Infractorii minori, scăpaţi de închisoare de noile Coduri Administratie
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 699 Vizualizări

Infractorii minori, scăpaţi de închisoare de noile Coduri

Sonia Deaconescu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mureş, a prezentat vineri, 31 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă,  câteva dintre elementele de noutate care vin odată cu intrarea în vigoare de la 1 februarie a noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală.

Alternative la condamnare

O persoană vinovată poate să scape de pedeapsă cu doar un avertisment. Există şi posibilitatea să se amâne aplicarea pedepsei pe o perioadă de doi ani, timp în care i se dă persoanei vinovate anumite obligaţii de îndeplinit, iar după cei doi ani se discută din nou problema. „Noile Coduri aduc o mulţime de elemente de noutate. Spre exemplu, dacă o persoană este găsită vinovată, există şi posibilitatea să se renunţe la aplicarea pedepsei în anumite condiţii, deci închisoarea să fie maxim cinci ani şi în această situaţie să se dea doar un avertisment. Există şi posibilitatea să se amâne aplicarea pedepsei pe o perioadă de doi ani, timp în care i se dă persoanei vinovate anumite obligaţii de îndeplinit şi peste doi ani să se discute iarăşi problema în funcţie de îndeplinirea sau neîndeplinirea obligaţiilor. Acestea sunt elemente de mare noutate şi alternative la condamnare. Şi în ceea ce priveşte circumstanţele atenuante se reduc efectele. De exemplu, reţinerea circumstanţelor atenuante, oricare ar fi ele, duce obligatoriu la reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime, aspect care nu era în legislaţia veche”, a precizat Sonia Deaconescu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mureş.

Infractorii minori scapă de închisoare

Modificări au apărut şi în ceea ce-i priveşte pe infractorii minori. Ei scapă de închisoare şi se aleg doar cu măsuri educative. „Există multe modificări raportat la infractorii minori. Nu li se mai poate aplica pedeapsa închisorii, ci doar măsuri educative, însă acestea sunt de două feluri: privative de libertate şi neprivative de libertate. Cele neprivative de libertate sunt, de asemenea, noi pentru sistemul nostru. Stagiul de formare civică, supraveghere, consemnare la sfârşit de săptămână, asistare zilnică, dar sunt şi măsuri educative privative de libertate, cum ar fi internarea într-un centru educativ sau într-unul de detenţie, dar acestea se iau în situaţii excepţionale pentru minori care au fost sancţionaţi în trecut şi dacă pedeapsa prevăzută de lege este mai mare de şapte ani. Deci, regimul sancţionator al minorilor se schimbă radical”, a declarat Sonia Deaconescu.

Prostituţia va rămâne doar contravenţie

Faţă de vechiul articol, infracţiunea de viol este mai bine clarificată, iar prostituţia nu va mai fi infracţiune, ci doar contravenţie. „Cu privire la pedepse, în general limitele acestora scad. Este o regulă generală. Sunt situaţii şi situaţii, deci trebuie luată fiecare infracţiune în parte. Există şi modificări cu privire la conţinutul infracţiunii. De exemplu, infracţiunea de viol este mult mai bine clarificată faţă de acum era vechiul articol. Prostituţia nu va mai fi infracţiune, va rămâne doar contravenţie. Apar infracţiuni noi care n-au mai existat”, a spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mureş.

Trei judecători pentru trei faze procesuale

Judecător de drepturi şi libertăţi, judecător de cameră preliminară şi judecătorul de fond al cauzei. Aşa vor arăta fazele procesuale. „Fazele procesuale se schimbă, adică avem judecător de drepturi şi libertăţi, judecător de cameră preliminară şi apoi judecătorul de fond al cauzei şi există incompatibilitate doar între judecătorul de drepturi şi libertăţi şi celelalte două funcţiuni, de cameră preliminară şi de judecată. Se schimbă căile de atac, pentru că la Tribunal majoritatea căilor nu se mai cheamă recursuri, ci contestaţii. În cursul urmăririi penale există situaţii foarte noi. De exemplu, se poate încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei între procuror şi inculpat. Până acum era procedura de judecare simplificată cu recunoaşterea vinovăţiei, dar doar în faţa instanţei. Acum se poate face un astfel de acord la procuror. Dacă inculpatul recunoaşte, acceptă încadrarea juridică, este de acord cu cuantumul pedepsei propus de procuror şi cu modalitatea de executare şi se face acest acord care va trebui încuviinţat de instanţă, dar rolul instanţei în acest caz este oarecum formal, în sensul că trebuie să-l încuviinţeze pe condiţii de legalitate. La recunoaşterea vinovăţiei se reduc limitele pedepsei cu o treime, dar avantajul este că poţi să faci asta în faza de urmărire penală şi nu mai trebuie să faci anchetă”, a subliniat Sonia Deaconescu.

„Nu mai avem calitatea de învinuit”

Sonia Deaconescu a precizat că dispare calitatea de învinuit şi vor exista numai suspecţi şi inculpaţi. „Dispare calitatea de învinuit. Până la punerea în mişcare a acţiunii penale, persoana cercetată se numeşte suspect. După punerea în mişcare a acţiunii penale, se numeşte inculpat. Nu mai avem calitatea de învinuit. Avem suspect şi inculpat”, a continuat Sonia Deaconescu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE