Concurs de discursuri în engleză la „Bolyai” Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 189 Vizualizări

Concurs de discursuri în engleză la „Bolyai”

Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” a fost vineri, 24 ianuarie, gazda celei de a XX-a ediţii a Concursului Internaţional “Public Speaking”, iniţiat de Asociaţia Vorbitorilor de Limbă Engleză şi Ministerul Educaţiei Naţionale. La această ediţie au participat 80 de elevi. Participarea la concurs a presupus buna cunoaştere a limbii engleze dublate de abilitatea de a prezenta un discurs în faţa unui auditoriu, dar şi de a răspunde întrebărilor venite din partea juriului sau a celorlalţi participanţi.

Învăţarea limbilor străine, vitală

Tema acestei ediţii a fost ″Life is the most difficult exam″ (Viaţa este examenul cel mai dificil). “Concursul este organizat pe două categorii de vârstă, 12-15 ani şi 16-20 de ani. În şcoala noastră acest concurs are o tradiţie deosebită. De ani de zile obţinem rezultate la faza naţională a concursului. Anul trecut am obţinut locul 3, acum doi ani am fost pe locul 2. De două ori am fost reprezentaţi şi la etapa internaţională care se organizează în fiecare an la Londra”, a declarat Kádár Adrienne, profesor de engleză, responsabila de organizarea acestei etape a concursului. “Avem nişte elevi absolut deosebiţi, dotaţi cu o creativitate deosebită, iar acest concurs le oferă posibilitatea să-şi testeze cunoştinţele, dar şi de a învăţa mai multe”, a completat Kádár Adrienne.

La această ediţie au participat elevi de la liceul gazdă, dar şi elevi de la Colegiile Naţionale “Unirea” şi „Al. Papiu Ilarian”. Au venit elevi şi de la Reghin, de la liceele “Lucian Blaga”, „Petru Maior” şi de la Şcolile Gimnaziale „Augustin Maior” şi „Alexandru Ceuşianu”, tot din Reghin. “Participarea la un asemenea concurs presupune ani de zile de muncă. Elevii care nu au ambiţia de a se autodepăşi zi de zi, de a-şi perfecţiona abilităţile şi posibilitatea de a se prezenta în faţa unui numeros auditoriu, nu pot face faţă unui asemenea concurs”, a precizat profesoara.

Pregătirea specifică pentru concurs durează şi ea câteva luni, începând cu alegerea temei discursului. Elevii participanţi sunt conştienţi că învăţarea unei limbi străine, sau chiar mai multe, este de importanţă deosebită pentru viitorul lor în contextul integrării noastre la valorile culturale europene şi universale.

Pedagogii, şlefuitori de diamante

Urmărindu-i pe aceşti tineri am ajuns la concluzia că poate situaţia generaţiilor tinere este departe de a fi deznădăjduită. Am constatat că avem tineri excelenţi, elevi care gândesc şi judecă informat, tineri care au o viziune despre lumea care îi înconjoară şi despre rolul lor în aceasta. Ca spectator, concursul a fost o experienţă similară cu a unei foarte bune piese de teatru cu participarea publicului. Tinerii au avut abordări foarte diverse a temei concursului, dar din toate abordările, fie ele sobre sau mai uşoare, a răzbătut o gândire matură, complexă, dar şi un bagaj lexical de invidiat. Toţi elevii şi-au susţinut discursurile într-un mod dezinvolt, doar mâinile le mai trădau câteodată emoţiile pe care încercau să le ascundă. “Suntem foarte mândri de elevii noştri”, a spus Bondoroi Robert, profesor de engleză, care a condus concursul.

Nici nu era nevoie să specifice, mândria de elevii pe care i-a pregătit răzbătea până departe. “Trebuie să recunosc că muncim din greu doar ca să putem ţine pasul cu ei. Citesc foarte mult, se informează şi se perfecţionează în permanenţă”, a adăugat Bondoroi. Iar eu recunosc că aproape i-am invidiat pe aceşti adevăraţi pedagogi pentru posibilitatea de a şlefui  aceste nestemate. “Pentru noi este o adevărată onoare că am putut organiza acest concurs, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al inspector şcolar Iulia Luca. Sperăm în continuare şi la sprijinul conducerii Liceului Bolyai ca să putem organiza tot noi şi faza regională care urmează”, a completat Kádár Adrienne.

Viitorul nostru este aici (?)

Câştigători au fost cu toţii, cunoştinţele acumulate reprezentând un atu important pentru viitorul acestor elevi. Exprimându-mi îngrijorarea că aceste talente vor lua calea Occidentului în viitorul apropiat, unul dintre participanţi, Henter-Győző Zorán, m-a liniştit. “Intenţionez să îmi termin studiile superioare la Bucureşti, şi chiar dacă voi urma vreun an de stagiu în străinătate, cu siguranţă viitorul meu este aici”, a declarat elevul, care dealtfel a urcat pe podiumul concursului, luând premiul 3 la categoria lui de vârstă. Ar merita menţionaţi toţi participanţii, dar spaţiul fiind limitat, o să amintesc doar primii clasaţi, aceştia fiind în ordinea categoriilor, Jakó Zsolt, Molnár Dávid şi Márk Szilágyi Melinda la categoria 12-15 ani, respectiv Corbet-Nits Andrei, Oláh Vince, Oproiu Nicolette şi Szász Barna.

Edith VEREŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE