FOTO: Sportul ca mod de viaţă, cu Ştefan Orban Invatamant
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 662 Vizualizări

FOTO: Sportul ca mod de viaţă, cu Ştefan Orban

Elevii Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu-Mureş au avut parte joi, 23 ianuarie, de o inedită lecţie de sport găzduită nu de terenul sau sala de sport ci de Amfiteatrul colegiului, profesori fiindu-le Tiberiu Bidiga, din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Mureş şi Ştefan Orban, campion mondial cu echipa de handbal a Romaniei în 1970 si 1974. 

Intitulată sugestiv “Sportul mureşan – tradiţie şi actualitate”, dezbaterea de la “Unirea” s-a constituit într-un bun prilej pentru elevi de a cunoaşte atât trecutul sportiv al Mureşului, cât şi prezentul acestuia, de unde vine şi încotro se îndreaptă sportul mureşean.

“Trebuie să munciţi mult”

După o trecere în revistă a istoriei principalelor  ramuri sportive ale judeţului făcută de Tiberiu Bidiga, a urmat un periplu în istoria handbalului românesc, graţie fostului portar al Naţionalei României, Ştefan Orban. Acesta a prezentat elevilor şi medaliile obţinute în cariera sa de sportiv de performanţă, la loc de cinste fiind cele de campion mondial. “Recunosc că cei mai frumoşi ani au fost cei de liceu. Sunteţi o generaţie tânără care puteţi să vă realizaţi doar în cazul în care respectaţi anumite reguli ale vieţii. Medaliile pe care le-am obţinut cu echipa naţională de handbal a României au în spate foarte multă transpiraţie şi foarte multă muncă. Pentru a vă realiza şi voi trebuie să munciţi mult fiindcă sunteţi la un liceu şi cred că deja aveţi vise şi ştiţi ce doriţi să ajungeţi. Pentru asta trebuie să vă înhămaţi la o treabă extraordinară fiindcă viaţa este grea, în orice domeniu, nu doar în sportul de performanţă dar şi în meseria pe cere o veţi alege fiecare dintre voi”, a precizat Ştefan Orban.

Educaţia este baza piramidei

Lecţia despre sport a alternat cu o lecţie despre viaţă, susţinută de distinsul sportiv, elevii fiind îndemnaţi la studiu, muncă şi seriozitate, cheia succesului spre înalta performanţă. “Viaţa e ca o piramidă în care  baza este şcoala. Din ea  nu puteţi pleca fără cunoştinţe. În viaţa de toate zilele sunt oameni care ajung la anumite etape şi la un anumit nivel de performanţă. Nu mă gândesc doar la sport, ci şi la meseriile existente. Valoarea unui om depinde de cunoştinţele ce le acumulează în şcoală. Educaţia este baza piramidei. Dacă aveţi cunoştinţe însuşite, viaţa va fi mai uşoară în continuare, la facultate şi mai departe în meseria aleasă. În sportul de performanţă nu a fost uşor pentru mine să ajung campion mondial. Am adus aici doar câteva medalii care reflectă perioada în care am ajuns la vârful piramidei. Pentru aceste medalii am muncit foarte mult. Mai am un kilogram de medalii acasă dar nu le-am adus cu mine pentru că trebuia o geantă mai mare. În viaţă puteţi să ajungeţi mediocri, buni, foarte buni, poate chiar genii. Dacă ajungeţi la ultimul nivel înseamă că veţi primi şi voi nişte medalii, de la viaţă. Poate nu veţi primi tinichele, cum am primit noi, nu sunt suflate cu aur, aşa erau vremurile atunci. Sunt nişte simboluri de recunoştinţă din partea organizatorilor competiţiilor la care am participat”, a spus Ştefan Orban.

Foto : Miruna Obraz

[zizigallery id=1063]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE