Cristian Moldovan, tenismenul care-şi doreşte în Top 10 Sport
  • mihai.veres
  • 0 comentarii
  • 1390 Vizualizări

Cristian Moldovan, tenismenul care-şi doreşte în Top 10

Cotidianul “Zi de Zi” continuă miniserialul de prezentare a sportivilor şi antrenorilor originari din judeţul Mureş, a căror activitate a fost omisă, din cvarii motive, de organizatorii ediţiei din 2013 a Galei Sportului Mureşean. Întrucât din ierarhia premiată în luna decembrie de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Mureş lipsesc numeroase nume care ar fi fost îndreptăţite de rezultatele din 2013 să aspire la o clasare în elita sportului mureşean, ne facem datoria de onoare faţă de cei care au trudit pentru a înregistra performanţe naţionale şi internaţionale. Persoanele care doresc să facă propuneri de sportivi şi antrenori de excepţie care au făcut în anul 2013 cinste sportului mureşean sunt rugate să ne contacteze la adresa de e-mail redactia@zi-de-zi.ro sau la numerele de telefon 0757-036-968 (Alex Toth) şi 0759-022.321 (Mihai Vereş)

În acest episod vi-l prezentăm pe tânărul jucător de tenis de câmp Cristian Ştefan Moldovan. Elevul Grupului Şcolar „Gheorghe Marinescu” a ajuns pe locul 2 în clasamentul intern la 16 ani şi face parte din lotul naţional al categoriei. A câştigat un important turneu internaţional în 2013, în localitatea Michalovce din Slovacia, unde a mai disputat o finală şi s-a clasat pe locul 3 la Mastersul de la Bucureşti din luna decembrie. Ascensiunea sa într-o ramură olimpică îi deschide noi perspective tânărului care în 25 aprilie împlineşte 16 ani.

 

Reporter: De unde a apărut pasiunea pentru tenis ?

Cristian Moldovan: Îmi amintesc că aveam cam şapte ani. Tot treceam în plimbare cu bicicleta pe lângă terenurile de la clubul Mureşul. Îi vedeam pe copiii care învăţau să joace cu antrenorul Lörinczi Tibor şi mi-am propus să încerc şi eu. Le-am exprimat dorinţa alor mei şi m-am înscris şi eu la club. I-am mai avut apoi antrenori pe Takács Ioan, Dan Cătană, iar de peste doi ani mă pregătesc cu Bratislav Pavlovic. De la toţi am avut ce învăţa, ca tehnică sau mentalitate.

Rep.: Ce poţi spune despre palmaresul tău până în prezent ?

C.M.: Am în jur de 100 de cupe, cu clasări pe locurile 1-3, la concursuri naţionale sau internaţionale. Sincer, nu le mai ştiu numărul.

Rep.: Care rezultate le consideri cele mai valoroase pentru tine ?

C.M.: Este greu de răspuns. Pot afirma însă că anul 2013 a fost cel mai bun. Am câştigat turneul de la Michalovce, în Slovacia, turneu important în circuitul Tennis Europe. Tot în acest circuit am obţinut un loc doi, tot în Slovacia, la Trnava şi alte puncte importante în turnee în ţară, la Cluj sau Balş. Dacă bine îmi amintesc, până în prezent am fost la 11 turnee din circuitul Tennis Europe.

Rep.: Ai ajuns între timp pe locul doi în clasamentul intern. Ce crezi că îţi oferă acest fapt ?

C.M.: Sunt în lotul naţional al categoriei şi poate fi un avantaj pentru condiţiile de pregătire. Totuşi, în România nu văd mari avantaje. Condiţii am la club, datorită conducerii şi a celor care se implică în activitatea mea, dar nu suntem susţinuţi de federaţie. Motivele să le explice ei.

Rep.: Dezamăgirea vine de la Mastersul din decembrie ? Cum apreciezi evoluţia ta acolo ?

C.M.: Şi de acolo şi de la Naţionalele din luna asta. La Masters am jucat foarte bine, poate mi-a lipsit ceva la ambiţie. Am fost însă defavorizat din start, când s-a refăcut tragerea la sorţi. La noi totul se rezumă la bani, toate regulile şi criteriile se schimbă pentru cei care au influenţă. În zilele trecute, la naţionale am pierdut meciul din sferturi cu un jucător care evoluează la un club a unui om foarte influent în federaţie. Am pierdut cu 7-5 primul set, în care am fost furat de câte ori a fost nevoie şi m-am demoralizat complet. Setul doi a fost 6-4, dar mingile importante, chiar dacă erau clare, erau date împotriva mea. 

Rep.: Trecerea la categoria 16 ani a fost un pas greu ?

C.M.: Nu tocmai. Pe parcurs am participat la turnee împotriva unor jucători mai experimentaţi şi am intrat în clasamentul intern la 16 ani direct pe locul 32, având puncte dinaintea trecerii la această categorie. În şase luni am intrat în primii 20 şi după un an am urcat pe doi.  

Rep.: Eşti în Top 50 european. Cât de greu este să te menţii sau să urci ?

C.M.: Nu este uşor, dar odată ajuns nici foarte greu. Important este să fiu bine pregătit, să particip la tunee de niveluri unde se obţin punctele care contează.

Rep.: Care sunt loviturile preferate, la ce mai ai mult de lucru şi suprafaţa preferată ?

C.M.: Loviturile preferate sunt serviciul şi dreapta. Mai am mult de lucrat la toate, în special la rever, la care muncesc zilnic. Terenurile preferate sunt cele rapide, pe care mă simt mai în largul meu, mi se potrivesc mai bine. Acestea sunt terenurile hard, ciment acoperit de covor cauciucat şi zgura.

Rep.: Cât timp liber îţi rămâne între şcoală şi antrenamente ?

C.M.: Nu îmi rămâne mai nimic. Poate maxim o oră, în care caut activităţi pentru deconectare. Nu am timp de televizor, mai degrabă prefer să joc ceva pe telefon.

Rep.: Ai vise pentru viitorul tău ca tenismen ?

C.M.: În primul rând, privesc la cel apropiat. Îmi doresc să prind Mastersul Tennis Europe, unde participă primii opt. Pe mai departe, vreau să obţin cât mai bună clasare în ITF, clasamentul jucătorilor de până la 18 ani şi să ajung de atunci în clasamentul primlor 500 ATP. Pentru mai departe, deocamdată visul meu este să ajung în Top 10.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE