Clubul Sportiv Olimpic, pepiniera de campioane Sport
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 614 Vizualizări

Clubul Sportiv Olimpic, pepiniera de campioane

Înfiinţat relativ recent, în anul 2009, de doi foşti sportivi de performanţă, Clubul Sportiv Olimpic Târgu-Mureş a ajuns în scurt timp un nume care impune respect în lumea handbalului din România. În cei patru ani de existenţă, handbalistele pregătite de soţii Mihaela şi Claudiu Evi, precum şi de Andrea Luca, au cucerit două titluri naţionale la Junioare 5 (2012 şi 2013), o medalie de argint la Campionatele Naţionale de Junioare 4 (2013) şi la Campionatele Naţionale de Junioare 5 (2011), precum şi trei ediţii ale Sarius Cup (2011, 2012 şi 2013), competiţie internaţională organizată în Slovacia.

200 de sportivi, împărţiţi în 7 grupe

În prezent, în cadrul clubului îşi desfăşoară activitatea şapte grupe de băieţi şi fete, adică aproximativ 200 de sportivi. „Cei mai mici copii ai noştri sunt născuţi în anul 2009. Avem o grupă de „Pitici” în Dâmbu şi una în Tudor. Avem o grupă de Junioare 5 de fete, Mihihandbal, iar la băieţi avem Juniori 4, categorie la care avem şi o grupă de fete. De asemenea, avem şi Junioare 3 şi Junioare 2, care deja sunt fete de clasa a IX-a şi a X-a. Suntem aproape de vârful piramidei. În total, avem legitimaţi aproximativ 200 de copii, fete şi băieţi. Mai puţini băieţi, deşi la grupele de copii mai mici procentul lor e de aproape jumătate”, explică Mihaela Evi, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al clubului. „Suntem înscrişi la competiţii organizate de Federaţia de Handbal la cinci categorii de vârstă, plus mai avem grupele de începători, deci în total avem şapte grupe”, completează Claudiu Evi.

Aur şi argint naţional în 2013

2013 a însemnat pentru Clubul Sportiv Olimpic cel mai bun an din istorie, cu o medalie naţională de aur şi una de argint, rezultate obţinute la turneele finale de la Oneşti, respectiv Constanţa. „2013 a fost pe plan sportiv cel mai bun an din istoria scurtă a clubului nostru. Am câştigat două medalii naţionale, la două categorii de vârstă diferite: la Junioare 4 argint şi medalii de aur la Minihandbal – Junioare 5. De asemenea, la Junioare 5 e al doilea an consecutiv în care câştigăm competiţia şi al treilea an consecutiv în care avem medalii, deoarece în 2011 am luat argintul”, menţionează Claudiu. „La Constanţa am jucat practic cu selecţionata Bucureştiului deoarece regulamentul permite să se aducă jucătoare de la echipele necalificate şi CSŞ Bucureşti 6 avea cel puţin trei jucătoare din primele şapte aduse de la alte echipe. Am jucat finala cu CSŞ 6 Bcuureşti şi am pierdut-o la un gol diferenţă. La Junioare 5, turneul final a avut loc la Oneşti, iar echipa a fost pregătită de Andrea Luca”, adaugă Mihaela Evi.

Tot în anul 2013, handbalistele de la Clubul Sportiv Olimpic au câştigat pentru a treia oară consecutiv „Sarius Cup”, competiţie internaţională organizată în oraşul Presov din Slovacia.

Performanţe ignorate de Federaţie

Deşi în scurta sa existenţă numele Clubului Sportiv Olimpic a devenit sinonim cu performanţa, deocamdată niciun oficial din cadrul federaţiei de specialitate nu s-a „deranjat” să afle detalii cu privire la evoluţia ascendentă a „olimpicilor” din Târgu-Mureş. „De trei ani de când suntem pe podium, de la Federaţie nimeni nu ne-a „deranjat” cu vreo întrebare, să vadă ce facem, cine suntem, ce vrem. Nimic”, precizează antrenorul.

Seriozitatea şi pasiunea, secretele performanţei

Rugat să povestească despre secretele câştigării medaliilor din palmares şi mai ales despre secretele continuităţii rezultatelor pozitive, Claudiu Evi răspunde printr-o glumă. “Secretele nu se spun”, afirmă antrenorul. Totuşi, tehnicianul care e şi vicepreşedinte al clubului desconspiră câteva din “ingredientele” succesului. Dintre acestea, aşa cum era de aşteptat, nu lipsesc seriozitatea şi pasiunea pentru muncă. “Muncim şi facem cu pasiune tot ce facem. Şi noi, şi copii. Încercăm să facem totul metodic şi cu plăcere. Asta e tot. Important e să nu sărim paşii esenţiali în pregătirea tehnică a copiilor, care contează cel mai mult şi pe care nu pune din păcate aproape nimeni accentul în ţară la ora actuală şi efectul poate fi formarea unor jucători cu un bagaj tehnic “subţire”. La copii mici nu lucrăm pe tactică, ci pe tehnică. Îi învăţăm driblingul, chestiile de bază, bagajul elementar cu care un sportiv trebuie să pornească la drum”, explică antrenorul. “Copii au cam şase ani timp să înveţe cum să facă un dribling, cum să arunce la poartă şi abia apoi urmează competiţiile oficiale”, îl completează soţia sa, Mihaela Evi.

Speranţe pentru viitorul handbalului românesc

În scurta sa istorie, în cadrul Clubului Sportiv Olimpic s-au format mai multe jucătoare de valoare. Catalogate în prezent la categoria speranţe, elevele soţiilor Evi şi a Andreei Luca au toate şansele să evolueze în viitor la cel mai înalt nivel în handbalul românesc. “În Grupa de Junioare 4 din acest an avem patru sportive care au luat premii individuale anii trecuţi: Monica Bărăbaş a fost cea mai bună jucătoare şi golgheteră a turneului final, Andreea Târşoagă a fost cel mai bun inter, Vereş Boglarka a fost cel mai bun centru şi Andreea Belean a fost cea mai bună extremă”, spune Mihaela Evi. “În echipa de Junioare 4 din acest an mai sunt două sportive care la Oneşti au primit titluri individuale: Toth Kristina a fost cea mai bună jucătoare şi Carla Lăcătuş a fost cel mai bun centru. Din 129 de goluri reuşite la Oneşti, 115 au fost marcate de ele două”, completează antrenoarea.

Sălile de antrenamente, principala problemă

Inevitabil, discuţia ajunge şi la capitolul “Dificultăţi”, unde fondatorii Clubului Sportiv Olimpic au amintit despre susţinerea insuficientă venită din partea autorităţilor pentru asigurarea condiţiilor de antrenamente. “Principala problemă cu care ne cofruntăm este lipsa spaţiilor de antrenament. Lipsa poziţiilor în săli. Am făcut lobby toată vara la Primărie, am fost şi la două şedinţe de Consiliu Local, am încercat să le deschidem ochii, să ia o măsură pentru copii din oraş, să le acorde o facilitate copiilor, să poată avea acces la bazele sportive ale oraşului şi nu am reuşit. Nu s-a putut, deşi bazele sportive există şi se întreţin din bani publici. Le-am dat şi exemple din alte oraşe, hotărâri de Consiliul Local în Braşov şi în Baia Mare, unde tineretul este susţinut să facă sport. Le-am trimis consilierilor locali hotărârile respective de Consiliu Local ca să vadă că sunt oraşe unde cluburile de copii au prioritate în folosirea bazelor sportive ale oraşului. Investiţiile sunt realizate din banii oraşului şi ar trebui folosite, în egală măsură, de cetăţenii oraşului. Asta dacă vrem să avem tineret care face sport”, spune Claudiu Evi. “La un calcul simplu, dintr-o cotizaţie lunară de 60 de lei per sportiv nu ai cum să acoperi tarifele pe care le practică ei în momentul de faţă. Forţa clubului este data de părinţi şi sponsori. În rest, nu prea te poţi baza pe nimic altceva”, adaugă tehnicianul.

Piramida sportivă, aproape de finalizare

Totuşi, în ciuda dificultăţilor de ordin birocratic care le fac activitatea mai dificilă, soţii Evi sunt încrezători în viitor. Piramida sportivă este aproape creată, astfel încât în viitorul apropiat băieţii şi fetiţele de la Olimpic ar putea evolua în prima ligă. Evident, într-o echipă a municipiului Târgu-Mureş. “Lupta pentru medalii e importantă, dar nu prioritară. Important este ca toţi copii să crească sănătoşi, să înveţe să îşi formeze bagajul tehnic cu care pleacă mai departe, ca sportivi de performanţă şi vom vedea pe viitor ce va fi, dacă vom reuşi să încheiem piramida cu o echipă în care să poată să evolueze copii crescuţi în Târgu-Mureş sau dacă vor pleca mai departe, în alte oraşe”, precizează Claudiu Evi. “Ţinând cont că avem deja copii născuţi în 2009, n-am avea nevoie să aducem jucători din afara oraşului. Practic, în fiecare an câteva elemente ar urca la prima echipă. Aceasta e cea mai sănătoasă construcţie pentru un club sportiv, să se “alimenteze” din propria pepinieră, ceea ce implică mulţi ani de muncă şi mai ales de răbdare. De exemplu, cei de la Baia Mare au avut această răbdare şi probabil acesta e secretul pentru ceea ce se întâmplă acolo”, conchide Mihaela Evi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • BUNA SEARA

    Afirmatia doamnei incat Consilierii Locali nu fac nimic este gresita,dpdv administrativ nu consilierii locali fac program la sali de sport ,este o directie in cadrul Primariei coordonat de executiv.
    Informarile doamnei nu au ajuns in atentia noastra ,consiliul local intodeauna a sustinut sportul de masa si de performanta prin sumele alocate cluburilor sportive prin proiecte bine definite conform reglementarilor in vigoare.

    Consilier Local
    Jozsa Tibor
    tibor.jozsa@yahoo.com

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE