Home / Administratie / FOTO: 1 milion de euro, bugetul pentru dezvoltare la Luduş

FOTO: 1 milion de euro, bugetul pentru dezvoltare la Luduş

Distribuie

Consiliul Local al oraşului Luduş a aprobat în şedinţa ordinară de joi, 30 ianuarie, cu 11 voturi pentru şi 5 abţineri, bugetul pe anul 2014. În urma analizei din partea comisiilor de specialitate, toate cele 18 puncte trecute ale ordinii de zi dezbătute înaintea subiectului principal au trecut cu vot favorabil din partea celor 16 consilieri locali.

Cu puţine puncte sau amendamente, acestea au primit vot favorabil, punctul cel mai important şi mai aşteptat fiind, evident, cel al aprobării bugetului, în sumă de 25.429.000 lei la venituri şi 25.506.000 lei la cheltuieli. La prima categorie, suma de 21.258.000 lei este destinată secţiunii de funcţionare, iar 4.171.000 lei pentru dezvoltare, iar la a doua, suma pentru funcţionare prevede tot 21.258.000 lei, dezvoltării revenindu-i suma de 4.248.000. Rezultă o diferenţă de 77.000 lei la dezvoltare, deficit care va fi acoperit din excendentul anilor precedenţi.

Repartizarea acestor venituri pe capitole, subcapitole şi paragrafe întocmite conform clasificaţiei rapoartelor de către comisii au stârnit şi vor stârni obişnuitele dezbateri. Sursele de finanţare ale activităţilor autorităţii administrativ-teritoriale a oraşului sunt estimate la suma de 39,276 milioane lei, constituite din 25,429 milioane lei venituri bugetare şi 13,847 milioane lei venituri extrabugetare, compuse din veniturile proprii ale Casei de Cultură, a unităţilor de învăţământ, ale Pieţei, Spitalului Orăşenesc, sălii de sport sau subvenţii.

 

Locurile de muncă, marea problemă a luduşenilor

 

Înainte de supunerea la vot a sumelor alocate prevăzute în proiect, problema principală nu a reprezentat-o finanţarea sau nefinanţarea acelor sume, ci ceea ce lipseşte. „Îmi exprim dinainte intenţia de a mă abţine în exprimarea votului. Nu pentru că aş fi împotriva sprijinirii activităţilor culturale, sportive, sau a învăţământului, a ajutorului social sau alte puncte prevăzute, toate trebuie sprijinite. Am studiat şi sunt chiar de acord cu sumele, sunt chiar corecte, sunt forme legale şi toate au fost studiate cu atenţie. Problema luduşenilor este lipsa locurilor de muncă şi n-am văzut niciun proiect care să cuprindă acest aspect. Avem nevoie de un Parc Industrial, lucru care ar rezolva în mare măsură acest mare neajuns”, a deschis subiectul consilierul ApMS Ciprian Turdean. La această problemă, primarul Cristian Moldovan a ţinut să precizeze că nu putea fi alocată o sumă pentru un proiect neînaintat, dar conducerea oraşului a luat în considerare acest aspect şi în viitorul apropiat se intenţionează demararea unui proiect de anvergură. „Ştim cu toţii că problema cea mai arzătoare este lipsa locurilor de muncă, dar vă anunţ că s-a înaintat către ADS o solicitare pentru acordarea unui teren de 5 hectare pentru a demara construirea acestui parc şi vom încerca să ne orientăm şi spre mediul privat pentru dezvoltarea acestuia, chiar cu localităţile învecinate”, a răspuns edilul şef al oraşului Luduş.

Atenţie către tânăra generaţie

Au fost totuşi contestate sumele pentru unele ramuri, considerate mari la unele, prea mici la altele. „Sunt de acord şi cu sprijinirea activităţilor sportive, dar să ştim că o facem inteligent. De ce nu creem în cazul fotbalului un centru de copii, nu să acordăm 100.000 echipei de seniori. Luduşul a avut cândva o pepinieră din care s-au ridicat copii talentaţi. De asemenea, studiind proiectele, am constatat sumele alocate extinderea unei grădiniţe a cărei clădire a fost retrocedată. De ce nu construim una, nu să cheltuim sume mari pentru clădirea pentru care plătim chirie? Ar putea cădea unele proiecte, dar nu şi când vorbim despre o grădiniţă”, a continuat Ciprian Turdean.

Răspunsul a venit din nou din partea primarului Cristian Moldovan. „Suma alocată clubului de fotbal nu este pentru seniori, ci pentru club, care cuprinde şi echipe de juniori, iar în privinţa grădiniţei, intenţionăm acelaşi lucru, să renunţăm la proprietate, dar până găsim soluţii, trebuie să oferim copiiilor condiţii bune acolo unde îşi desfăşoară activitatea”, a specificat primarul.

Să lăsăm ceva în urmă!

În continuarea şedinţei, tot înaintea supunerii la vot a bugetului, s-a mai ridicat, printre altele problema sumei alocate pentru două ghene de gunoi, care vor necesita şi cheltuieli mari de întreţinere, precum şi cele acordate pentru învăţământ. Aici au fost reclamate unele neconcordanţe la anumite calcule, fapt pentru care edilul a propus ca acestea să vie revizuite. „Deseori, unele sume pot fi contestate că sunt prea mici, altele prea mari, dar trebuie să se ţină cont şi de necesar, de costuri, suprafeţe, de spaţiile care trebuiesc întreţinute, sau de numărul de elevi ai respectivelor şcoli”, a precizat la acest subiect consilierul USL Claudia Botezan.

În continuarea şedinţei, s-a venit cu o propunere venită şi pentru a descreţi frunţile, ca sumele să nu fie alocate dinainte tuturor evenimentelor. Daniel Şofron a specificat că acest lucru nu poate fi luat în calcul, deoarece sunt evenimente care sunt finanţate din fonduri europene, cum sunt Zilele Oraşului, unde banii pot veni după desfăşurarea evenimentului, chiar cu mare întârziere şi acestea necesită cheltuieli în avans. În acelaşi ton, consilierul USL Daniel Totu a venit la rândul său cu alte propuneri. „Criteriile de acordare a sumelor sunt uneori ciudate. Unii iubesc mai mult cultura, alţii cultele sau sportul şi astfel apar nemulţumiri. Trebuie să fim conştienţi că vorbim despre banii contribuabililor şi Executivul ar trebui să participe la stabilirea sumelor alocate. Propunerea mea ar fi ca în fiecare comisie de specialitate să fie delegat un consilier. Important ar fi ca în perioadă de austeritate să strângem bani şi să construim ceva care să rămână în urma noastră”, a spus acesta.

După încheierea discuţiilor s-a trecut la votarea propriu-zisă a bugetului. Au votat „pentru” 11 consilieri, iar cinci s-au abţinut, toţi cei ai grupării ApMS: Ciprian Turdean, Simion Vasile Trifan, Tănase Bologa, Ioan Pop şi Mihaela Paula Stînă.

Majorarea preţului la apă, amânată

Şedinţa s-a încheiat cu ultimul punct, „Diverse”, unde s-a ridicat problema majorarea preţului apei potabile. O decizie în privinţa acestui subiect a fost însă amânată, urmând a fi înaintat mai întâi un proiect către compania Aquaserv.

Cristian Moldovan, încrezător în proiecte

La final, primarul oraşului Luduş s-a declarat mulţumit de modul de desfăşurare a şedinţei. „Mă aşteptam ca şedinţa să decurgă calm, fiecare a venit bine pregătit. Sunt mulţumit şi acum urmeză să trecem la treabă. S-a pus accentul pe lipsa locurilor de muncă, deoarece acesta este într-adevăr un punct sensibil, o mai veche problemă a Luduşului, dar nu numai la noi. Sperăm ca proiectul cu parcul industrial să se materializeze şi să rezolvăm cel puţin parţial acest aspect. Suprafaţa de care am amintit, cea de cinci hectare este cea minimă pentru demararea acestui proiect, după care ar urma extinderea, pe terenuri din împrejurimi, pentru care am început deja negocierile de achiziţionare. Avem demarate şi lucrările de canalizare, la fel şi mai multe locuinţe ANL pentru familii tinere şi multe din cele mai importante proiecte vor fi finalizate anul acesta şi în 2015”, a afirmat Cristian Moldovan.

Foto: Miruna OBRAZ

[zizigallery id=1086]


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Rabla local”, succes în Sângeorgiu de Mureș

Distribuie Programul ”Rabla local” a fost finalizat cu succes la Sângeorgiu de Mureș, a anunțat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.