respinse. În schimb, se votează tot felul de inițiative lipsite de realism, care de fapt văduvesc comunitatea locală de sume importante de bani. Aș vrea să nu uitați că mie mi-au fost retrase atribuțiile de viceprimar prin dispoziție de primar, deoarece am devenit incomodă. Două exemple sunt suficiente pentru a înțelege ce vreau să spun: proiectul de finanțare a cluburilor sportive private care nu oferă nicio perspectivă reală sportului târgumureșean și proiectul de achiziționare a containerelor pentru deșeuri. Consiliul Local a aprobat achiziționarea a 35 de containere – număr total insuficient – la un preț de două mii de ori mai mare decât prețul real. Dacă vă întrebați, de pildă, de ce nu se construiesc locuințe pentru tineri în Târgu-Mureș, aveți răspunsul. Noi construim garaje de lux, deoarece impozitul pe garaje este mai mare decât cel pe locuințe, uitând că prioritatea actuală ar trebui să fie locuințele. Cantina săracilor de pildă, de care s-a făcut atâta caz, este închisă, în schimb risipim sume halucinante pe spectacole, festivaluri, protocoale sau activități care nu au nici o finalitate în viața de zi cu zi și în nivelul de trai al târgumureșenilor.

Rep.: Dar cea mai importantă realizare?

I.C.: Cea mai importantă realizare nu sunt proiectele pe care le-am susținut și pe care le susțin în continuare, ci faptul că am reușit să arăt târgumureșenilor adevărata față a administrației locale. Târgumureșenii trebuie să înțeleagă faptul că atunci când aleg un primar sau o listă de consilieri, acești oameni trebuie să apere strict interesele comunității, nu interesele lor personale sau de grup.

Rep.: Cum credeţi că va fi anul 2014 din punct de vedere financiar pentru Primăria Târgu-Mureş?

I.C.: Având în vedere veniturile realizate în anul 2013, rectificările pozitive privind creşterea acestora faţă de bugetul prognozat, precum şi nivelul aprobat al impozitelor şi taxelor pe anul 2014, înclin să cred că, din punct de vedere financiar, anul 2014 va fi un an mai bun decât 2013. Bineînțeles, asta cu condiția ca risipa de până acum să înceteze. Degeaba vin bani mai mulți la buget, dacă sunt risipiți. Rezolvarea problemelor de buget nu depinde numai de nivelul resurselor disponibile, ci şi de calitatea managementului acestor fonduri și de cooperarea între structurile deliberative şi executive, dintre Consiliul Local și primar. Rivalitățile politice, interesele de grup și lipsa unor strategii coerente de dezvoltare pe termen mediu și lung sunt principalele cauze ale unui management defectuos și neperformant în Primăria Târgu-Mureş.

Rep.: Ce soluţii propuneţi pentru ca în 2014 Consiliul Local Târgu-Mureş să funcţioneze mai bine decât în anul 2013?

I.C.: Aici lucrurile sunt foarte complicate. Cea mai mare problemă pe care o avem este legată de absența unei transparențe decizionale efective. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că transparența actului administrativ înseamnă nu numai informarea corectă și rapidă a opiniei publice în legătură cu modul de luare a unei decizii, ci și informarea corectă și completă privind finanțarea deciziei respective. Degeaba informez opinia publică de faptul că am cumpărat 1.000 de pavele, dacă nu spun nimic despre cât costă fiecare în parte. Oamenii trebuie să știe exact cum sunt cheltuiți banii publici. Potrivit normelor democratice, decidentul trebuie să pună la dispoziţia cetățenilor, în mod total transparent, sursele de finanţare, costurile pe etape şi unităţi, direcţionarea banilor, modul de selectare a executanţilor care aplică decizia sub aspect contractual, etc. Abia atunci putem spune care sunt performanţelor reale ale administratorului. Abia atunci putem discuta despre o administrație aflată efectiv în slujba cetățeanului, iar nu una care îl păgubește și îl minte fără rușine. În al doilea rând, avem nevoie de o administraţie prietenoasă, care să elaboraze și să aplice proiecte şi decizii fundamentate, bazate pe proceduri, schimbând mentalitatea aleşilor locali şi a funcţionarilor, care trebuie să înţeleagă un lucru esențial: nu cetăţeanul le este dator, ci ei sunt datori cetățeanului, prin chiar natura funcțiilor publice pe care le dețin.

Rep.: Care sunt proiectele de care au nevoie târgumureşenii?

I.C.: Problemele reale ale orașului sunt foarte multe. Cea mai gravă problemă ține de investirea corectă a banilor. Investești bani publici ca să rezolvi probleme publice, nu ca să creezi alte probleme publice. Amintesc doar lipsa locurilor de muncă, criza locuințelor, problema fluidizării traficului auto, lipsa centurilor ocolitoare, etc. De fapt, boala cea mai grea de care suferă administrația locală este lipsa unei viziuni coerente de dezvoltare pe termen mediu și lung, la care se adaugă lipsa de transparență, care e o consecință directă a rispirii banilor publici. Executivul actual angajează cheltuieli cu costuri nepermis de mari şi în baza unor licitaţii programate pentru a câştiga doar firmele de casă, la preţuri situate mult peste preţul real al pieţei, ignorând astfel nevoile reale ale târgumureşenilor. Orașul are nevoie de un buget performant, echilibrat, conceput și realizat în mod profesionist, bazat pe un nivel corect de impozitare și taxare, conform unei strategii de dezvoltare pe termen mediu și lung, care să conducă la rezolvarea problemelor reale ale comunității. Gândiți-vă că avem peste 1.000 de cereri de locuinţe şi că, de ani de zile, nu s-au construit locuinţe cu această destinaţie, s-au achiziţionat doar locuinţe de lux care şi acum sunt neocupate datorită preţului de închiriere foarte ridicat. Târgu-Mureșul nu dispune de un concept de trafic auto și urban modern, are unul dintre cele mai neperformante sisteme de transport public și un sistem de tarifare total inadecvat. Avem o protecție socială deficitară și un patrimoniu care se reduce pe zi ce trece, datorită înstrăinărilor făcute în ultimii ani. Sunt foarte multe lucruri de făcut în ceea ce priveşte municipiul nostru și – o spun cu regret – am rămas mult în urma celorlalte municipii reședință de județ din țară. Adminstrația locală – am mai spus-o – ar trebui să regândească aproape total dezvoltarea durabilă a orașului, pornind de la nevoile sale reale, coroborate cu cel puţin două obiective majore ce trebuie să stea la baza oricăror proiecte viitoare: independenţa financiară a oraşului și independenţa energetică.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

0 comentarii

  1. Orasul este in declin,desi are multe resurse inca.Are universitati ,teatre alternative,foarte multe clinici, are cale ferata ,are aeroport,are centrul veci secesionist si baroc, are cetate din evul mediu,are multe centre de recreatie si are cel mai de pret dintre toate padurea.Populatia este multiculturala.
    Din pacate marea parte a populatiei, din care fac parte si indivizii alesi de ei, nu intelege faptul ca traieste in comunitate si subjuga interesele comunitatii intereselor personale.
    Din cauza aceasta s-a distrus incalzirea centrala, s-a distrus transportul in comun,pe trotuare circula masini, s-a distrus colectarea selectiva a gunoiului ,mii de copaci au fost taiate,padurea este permanent in pericol de taiere iar aerul orasului se deterioreaza in continu.Cei bogati si au permis sa se mute in localitatile apropiate orasului cu aer nepoluat .Acolo isi platesc taxele, dar aici polueaza aerul ,distrug asfaltul de pe strazi si trotuare.Celor care nu-si permit sa se mute ramane confortul de a incalca legile adica isi polueaza reciproc apartamentele prin cosurile de fum sau polueaza aerul orasului cu fumul din arderea lemnului exploatat de pe raza orasului, isi tin masinile pe trotuare sau pe spatiul verde sub nasul vecinului fara sa fie suprataxati pentru distrugerea trotuarelor si a spatiilor verzi.Iar paturii populatiei cele mai nevoiase îi rămane onoarea si dreptul de a plati impozitul din care se refac distrugerile provocate de toata lumea .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.