FOTO: Muzica, la un nou moment de graţie la Filarmonică Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 332 Vizualizări

FOTO: Muzica, la un nou moment de graţie la Filarmonică

Tradiţionalul concert de joi seara al Filarmonicii din Târgu Mureş i-a avut ca invitaţi speciali pe doi tineri muzicieni de excepţie,dirijorul Marius Hristescu, respectiv violonistul Vlad Stănculeasa, împreună cu Corul Mixt şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş fiind protagoniştii unei seri muzicale de excepţie la  Sala Mare a Palatului Culturii. 

Dirijorul Marian Hristescu nu este străin de scena muzicală târgumureşeană, prezenţa anul trecut alături de soliştii Diana Ţugui şi Sandor Balla, precum şi concertele cu Maestrul Tudor Gheorghe fiind binecunoscute de către melomanii târgumureşeni. De această dată alături i-a fost violonistul Vlad Stănculeasa, fapt pentru care şi paginile muzicale au fost alese cu grijă, dat fiind talentul tânărului violonist, apreciat pe scenele de concert din întreaga lume.

Pagini muzicale de excepţie

Concertul a fost deschis de o lucrare contemporană românească, o mică Tarantela de Marţian Negrea, o bijuterie muzicală cum îi place să spună dirijorul Marius Hristescu, după care la rampă a ieşit violonistul Vlad Stănculeasa, graţie Concertului pentru vioară şi orchestră în re minor de  Sibelius. Scris în urmă cu 110 ani, Concertul pentru vioară în Re minor reprezintă unul dintre cele mai dificile concerte pentru vioară din punctul de vedere al cerinţelor tehnice din partea solistului iar partea a treia este considerată una dintre cele mai bune părţi concertistice compuse vreodată pentru acest instrument. “Vlad Stănculeasa este un violinist de excepţie, actualmente este concert maestro al Orchestrei Simfonice din Göteborg, Suedia. Este foarte des invitat în Elveţia, la Basel şi în alte ţări atât în calitate de solist concertist cât şi concert maestro. Am avut numeroase colaborări cu Vlad, de când era elev practic. Eram mult mai tineri, el era încă la liceu, eu abia terminasem facultatea şi primul concert al nostru a fost la Craiova, apoi la filarmonicile din Ploieşti şi Râmnicu Vâlcea, unde am interpretat împreună lucrări de Mozart şi Mendelson. Este o bucurie să fim alături pe scena Filarmonicii în faţa publicului târgumureşean”, a precizat dirijorul Marius Hristescu.

Destin, oameni, Dumnezeu

Programul a continuat cu două compoziţii Brahms, Cântecul parcelor şi Nänie (Bocet), sărbătoarea muzicală încheiindu-se în ritmuri de ”Dansuri polovţiene” – pentru cor şi orchestră – al căror succes de la prima audiţie l-au motivat pe compozitorul Alexandr Porfirievici Borodin să continue să lucreze la creionarea şi orchestrarea operei “Cneazul Igor”. “Am avut un program atractiv şi  frumos. Pe lângî Concertul de Sibelius pe care l-am interpretat împreună cu violonistul Vlad Stănculeasa,  am venit cu o mică Tarantela de Marţian Negrea în deschidere, iar în partea a doua am propus  publicului două piese care, din câte am înţeles nu au mai fost cantate aici, Cântecul parcelor şi Nänie de Brahms, pentru Cor şi Orchestră, două piese absolut fantastice. Prezenţa corului în aceste două lucrări este demnă de un personaj, ele vorbesc despre destinul nostru, despre oameni, despre Dumnezeu, despre legătura noastră cu divinitatea. În încheierea concertului am avut  Dansurile polovţiene din opera Cneazul Igor de A. Borodin care au consfinţit o seară minunată pe acordurile muzicii”, a afirmat Marius Hristescu.

Foto : Miruna Obraz

[zizigallery id=1071]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE