FOTO: Artele vizuale bistriţene la Galeriile UAP Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 464 Vizualizări

FOTO: Artele vizuale bistriţene la Galeriile UAP

Spaţiul expoziţional al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) Mureş situat la parterul Palatul Culturii din Târgu-Mureş a găzduit marţi, 28 ianuarie, vernisajul expoziţiei de pictură, sculptură, grafică şi desen intitulată „Mai mult ca prezentul”. Protagoniştii expoziţiei sunt 37 de artişti plastici, membrii Uniunii Artiştilor Plastici Bistriţa. Expoziţia prilejuieşte împlinirea a 25 de ani de existenţă a Galeriei Arcade 24, a Uniunii Artiştilor Plastici Bistriţa.

“Anul trecut în decembrie am fost invitată împreună cu o colegă la Bistriţa la aniversarea celor 25 de ani de la înfiinţarea Galeriei filialei UAP Bistriţa. Îi mulţumesc prietenului şi colegului Mircea Oliv, critic şi istoric de artă că m-a invitat la acest eveniment. Mi-a plăcut foarte mult expoziţia de acolo şi i-am propus să o aducă şi la Târgu-Mureş. Mi-a spus că este onorat de această invitaţie iar eu îi spun că noi suntem onoraţi că am primit această colecţie de lucrări”, a precizat Mana Bucur, preşedintele UAP, filiala Mureş.

Reper de exigenţă

La eveniment a fost prezent şi Gavril Ţărmure, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud care a punctat rolul artiştilor plastici bistriţeni în comunitatea din care fac parte. “Grupul de artişti de la Bistriţa s-a constituit de mult într-un reper de exigenţă, de model cultural demn de urmat. Acum 25 de ani au deschis o galerie splendidă într-un spaţiu dintr-un edificiu vechi cunoscut sub numele de Şugălete, un şir de case construite pe la 1480, ocupate în mod fericit de artiştii vizuali din Bistriţa. La parter au o galerie splendidă, iar la etaj sunt proprietari ai atelierelor unde lucrează cu pasiune, dăruire şi foarte mult talent”, a afirmat Gavril Ţărmure.

Aristocraţia acestei lumi

Incursiunea în universul artei plastice bistriţene a fost făcută de către Mircea Oliv, preşedintele Filialei Bistriţa a Uniunii Artiştilor Plastici. ”Dintr-o expoziţie ca a noastră puteţi vedea lucruri spectaculoase, veţi vedea un mereu neliniştit Miron Duca, un realist simbolic de tip magic ca Marcel Lupşe, liniştea căutătoare şi mereu ispititoare a lui Vasile Tolan. Puteţi găsi sculptori care ştiu cum să lovească lemnul cu barda sau alţii care ştiu să taie piatra cea mai complexă şi dură. De asemenea, găsiţi artişti foarte tineri care se întâmplă să fie uneori chiar copii noştri. Cred că prin felul în care s-a stratificat uniunea, facem dovada faptului că generaţiile artistice şi de graţie există şi până la urmă nepotismul nu e nici un fel de hibă. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat în familia Strauss dacă la un moment dat s-ar fi tăiat, astfel ca de la Strauss nu ar mai fi fost voie să vină şi alţi Strauss. Aceasta este lumea din zona artelor vizuale a Bistriţei în care  există o aristocraţie a acestei lumi în care, acolo la Bistriţa lucrează cei care expun în această expoziţie”, a spus Mircea Oliv.

[zizigallery id=1077]

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE