Lecţie despre vioară şi maeştrii ei la Filarmonică Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 332 Vizualizări

Lecţie despre vioară şi maeştrii ei la Filarmonică

Tradiţionalul concert lecţie al Filarmonicii din Târgu Mureş şi-a consumat vineri 24 ianuarie, o nouă întlnire cu cei mai tineri iubitori ai muzicii, oaspeţi de seamă fiind dirijorul Marius Hristescu şi violonistul Vlad Stănculeasa. Intitulat sugestiv “Vioara şi maeştrii ei”, concertul educativ s-a constituit într-o frumoasă prezentare a unuia din cele mai frumoase intrumente muzicale,  la “catedră” fiind profesoarele dr. Dorina Pop şi Fülöp Klára.

”Aceşti copii trebuie să fie publicul de mâine”

Este pentru prima dată când fac concerte lecţie, concerte educative în calitate de dirijor invitat la Filarmonica din Târgu Mureş. Am făcut foarte multe concerte educative la Craiova, cu orchestra sau şi  singur cu o formaţie care o alesesem eu  cu prezentarea anumitor instrumente. Cred că relaţia cu copii, cu cei tineri trebuie să fie una deschisă,  cum se întâmplă şi aici la Târgu Mureş. Este foarte bine gândit acest aspect deoarece aceşti copii trebuie să fie publicul de mâine. Ei vin şi ascultă acum nişte piese , li se pare ceva excepţional şi trebuie neapărat făcut ceva ca să-i atragi, să vină şi singuri, sau să le spună părinţilor că : hai să mergem la Filarmonică, mi-a plăcut ce am văzut acolo”, a precizat dirijorul Marius Hristescu.

Sunetul  angelic al viorii

Lecţia despre vioară şi maeştrii ei a fost una mai mult decât specială, cei prezenţi bucurându-se de fragmnete din Concertul  pentru vioară şi orchestră în re minor de Sibelius. ”Vioara este un instrument foarte greu. Ca şi o mică glumă, aveam şaseani şi tatăl meu, care a fost o viaţă violonist la Iaşi şi apoi la Craiova mi-a făcut cadou o vioară. Mi-aduc aminte că am desfăcut vioara, eram atât de fericit şi când am tras prima dată cu arcuşul mi s-a zbârlit pe mine carnea şi i-am dat-o înapoi spunându-i : tată, îmi pare rău, eu nu pot să cânt la instrumentul ăsta pentru că scârţâie îngrozitor. De aceea un an mai târziu am fost dat la pian, la şcoala de muzică. Practic vioara, după părerea mea este unul din cele mai frumoase instrumente, este sunetul acesta angelic care îl obţii în ani şi ani şi ani de studiu şi trudă, ore-ntregi, zilnic. Foarte important este că la un instrument trebuie să studiezi zilnic, în momentul în care l-ai lăsat mai multe zile te lasă şi el pe tine. Vioara este unul din cele mai frumoase instrumente , cântul a fost dezvoltat pe mai multe secole, pentru că este un instrument care există din cele mai vechi timpuri”, a afirmat dirijorul concertului educativ al Filarmonicii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE