Home / Business / Jurnal economic

Notice: Trying to get property of non-object in /home/zideziro/public_html/wp-content/themes/sahifa v5.5.3/framework/parts/post-head.php on line 69

Jurnal economic

PROCES CÂŞTIGAT ÎMPOTRIVA BĂNCII

Decizia Tribunalului Bucureşti vizează 315 contracte de credit

*Un grup de clienţi ai unei bănci din România a câştigat irevocabil în instanţă un proces pe clauze abuzive privind comisionul de risc şi alte comisioane din contractele de credit, precum şi modificarea unilaterală a dobânzii. Decizia publicată de Tribunalul Bucureşti vizează 315 contracte de credit, este definitivă şi irevocabilă şi obligş banca la restituirea sumelor încasate în baza clauzelor abuzive, precum şi la plata cheltuielilor de judecată. Prima instanţă de judecata a constatat caracterul abuziv al clauzelor care instituie dreptul băncii să revizuiască rata dobânzii în cazul unor schimbări semnificative pe piaţa monetara, precum şi clauzele care instituie comisionul de risc, redenumit, după caz, comision de administrare. Prima instanţă a calificat ca abuzive şi comisionul de administrare garanţii, comisionul de rezervă minimă obligatorie şi comisionul monitorizare poliţe de asigurare. Totodată, instanţa a decis că sunt abuzive clauzele care stabilesc obligaţia împrumutatului de a încheia contractul de asigurare cu o societate de asigurări parteneră sau agreată de bancă şi dreptul băncii de a alege noua societate de asigurări care reînnoieşte poliţa.
Judecătoria a considerat că sunt abuzive şi unele clauze privind declararea scadenţei anticipate.

 

CODAŞI LA COTA DE CREDITE IPOTECARE

Valoarea este de 494 de euro pe cap de locuitor

*Cea mai mică cotă de credite ipotecare pe cap de locuitor din Uniunea Europeană este înregistrată de România, 494 de euro. Ţara noastră are şi cea mai mică pondere a creditelor ipotecare în PIB, 6,6 la sută, potrivit unei case de brokeraj. Datele vizează anul 2012, însă nici pentru anul trecut, cifrele nu sunt schimbate. Asftel, cetăţenii români au împrumutat în medie mai puţin de 500 de euro prin credite ipotecare. Fenomenul este explicabil prin faptul că la noi în ţară nu s- au emis încă obligaţiuni ipotecare, fiind în acest fel singura din UE în care acest lucru nu s-a concretizat. În România, volumul creditelor ipotecare înregistra în iunie 2013, 7 miliarde de euro, iar ponderea creditelor cu garanţii ipotecare era de 60 de procente din totalul de credite acrodate populaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Un singur consilier local reghinean și-a prezentat anual raportul de activitate! Ceilalți n-au făcut nimic?!

Doar un consilier local din cei 19 câți numără Consiliul Local Reghin, respectiv social-democratul Ovidiu …