FOTO: Mare bal mare la Reghin de Balul Însuraţilor Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 503 Vizualizări

FOTO: Mare bal mare la Reghin de Balul Însuraţilor

Tradiţia spune că la Reghin, în primul weekend din februarie e mare sărbătoare la firmele Gliga cu ocazia Balului Însuraţilor, unde timp de două zile, oameni veniţi de pe văile din zona Reghinului, şi nu numai vin şi petrec, ca semn de cinstire şi preţuire a tradiţiilor populare. Nu a făcut excepţie nici anul 2014, sâmbătă, 1 februarie, repsectiv duminică, 2 februarie, Balul Însuraţilor de la Firmele Gliga derulându-şi ediţia cu numărul VII. Gazda evenimentului a fost ca în fiecare an familia deputatului Vasile Ghiorghe Gliga, care a reuşit şi în acest an să ofere participanţilor un program bogat încărcat de voie bună, stropit din belşug cu cântec, joc şi tradiţii populare.

Oaspeţi la bal veniţi din Canada

Unic în ţară prin amploarea lui, Balul Însuraţilor de la Gliga a reunit şi în acest an peste 1000 de persoane în cele două zile, întâmpinaţi încă de la intrare cum cere datina de lăutăreni şi chizăşi, cu pâine şi sare, în frunte cu familia Gliga, gazda balului. “Mă bucur că şi în acest an au venit atât de mulţi oameni la Balul Însuraţilor,  această mare sărbătoare a portului popular din zona Reghinului. Este a VII-a ediţie  şi am avut încă din prima seară  de bal peste 600 de persoane îmbrăcaţi în frumosul port popular. Este un moment special în care cu toţi dorim să reprezentăm costumele populare, tradiţiile. Faptul că sala e din nou neîncăpătoare şi avem oaspeţi veniţi de departe ne umple de bucurie. Au întâlnit  oameni care  mi-au spus că au venit tocmai din Canada, care au găsit această sărbătoare pe internet şi au ţinut neapărat să participe. Toate acestea nu ar fi posibile dacă familia Gliga nu s-ar strădui să organizeze acest bal, şi dacă nu ar fi atâţia doritori, împreună cu toţi din sală care poartă cu bucurie costumul popular. Asta este marea realizare  pe care lumea o simte, pe viu, aici la Reghin”, a precizat deputatul Vasile Ghiorghe Gliga.

Moment de reculegere pentru Marioara Murărescu

Începând cu orele serii, participanţii la bal au umplut sala de festivităţi a firmelor Gliga, după care buna dispoziţie şi-a intrat în drepturi, nu înainte ca petrecerea să primească binecuvântarea creştină. Onoarea de a fi prezentatorul ediţiei din acest an a balului i-a revenit  solistului Marius Ciprian Pop, care în startul balului a adus un moment de aduceri aminte în memoria celor trecuţi la cele veşnice. “Acesl Bal al Însuraţilor reprezintă un triplu moment, de veşnicie, de rai şi de bucurie, o punte către cer, o punte de legătură   între trecut, prezent şi viitor. Fără a umbri bucuria acestui bal, pentru că adevăraţii creştini se bucură şi atunci când e doliu în sufletele lor în nădejdea învierii, vă invit să ţinem un moment de reculegere în semn de dragoste  şi de preţuire pentru cea care a fost, este şi va fi întotdeauna în inimile noastre, Marioara Murărescu”, a spus Marius Ciprian Pop.

Respect şi preţuire pentru Maria Veţian

Momentele de aleasă cinstire pentru păstratorii de folclor  au continuat cu filmuleţul de prezentare despre viaţa Mariei Veţian, din Şerbeni, problemele medicale împiedidicând-o să fie trupeşte la bal, fiind doar cu sufletul  prin expoziţia dediicată domnei sale. “O doamnă  extraordinară, un om care şi-a închinat toată viaţa promovării valorilor tradiţionale. Este creator popular din Şerbeni, comuna Beica. Este membru al Academiei Artelor Tradiţionale  din România. A participat la numeroase expoziţii înţarăşi străinătate, iar la Bucureşti timp de 12 ani permanent a fost prezentă cu lucrările sale la Muzeul Satului. Premiile şi distincţiile ar trebui să le citesc până mâine dimineaţă dar ce cel mai bine despre doamna, bunica, mama, despre chipul Maicii Domnului care s-a hărăzit în această femeie  ne poate vorbi chiar domnia sa în filmuleţul de prezentare”,a a spus Marius Ciprian Pop. Printre cei care au adus cuvine de aleasă simţire domanei Veţian s-au numărat şi consătenele Mariei Veţian, primarul comunei Beica de Jos Maria Moldovan, şi Maria Pop, membru în Grupul Urmaşele Dacilor.

 

“Mulţimim lui Dumnezeu că există”

“Vă mulţumesc  pentru că aţi amintit de dânsa. Şi eu ca fiică a satului Şerbeni vă mulţumesc pentru această seară deosebită, dânsa nu a putut veni pentru că este bolnavă dar vă urmăreşte la televizor. Mulţimim lui Dumnezeu că există printre noi în continuare”, a spus Maria Moldovan.

“Suntem mândri de ea”

“Vreau să-i transmit doamnei Maria Veţian multă săbătate, să trăiască măcar încă 20 de ani de acum înainte, să ne ocrotească, să ne conducă pe drumul pe care ea a pornit. Cu toţii suntem mândri de ea, de tot ce a  făcut în slujba tradiţiilor noastre populare”, a precizat Maria Pop, din Şerbeni, membru în Grupul Urmaşele dacilor.

Casa ţărămească, izvor de tradiţii

Una din componentele de bază ale balului a fost casa ţărănească, unde meşterii populari şi-au expus tot ce are satul românesc mai frumos şi mai tradiţional. Cei care au trecut pragul au putut “gusta” cu sufletul şi inima din toate obiectele specifice satului românesc, au putut admira cum se coase pe viu o cămaşă, şi-au  clătit ochii cu  obiectele expuse, păretare, covoare, ştergare, farfurii, fotografii vechi, carte veche, icoane, monografii sau volume de poezie.

Benone Sinulescu, vedeta serii

În sala mare a balului petrecerea şi buna dispoziţie a continuat, oaspeţii de seamă ai balului făcându-şi rând pe rând prezenţa, acompaniaţi de Orchestra Casei de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin condusă de Ioan Conţiu. Au încântat asistenţa şi i-au poftit cu drag la joc soliştii Maria Butaciu, Nelu Şopterean, urmaţi de vedeta serii, solistul Benone Sinulescu.

Coloana vertebrală a românului

De la bal nu au lipsit oaspeţi din lumea administraţiei publice ,cu toţi lăsând haina funcţiei deoparte în locul costumului popular românesc, frumos şi autentic. “Este ceva de vis acest eveniment, acest Bal al Însuraţilor. Îmi aduc aminte de astfel de evenimente de când eram nică, şi când doream şi eu să joc, să mi se învârtă şi mie poalele ca la ceilalţi. Eram mică, şi de atunci nu am mai foat la un asemenea bal până când acesta a reînviat aici la Gliga. În prezent nu mai putem vorbi doar de un eveniment din zona Reghinului, m-am întâlnit cu diferite persoane, chiar cu un domn procuror îmbrăcat în costum popular  venit tocmai din Argeş, care are 75 de ani şi care a ţinut morţiş să vină la bal la Reghin. Era foarte încântat de tot ce se întâmplă la noi, chiar mi- a spus că este ceva unicat. Majoritatea celor îmbrăcaţi în costum popular sunt intelectuali ceea ce este un mare lucru. Iată că după exemplul pe care ni l-au dat moţii, ţăranii din munţi, acum suntem mult mai mândri să fim şi noi ţărani, să ajungem să avem coloana vertebrală pe care o are românul adevărat, să fim drepţi atunci când luăm hotărâri şi în primul rând să gândim româneşte”, a precizat Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1082]

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE