Home / Administratie / Sighişoara, buget de 53,4 milioane lei în 2014

Sighişoara, buget de 53,4 milioane lei în 2014

Distribuie

Consilierii locali sighişoreni au dezbătut şi votat joi, 30 ianuarie, în prima şedinţă ordinară din acest an a Consiliului Local, un număr de 48 de proiecte şi petiţii. Pentru anul 2014, bugetul local este de 53.469.000 lei la capitolul venituri, iar cheltuielile totale în valoare de 62.535.000, rezultând un deficit de 9.066.000 lei. Fără conflicte şi într-o atmosferă degajată, consilierii au luat fiecare punct de pe ordinea de zi şi au dezbătut fiecare problemă ridicată de anumite petiţii sau proiecte de hotărâre.

Reparaţii la Spitalul municipal din Sighişoara

Spitalul municipal a cerut, prin intermediul unei petiţii, fonduri pentru reparaţii în anul 2014. „Clădirile sunt vechi de peste 120 de ani şi n-au mai fost supuse de foarte mult timp unor reparaţii capitale, în afară de Corpul A. Am făcut câteva notificări către Primăria Sighişoara că din ziduri se desprind bucăţi de tencuială, care au căzut doar pe maşinile noastre, din fericire, şi nu în capul pacienţilor sau al personalului medical. Am cerut repararea unui singur corp de clădire, care face corp comun cu Pediatria. Zidul este pe jumătate căzut. Am cerut 150.000 lei, o sumă de bun simţ, care ar trebui alocată. Eu ştiu că Primăria nu are foarte mulţi bani, dar poate vă gândiţi că este o prioritare din foarte multe puncte de vedere. Spitalul are zece clădiri, iar eu am cerut fonduri pentru o singură clădire”, a precizat Aurelia Maşca, directoarea Spitalului Municipal Sighişoara.

În plus, directoarea Spitalului a cerut tot prin intermediul unei petiţii şi repartizarea unor locuinţe ANL pentru trei medici pentru a nu pleca din Sighişoara. După intervenţia Aureliei Maşca, primarul Sighişoarei, Ioan Dorin Dăneşan, a încercat să-i explice că Spitalul ar trebui să mai atragă fonduri şi din alte părţi, pentru că Primăria nu dispune de prea mulţi bani pentru reparaţii şi reamenajări.

Fonduri pentru Sighişoara Blues Festival

În acest an, Consiliul Local Sighişoara acordă 44.000 lei pentru activităţile culturale din cadrul Asociaţiei Culturale „Sighişoara Blues Hospital” şi continuă să susţină şi să promoveze activităţile culturale din oraş. „În spiritul deschiderii manifestate şi a preocupării constante pentru o viaţă culturală bogată în decursul anilor, am răspuns solicitărilor Asociaţiei Culturale „Sighişoara Blues Hospital” în ceea ce priveşte acordarea unui sprijin financiar şi punerea la dispoziţie a sălii de spectacole Mihai Eminescu pentru organizarea şi desfăşurarea Festivalului „Sighişoara Blues Festival” şi suma de 44.000 lei. Ediţia din acest an se va desfăşura în perioada 28-29 martie, iar programul va cuprinde concerte susţinute de cei mai valoroşi artişti în domeniu”, a precizat Ioan Dorin Dăneşan.

Străzi modernizate în 2014

Anul 2014 este şi anul modernizărilor de străzi în Sighişoara. „Având în vedere situaţia străzii Nicolae Iorga, care din cauză că nu are rezolvată canalizarea pluvială, necesită refacerea împietruirii după fiecare precipitaţie importantă. De asemenea, în urma modificării structurii drumurilor, din cauza canalizării şi schimbării reţelei de gaz, este necesară revizuirea documentaţiilor existente şi actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea străzii şi asigurarea apei pluviale”, a arătat primarul municipiului Sighişoara.

Bugetul pentru transportul public local de persoane, aprobat

Prin Hotărârea Consiliului Local Sighişoara, s-a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al SC Apa Termic Transport SA Sighişoara. „Faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2013, în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2014 se preconizează o creştere a valorilor atât la capitolul venituri, cât şi la capitolul cheltuieli. Astfel, se realizează un nivel total al veniturilor realizate de societate de 5.746.150 lei faţă de 5.576.595 lei în 2013, respectiv o creştere cu 3,04%, iar în privinţa cheltuielilor totale este o creştere de 3,48%, de la 5.457.149 la 5.576.596”, a arătat primarul municipiului Sighişoara.

Mai multe burse pentru elevi

Consilierii au votat şi proiectul privind stabilirea cuantumului şi numărului burselor elevilor din învăţământul preuniversitar de stat pentru anul 2014. Astfel, în învăţământul primar şi gimnazial vor fi 952 de burse, dintre care 402 de merit, 28 de studiu şi 522 de burse sociale. Liceenii vor avea o bursă de performanţă, 545 de merit, 38 de studiu şi 559 de burse sociale. Bursa de performanţă va fi de 40 lei, cea de merit 30 lei, bursa de studiu va fi în valoare de 20 lei, iar cea socială 25 lei.

Parteneriate culturale

Consilierii au aprobat organizarea unor evenimente culturale în parteneriat cu Fundaţia Cultural-Ştiinţifică Gaudeamus, motivele principale fiind creşterea gradului de atractivitate a Sighişoarei ca destinaţie turistică şi capitalul de imagine. „În spiritul deschiderii manifestate şi a preocupării constante pentru o viaţă culturală bogată, în decursul anilor Primăria a sprijinit desfăşurarea unor manifestări culturale ale căror proiecte au fost prezentate de diferite organizaţii interesate în organizarea de evenimente în municipiul nostru. Acest lucru a avut ca rezultat creşterea numărului de manifestări culturale, precum şi ridicarea nivelului calitativ al acestora, ceea ce a dus implicit la creşterea gradului de atractivitate a Sighişoarei ca destinaţie turistică. Capitalul de imagine pe care manifestările culturale îl aduce Sighişoarei, precum şi importanţa evenimentelor culturale în afirmarea identităţii municipiului nostru sunt argumente puternice care mă fac să propun să fiţi de acord cu continuarea parteneriatului încheiat cu Fundaţia Cultural-Ştiinţifică Gaudeamus”, a precizat Ioan Dorin Dăneşan.

Susţinere pentru activităţi sportive

Consilierii locali vor susţine sportul şi sportivii din Sighişoara şi în anul 2014, mai ales că sportul reprezintă, potrivit primarului, o modalitate eficientă de promovare, iar rezultatele sportivilor sunt lăudabile. „Sportul, ca şi evenimentele culturale cu notorietate, reprezintă modalităţi eficiente de promovare. De aceea, pe lângă satisfacţia încununării eforturilor depuse de sportivi şi antrenori, clasarea lor pe podiumurile de premiere ale competiţiilor de anvergură este un prilej de a face auzit numele Sighişoarei în contexte pozitive, de natură să aducă un beneficiu de imagine foarte greu de obţinut prin alte instrumente mult mai costisitoare. În anul 2013, echipa de fotbal seniori a Clubului Sportiv „Arena Juvenilă” Sighişoara a susţinut meciuri oficiale, jocuri amicale, iar la finalul turneului echipa s-a situat pe locul 15. Echipa de juniori, după turul campionatului, s-a situat pe locul 9. Astfel, propun Consiliului Local Sighişoara sprijinirea proiectelor sportive derulate şi organizate de acest club, precum şi alocarea unei sume din bugetul local pentru finanţarea activităţii acestuia”, a specificat primarul Ioan Dorin Dăneşan.

Pe lângă activitatea sportivă, consilierii susţin şi activitatea Clubului Atletic Municipal din Sighişoara pentru anul 2014. „În decursul anilor, sportivii susţinuţi de Clubul Atletic Municipal au obţinut numeroase premii la campionatele naţionale, europene, mondiale şi au făcut ca numele Sighişoarei să fie rostit cu admiraţie pe toate meridianele globului. Performanţele atleţilor sighişoreni au fost răsplata muncii lor şi a antrenorilor Avram Ioan şi Doina. Pentru noi, ca oraş, este o mândrie să avem o contribuţie la susţinerea unor campioni în acest sport complet care cere multă muncă şi sacrificii. În acelaşi timp, se ştie că munca acestor oameni nu ar putea să ducă la asemenea rezultate fără o serioasă susţinerea logistică şi financiară. Direcţia Economică din cadrul Municipiului Sighişoara a confirmat existenţa resurselor financiare la bugetul local pentru soluţionarea în mod favorabil a solicitării Clubului Atletic Municipal Sighişoara constând în suma de 50.000 lei ce se poate acorda în anul 2014 pentru susţinerea activităţilor acestui club”, a menţionat primarul municipiului Sighişoara.

Titluri de onoare pentru personalităţile Sighişoarei

Tot în şedinţa de joi, consilierii i-au conferit titlul de cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Sighişoara preotului unitarian Nagy Ferenc, o personalitate multilaterală, care a compus cântece cunoscute azi, nu doar în limba maghiară, ci şi în limbile română, engleză, germană. Prin picturile sale a devenit, de asemenea, cunoscut. Ele dovedesc o sensibilitate profundă. Tema preferată a artistului a fost zidurile medievale, care transmit un mesaj umanist, şi anume trăinicia omului creator, frumuseţea oraşului Sighişoara, un loc demn de o soartă mai bună.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dr. Rădeanu Iulia-Maria. ” Încet, ne apropiem de un număr de 70 de copilași care poate astăzi nu ar fi existat”

Distribuie Promovarea Asociației Generații Iubite și Octrotite (GIO), chiar dacă am face-o săptămânal, tot nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.