Home / Invatamant / Practica Amphion, şansă pentru viitorul studenţilor

Practica Amphion, şansă pentru viitorul studenţilor

Distribuie

Reprezentanţii Asociaţiei Culturale Amphion au prezentat marţi, 28 ianuarie, stagiul privind  primele module de practică în cadrul celui de-al doilea an al proiectului „Practica interdisciplinară – o şansă pentru viitorul tău”, implementat în parteneriat cu Asociaţia „Divers”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Proiectul are în vedere organizarea, pe parcursul a doi ani consecutivi, a două stagii de practică profesională, pentru câte 70 de studenţi/ an, de la trei universităţi mureşene: Universitatea de Arte, Universitatea „Dimitrie Cantemir” şi Universitatea „Petru Maior”.

Tematici de interes

În perioada decembrie 2013 – mai 2014, pe parcursul a 60 de ore de practică derulate în două etape, studenţii practicanţi vor parcurge diferite module de pregătire practică specifice specializării lor. Într-o prima etapă, ei îşi vor exersa competenţele specifice în cadrul modulelor: Impresariat artistic, Organizare de evenimente, Producţie multimedia, Redactarea materialelor de comunicare, Editare carte, Concepere text ştiinţific, Înfiinţare şi funcţionare ONG, Protecţia juridică a dreptului de proprietate intelectuală şi Lobby şi advocacy. “Primul an de practică deja este finalizat, studenţii de la fiecare specializare au parcurs toate modulele pe care le aveau în program. Pentru fiecare specializare în parte am gândit trei module specifice. Pentru teatrologi, le-am pregătit câte un modul de impresariere artistică, tutore fiind Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER. El a fost deja finalizat şi pentru anul doi de practică. La fel şi modulul de Producţie multimedia, al cărui tutore a fost Marius Portik. Ne-am gândit la aceste module pentru că practica pe care le-o oferă piaţa şi universitatea nu le oferă  ocazia să asimileze din experienţele pe care le-au acumulta cu cei doi tutori. Al treilea modul, Organizarea de evenimente, va fi făcut pentru teatrologi în cursul lunii februarie şi va avea ca tutore pe Maria Koreck. Pentru studenţii de la Comunicare şi Relaţii Publice de la “Petru Maior” pregătim, ca şi anul trecut, trei module distincte, pe partea de editare de carte, redactarea materiale de comunicare şi concepere text ştinţific. În ce priveşte studenţii de la Drept, şi ei au modulele lor specifice, Înfiinţare şi funcţionare ONG, cu Andreia Moraru de la Fundaţia Alpha Transilvană, Protecţia juridică a proprietăţii intelectuale, tutore fiind Dan Nicolae Cetină şi Lobby şi advocacy unde o avem ca tutore pe jurnalistul Ligia Voro”, a precizat Liliana Baciu, coordonator de practică în cadrul proiectului.

Zece ONG-uri virtuale

În etapa a doua, studenţii practicanţi vor lucra împreună pentru a forma zece ONG-uri virtuale în care vor exersa activitatea reală a unei organizaţii non-guvernamentale. Fiecare grupă, formată dintr-un student de la Teatrologie, trei studenţi de la Comunicare şi relaţii publice şi trei studenţi de la Drept, va lucra sub îndrumarea unui tutore cu experienţă, studenţii având astfel ocazia de a-şi valorifica atât cunoştinţele teoretice dobândite pe băncile facultăţii, cât şi experienţa practică deja acumulată în prima etapă a stagiului de practică. “Sunt grupe mixte, cu şapte studenţi într-o grupă, trei de la “Petru Maior” şi “Cantemir” şi unul de la UAT. Ei nu se cunosc, dar fiecare a exersat anumite lucruri şi pun efectiv mâna să muncească în condiţiile în care există o competiţie. Grupa câştigătoare primeşte o excursie de cinci zile undeva în Uniunea Europeană la potenţiali angajatori. Anul trecut cei care au câştigat au fost în Praga, la Administraţia Prezidenţială, la Amnesty International sau la diferite organizaţii de tineret. Intenţia noastră este ca echipa câştigătoare din acest an să meargă la Bruxelles”, a precizat Mugurel Gorea, responsabil comunicare în cadrul Asociaţiei Culturale Amphion.

Beneficiile practicii pentru studenţi

La prezentarea modulelor de practică din cadrul proiectului au fost prezenţi şi doi studenţi care au punctat beneficiile practicii din cadrul proiectului, Doru Fokt, student la Drept la Universitatea “Dimitrie Cantemir”, respectiv Alexandra Morari, studentă la specializarea „Comunicare şi relaţii publice” la Universitatea “Petru Maior”.

“Chiar dacă din păcate unii colegi au văzut acest proiect ca o oportunitate să-şi ducă la bun sfârşit practica şi atât, pot spune că mulţi dintre ei au rămas cu o impresie mult mai bună la finalul acestui proiect. Nu a fost doar o ocazie să facem aceea practică obligatorie, la urma urmei pot să spun că am rămas cu foarte multe cunoştinţe, un bagaj de cunoştinţe mixt, unii punându-le în practică, alţii o vor face mai târziu”, a spus Doru Fokt.

“Practica pe care am făcut-o pot spune că m-a ajutat să realizez cât de mult ne ajută în ce facem la facultate şi ce ar trebui să facem în viaţa de zi cu zi. Am ajuns la concluzia că la facultate sunt prea multe materii de umplutură care efectiv nu te ajută în mod normal să faci. Pe mine cel mai mult m-a ajutat, pe lângă module, faptul  că am pus în aplicare ce am învăţat la facultate într-un mod mult mai plăcut şi mai util. În cadrul ONG-ului simulat am ajuns să vedem exact ceea ce înseamnă ideea de PR, ce înseamnă să te ocupi de publicitate, ce înseamnă de fapt toată această chestie de comunicare şi relaţii publice“ a afirmat Alexandra Morari.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Editura Edu din Târgu Mureș, sau o poveste despre inovație în educație

Distribuie Privind rezultatele ultimei licitații de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, organizată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.