Marius Hristescu, oaspetele Filarmonicii Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 475 Vizualizări

Marius Hristescu, oaspetele Filarmonicii

Filarmonica Târgu-Mureş îl are oaspete în această seară, de la ora 19.00, pe dirijorul Marius Hristescu, alături de violonistul Vlad Stănculeasa, protagoniştii unui moment muzical de excepţie al tradiţionalului concert de joi seara al Filarmonicii. Alături de Orchestra Simfonică şi Corul Mixt, cei doi au pregătit un program special care cu siguranţă va place publicului meloman. Mai multe în interviul următor : 

Reporter: Ce amintiri vă leagă de Filarmonica din Târgu-Mureş?

Marius Hristescu : Pe scena Filarmonicii din Târgu-Mureş am avut anul trecut deosebita plăcere să fiu într-un concert cu doi solişti vocali târgumureşeni, Diana Ţugui şi Sandor Balla, un concert absolut minunat cu arii din opere, duete şi piese pentru orchestră. Mi-aduc aminte că a fost un concert pe care l-am repetat foarte mult în decursul a două zile pentru că orchestra tocmai fusese într-un turneu şi nu am avut foarte mult timp. Dar au fost atât de profesionişti încât a fost un concert absolut senzaţional, cum sunt convins că va fi şi cel de joi seara. Am mai fost în urmă cu câţiva ani, am colabortat cu,  Corul şi Orchestra Filarmonicii din Târgu-Mureş cu tradiţionalele concerte care le fac cu Tudor Gheorghe.

Rep.: Cum e această legătură cu  Maestrul Tudor Gheorghe?

Marius Hristescu : Pentru Maestrul Tudor Gheorghe am făcut şi aranjamentele orchestrale, o fuziune în muzica pe care domnia sa a făcut-o zeci de ani, cu chitară şi cobză, într-o îmbrăcăminte nouă, un veşmânt nou care aduce o culoare în plus pieselor domniei sale. Nu cred că este ceva extrem de special, nu-l putem numi nici un concert vocal somfonic. Tudor Gheorghe nu poate fi încadrat în nişte tipare, nu este nici bariton de operă, solist de muzică uşoară sau populară. Aşa cum spune chiar el, este în slujba poeziei româneşti şi vine de fiecare an cu câte două concerte noi, ceea ce pentru vremea noastră mi se pare ceva extraordinar. Era o glumă la un moment dat , spuneam că domnul Tudor Gheorghe are atâtea spectacole câte piese au la un loc vedetele de azi. Fiecare spectacol al domniei sale  nu repetă un alt spectacol. La Târgu-Mureş nu am fost demult alături de domnia sa, cred că de vreo trei ani. Acum trei ani am fost cu o orchestră de cameră, ce mergea cu noi în turneu. Cu Orchestra şi Corul Filarmonicii din Târgu-Mureş  cred că sunt vreo cinci ani de când nu am mai cântat.

Rep.: Aţi colaborat cu artişti din sfera pop-rock…

Marius Hristescu : Am colaborat cu foarte mulţi solişti, trupe, compozitori din muzica pop-rock, cu Ştefan Bănică jr., Loredana Groza, Paula Seling, Nicu Covacui cu trupa Phoenix. În momentul actual este o viteză în societatea nu doar românească, în toată lumea, parcă timpul trece mult mai repede şi muzica începe să se îmbine. Genurile încep să se combine dar binenţeles că muzica clasică, muzica lumii noastre rămâne, Brahms, compozitorii ruşi rămân monştrii sacrii şi nu ne putem dezice de ei orice am face în muzica nouă.

Rep.: Anul 2014 i-a avut ca oaspeţi la Filarmonica din Târgu-Mureş pe doi îndrăgiţi maeştrii în arta dirijorală, Ilarion Ionescu-Galaţi şi Shinya Ozaki…

Marius Hristescu : Am nişte legături foarte apropiate cu toţi dirijorii pentru că întâmplător am fost şi directorul unei filarmonici la Craiova pentru mulţi ani de zile. Fiind director artistic, legăturile cu dirijorii din toatăţaraşi din toată lumea se stabilesc la un alt nivel. Am invitat aceşti dirijori şi la Craiova şi legătura dintre noi este una foarte frumoasă şi de durată.

Rep.: Ce bucurii muzicale aduceţi publicului la concertul de joi seara?

Marius Hristescu : Avem un program atractiv şi  frumos. Pe lângă Concertul de Sibelius pe care-l fac împreună cu violonistul Vlad Stănculeasa,  venim cu o mică Tarantela de Marţian Negrea în deschidere, o bijuterie muzicală, iar în partea a doua propunem publicului două piese care, din câte am înţeles nu au mai fost cantate aici, Cântecul parcelor şi Nänie de Brahms, pentru Cor şi Orchestră, două piese absolut fantastice. Prezenţa corului în aceste două lucrări este demnă de un personaj, ele vorbesc despre destinul nostru, despre oameni, despre Dumnezeu, despre legătura noastră cu divinitatea. În încheierea concertului avem Dansurile polovţiene din opera Cneazul Igor de A.Borodin.

Rep.: Câteva cuvinte despre violonistul Vlad Stănculeasa?

Marius Hristescu : Vlad Stănculeasa este un violinist de excepţie, actualmente este concert maestro al Orchestrei Simfonice din Göteborg, Suedia. Este foarte des invitat în Elveţia, la Basel şi în alte ţări atât în calitate de solist concertist cât şi concert maestro. Am avut numeroase colaborări cu Vlad, de când era elev practic. Eram mult mai tineri, el era încă la liceu, eu abia terminasem facultatea şi primul concert al nostru a fost la Craiova, apoi la filarmonicile din Ploieşti şi Râmnicu Vâlcea, unde am interpretat împreună lucrări de Mozart şi Mendelson.

Rep.: O invitaţie pentru public pentru concertul de joi seara de la Filarmonică?

Marius Hristescu : Îi aşteptăm cu drag, este un programn care cu siguranţă va prinde şi publicul va fi încântat, atât de Vlad cât şi de Corul şi Orchestra Filarmonicii. Ne dorim să fie un concert cel puţin  la fel de reuşit precum cel al Maestrului Galaţi şi al Maestrului Ozaki. Ne dorim să rămânem la acelaşi nivel de performanţă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE