Home / Invatamant / Lecţie despre patriotism la “Unirea”

Lecţie despre patriotism la “Unirea”

Distribuie

Manifestările organizate în cadrul Zilelor Colegiului “Unirea” din Târgu-Mureş desfăşurate în perioada 22-24 ianuarie au avut ca punct central momentele legate de istorie, dat fiind faptul că sărbătoarea care patronează spiritual colegiul este cea a Unirii Principatelor de la 1859.

În acest context, elevii clasei a X-a D au avut parte joi, 23 ianuarie  de o inedită lecţie de istorie, având de răspuns unei provocări lansate de către profesorul Simion Paşca, prin tematica dezbaterii orei de istorie, „Patriotismul, o valoare actuală pentru tinerii de astăzi?” “Elevii au pregătit un material despre Unirea Principatelor de la 1859 după care a avut loc o discuţie pe tema patriotismului, cât mai este el de actual şi ce înţeleg elevii prin patriotism. Elevii au încercat să ofere nişte răspunsuri acestei întrebări, pentru unii patriotismul înseamnă să-şi facă studiile în străinătate şi să se întoarcă după aceea în România, să aplice cunoştinţele care le-au învăţat acolo. Destul de greu a mers discuţia cu ei deoarece pentru mulţi s-au demonetizat aceste lucruri legate de patriot şi patriotism”, a declarat Simion Paşca, profesor de istorie în cadrul Colegiului Naţional “Unirea” din Târgu-Mureş.

“Să  prezinţi o istorie obiectivă”

Provocarea dezbaterii a fost una pe cât de grea, pe atât de necesară, în special în ce priveşte generaţiile tinere, în contextul în care nici oamenii maturi nu prea excelează în ce priveşte ideea de a fi patriot. “Cred că ar trebui să începem cu lucrurile simple, nu cu discursuri patriotarde, să ne aducem aminte că suntem patrioţi doar de 1 decembrie şi 24 ianuarie. Trebuie început mult mai de jos, prin aspecte ce ţin  de păstrarea curăţeniei, să încercăm să ne educăm, să fim toleranţi, să ne respectăm unii pe alţii. De aici cred că ar trebui început în societatea de astăzi, tot mai globalizată. Apoi, sigur că încet, încet se ajunge şi la respectul faţă de tradiţii, faţă de cultura română, de civilizaţie, de momentele istorice. Ideea a fost sugerată şi de elevi, prin educaţie se pot face multe. Insuflarea acestui sentiment de patriotism trebuie continuat nu doar într-o anumită oră dintr-un anumit eveniment. Depinde cum prezinţi lucrurile, dacă mergi tot pe aceleeaşi clişee, încerci să faci istorie după filmele nu ştiu căror regizori, nu ştiu cât mai prinde. Trebuie să le prezinţi o istorie obiectivă, apropiată de adevăr deşi nu există adevăr absolut în istorie. Să încerci să faci să conştientizeze aceste lucruri”, a afirmat Simion Paşca.

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

30 de premii la Concursul F.A.S.T. English

Distribuie Concursul F.A.S.T. English, un concurs inedit organizat de 7 ani de Școala Gimnazială „Tudor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.