FOTO: Cinste şi recunoştinţă pentru Unirea Principatelor la Reghin Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 175 Vizualizări

FOTO: Cinste şi recunoştinţă pentru Unirea Principatelor la Reghin

Reghinenii au sărbătorit vineri, 24 ianuarie Unirea Principatelor Române cu ocazia spectacolului extraordinar de foclor organizat de Primăria Reghin şi găzduit de Casa de Cultură Municipală “Eugen Nicoară”. Lumea venită în număr mare la aniversarea celor 155 de ani de la actul istoric de la 1859 a avut parte de un spectacol pe cinste din care nu au lipsit evocarea momentelor istorice care au dus la actul unirii şi alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza completat cu un program artistic susţinut de dansatorii și soliștii Ansamblului Artistic Profesionist “Mureşul” din Târgu Mureş.

Evocarea unirii cu profesorul Simion Bui

Primii în scenă au intrat reprezentanţii Fanfarei Municipale Reghin, după care a urmat o lecţie de istorie despre evenimentele care au consfinţit realizarea Unirii Principatelor  predată de profesorul de istorie Simion Bui, din cadrul Colegiului Naţional “Al. Papiu Ilarian”. “Adunarea electivă a Moldovei la 5 ianuarie, 1859, într-o atmosferă de mare sărbătoare îl alege ca Domnitor pe Alexandru Ioan Cuza. O delegaţie a Moldovei  merge să ducă aceasă alegere la Constantinopol şi se opreşte la Bucureşti  unde  au convorbiri cu fruntaşii Partidei Naţionale din Ţara Românească. Acolo problema era că din 72 de deputaţi, 46 erau împotriva unirii, mari moşieri care nu doreau o unire cu Moldova. Atunci s-a făcut apel la popor, în jurul adunării alegerilor fiind 30.000 de oameni. În şedinţa din 24 inuarie, 1859, în unanimitate cei 72 de deputaţi din Adunarea Electivă a Ţării Româneşti îl aleg ca domnitor tot pe Alexandru Ioan Cuza. Prin această dublă alegere s-a făcut unirea punându-se baza pentru o Românie modernă. Această unire a fost un imbold şi pentru românii transilvăneni care atunci se aflau sub dominaţia Imperiului Habsburgic. Acum, la 155 de ani de acest mare eveniment istoric ne dăm seama de patriotismul şi de remarcabila abilitate a oamenilor politici ai timpului, de abnegaţia poporului român care printr-o acţiune energică şi îndrăzneaţă a pus Europa în faţa faptului împlinit şi a  reuşit să depăşească obstacolele pe care interesele contradictorii ale marilor puteri le aşezau în calea unirii”, a precizat Simion Bui.

Biserica şi Unirea Principatelor

Rolul bisericii în înfăptuirea Unirii Principatelor a fost evocat de către părintele protopop Teodor Beldeanu. “Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859 reprezintă sfârşitul unui drum al cristalizării conştiinţei care începe cu primele tipărituri în limba română de cărţi de cult, opera unor erahi ai Bisericii Ortodoxe Române. Acest moment deschide un nou ciclu al istoriei naţionale, ciclul ce se va încheia cu înfăptuirea unirii tuturor românilor la 1918. Unitatea de religie,de limbă şi de obiceiuri a aceleaşi populaţii care îşi descoperă originile latine va duce la unirea politică. Rolul vizibil al membrilor bisericii în evenimentele legate de Unirea Principatelor diferă pe parcursul anilor 1856-1859, precizat în primul rând de ponderea în Divanul Ad-hoc şi în Adunarea Electivă dar şi de proclamarea de către cei doi mitropoliţi ai Bisericii Ortodoxe Române, a lui Alexandru Ioan Cuza , Domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti. Rolul nevăzut al membrilor bisericii în unirea celor două principate nu va putea fi niciodată măsurat. Este constituit din rugăciunile atâtor generaţii de credincioşi pentru unirea fraţilor, şi din numeroasele slujbe pentru luminarea sufletului celor care urmau să aleagă”, a afirmat părintele Teodor Beldeanu.

Cântec, joc şi voie bună

A urmat un program artistic susţinut de  Ansamblul Artistic Profesionist Mureşul prezent  atât cu orchestra, dansatori cât şi şi solişti. “Ansamblul Artistic Profesionist “Mureşul” din Târgu Mureş are deosebita plăcere de a se afla din nou la Reghin pentru a sărbătorii împreună cu oamenii de aici   Unirea Principatelor Române. Pentru acest lucru mulţumim din toată inima doamnei primar Maria Precup, viceprimarului Daniel Gliga precum şi consilierilor locali. Am adus cu noi câteva dintre cele mai frumoase cântece şi jocuri populare româneşti. Am adus o suită de jocuri din Idicel , din Făgăraş şi o suită de jocuri din Moldova, dansuri minunate aduse de dansatori minunaţi”, a precizat Maria Sântean Faghiura. Au încântat asistenţa prin cântec Narcisa, Teodora şi Teodor Ţogorean, Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad, Dorina Oprea şi Leontina Pop, urmat de recitalul oaspetelui serii, solistul Ciprian Pop acompaniat de Orchestra Casei  Municipale de Cultură “Eugen Nicoară” condusă de  Ioan Conţiu.

„Un eveniment atât de frumos”

Tradiţionala Hora Unirii în acordurile Fanfarei Municipiului din centrul municipiului Reghin a consfinţit un nou moment de sărbătoare, reghinenii dovedind şi de această dată că ştiu să-şi cinstească istoria prin simţire şi spirit patriotic. “Mă bucur că a ieşit un eveniment atât de frumos, deşi aveam mari emoţii înainte. De fiecare dată am emoţii când organizăm asemenea momente, avem un public care înţelege mesajul, care şi de această dată a fost unul super. Alegerea a fost bună, publicul a rezonat cu ceea ce s-a întâmplat fapt pentru care le mulţumesc tuturor, atât celor de pe scenă, colegilor mei care s-au ocupat de organizare dar mai ales celor care au fost în sală”, a menţionat Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Foto : Alin Zaharie,  Muzeul Etnografic Regin

[zizigallery id=1068]

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE