Home / Administratie / FOTO: Adio buget de austeritate la Iernut!

FOTO: Adio buget de austeritate la Iernut!

Distribuie

Joi, 30 ianuarie, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Local al oraşului Iernut. La şedinţă au participat un număr de 14 consilieri din cei 15 consilieri locali ai oraşului Iernut. Preşedintele de şedinţă Constantin Pantea a prezentat ordinea de zi care a cuprins 27 de puncte.

Bugetul pe 2014, votat în unanimitate

Întrucât toate punctele de pe ordinea de zi au fost anterior dezbătute în comisii, expunerea şi votarea acestora a fost o formalitate pentru consilierii locali. Înţelegerea dintre consilieri a fost deplină în cazul punctelor 3 şi 4 de pe ordinea de zi, privitoare la execuţia bugetului pe anul 2013 şi utilizarea excedentului bugetului local în cursul anului 2014.

Din raportul comisiei economice a rezultat că s-a înregistrat un excedent în valoare totală de 526.000 lei, sumă care se va utiliza în secţiunea de dezvoltare. Consilierii locali au votat în unanimitate aceste puncte, urmând punctul cel mai important de pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local pentru anul 2014. Votarea acestui punct s-a desfăşurat fără cea mai mică poticnire, deoarece bugetul a fost îndelung dezbătut în comisia economică, astfel votul favorabil al celor 14 consilieri locali a fost de la sine înţeles. Preşedintele şedinţei, Constantin Pantea a contabilizat voturile. “Deci am trecut peste punctul cel mai important de pe ordinea de zi, din acest moment avem buget”, a spus acesta.

În continuare, primarul Ioan Nicoară s-a adresat Consiliului Local. “Pentru prima dată de câţiva ani încoace avem un buget rezervat, deci nu mai este de austeritate. Nu mai avem probleme în ce priveşte funcţionarea instituţiilor din subordinea Primăriei, şcolile în primul rând, Casa de Cultură, chiar şi plafonul de salarii a fost asigurat. Sigur că în ce priveşte secţiunea de dezvoltare ne-am fi dorit să fie mai mult. Ne bazăm în continuare pe forţe proprii. Sunt lucrări pe care o să le facem în timp de mai mulţi ani, astfel bugetul pe care îl avem şi bugetul pe care îl vom avea la anul să ne dea posibilitatea de a ne respecta promisiunile până la sfârşitul mandatului”, a afirmat Ioan Nicoară.

Primarul a cerut consilierilor să îi adreseze întrebări pentru orice alte nelămuriri, dar niciunul dintre consilieri nu a avut nicio obiecţie sau întrebare, în concluzie, după felicitările adresate Consiliului de către preşedintele de şedinţă, s-a trecut la votarea următoarelor puncte de pe ordinea de zi.

Ajutorul pentru Parohia Ortodoxă, amânat

Au figurat pe ordinea de zi patru proiecte de hotărâre pentru aprobarea indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea şi protecţia unor persoane cu dizabilităţi, care au primit avize favorabile, fiind votate de toţi cei 14 consilieri locali. Un alt caz social al unui solicitant de ajutor de înmormântare a fost respins prin 13 voturi contra şi o abţinere, deoarece conform raportului comisiei sociale, petentul nu era îndreptăţit să ceară respectivul ajutor, întrucât nu trăia cu persoana decedată, ba mai mult, împotriva petentului exista chiar un ordin de restricţie. La nedumerirea consilierilor, care se întrebau de ce a cerut petentul ajutor de înmormântare când ştia că nu are dreptul să primească, preşedintele de şedinţă Constantin Pantea a răspuns: “Suntem o ţară permisivă”.

Tot respins, de data aceasta cu unanimitate de voturi, a fost un alt caz social, al unui cetăţean care solicita acordarea de locuinţă socială. Această cerere a fost respinsă deoarece nu există locuinţe disponibile. Ajutor financiar a cerut Parohia Ortodoxă Iernut, care a primit soluţia de amânare. Un alt punct de pe ordinea de zi a fost luat la cunoştinţă de către consilierii locali, considerându-se oportun de a reveni eventual cu colaborări punctuale, funcţie de alte proiecte asemănătoare ale Primăriei. În acest punct a fost vorba despre o propunere de parteneriat din partea Grupului de Iniţiativă al microregiunii de dezvoltare economică şi promovare turistică “Vatra Saşilor”.

Discuţii pe denumiri de străzi

Au fost totuşi câteva puncte pe ordinea de zi care au stârnit discuţii între participanţii la şedinţa de Consiliu Local. Unul dintre acestea s-a referit la proiectul de hotărâre privind aprobarea atribuirii de denumiri unor străzi în oraşul Iernut. Consilierul Vasile Mureşan, PP-DD, a cerut includerea unui punct suplimentar pe ordinea de zi dorind ca străzile în discuţie să poarte numele victimelor accidentului aviatic din Apuseni. Preşedintele de şedinţă a explicat. “În tema punctului puteţi spune ce vreţi şi cum vreţi. Acest proiect de hotărâre va ajunge la Comisia Judeţeană de Denumiri, va trebui să primească avizul Comisiei Judeţene de Denumiri, după care se va concretiza printr-un proiect de hotărâre pe care îl vom supune la vot. Acum practic e o informare cu iniţiativa de obţinere a reconfirmării”, a spus acesta.

Preşedintele de şedinţă a continuat cu expunerea străzilor în discuţie. “Este vorba despre strada Sălcudului, strada Energeticii şi strada Târgului, cărora le confirmăm denumirile existente”, a explicat acesta.

Consilierul Vasile Mureşan (PP-DD) a propus schimbarea a cel puţin uneia dintre denumiri, invocând tragedia petrecută la 20 ianuarie, în urma căreia au decedat pilotul Adrian Iovan şi locotenentul post-mortem Aurelia Ion. “Aş dori ca două străzi, sau cel puţin una, să poarte numele acestor personalităţi”, a propus acesta. Constantin Pantea a arătat că aceasta nu este o procedură legală şi standard. “Aţi făcut o propunere de simplu cetăţean. Sunteţi consilier totuşi”, a afirmat Constantin Pantea. Acesta a subliniat şi dorinţa ca pe viitor orice propuneri sau cereri din partea consilierilor să fie fundamentate şi aşezate pe un temei legal.

În continuare, primarul Ioan Nicoară a susţinut cu argumente păstrarea şi oficializarea actualelor denumiri. “Întrucât pe două dintre străzile în discuţie se află instituţii cărora le-ar fi greu să schimbe în acte denumirea, noi dorim să se oficializeze actualele denumiri.” Proiectul de hotărâre a trecut cu 13 voturi pentru şi o singură abţinere, venind din partea consilierului PP-DD.

Discuţii intense a stârnit şi punctul referitor la aprobarea Regulamentului de atribuire a locurilor de parcări acoperite de pe raza oraşului Iernut. Consilierul PNG-CD Simona Turcu a susţinut ca cei care posedă două autoturisme să fie îndreptăţiţi la două locuri de parcare, lucru care a fost respins prin argumente. “Dacă după rezolvarea favorabilă a cererilor rămân parcări neacordate, abia atunci pot cere a a doua parcare”, a afirmat Constantin Pantea. De asemenea, durata dreptului de folosinţă asupra acestora s-a stabilit la un an.

Discuţii asemănătoare a stârnit şi punctul 20 de pe ordinea de zi, în care Cătălin Săuca, preşedinte al Asociaţiei Părinţilor, a solicitat acordarea unui spaţiu în vederea stabilirii sediului Asociaţiei părinţilor într-un spaţiu pus la dispoziţie de către Şcoala Gimnazială Iernut. Constantin Pantea a propus o durată a contractului de comodat de cinci ani, s-au luat în discuţie şi duratele posibile de opt respectiv zece ani, dar în final s-a votat varianta unui contract de comodat de cinci ani. Ultimele puncte de pe ordinea de zi nu au mai ridicat niciun fel de discuţii, fiind vorba despre instalarea unor indicatoare de trecere la nivel peste calea ferată, chestiune declarată rezolvată de către primarul Nicoară, respectiv informarea SC Schusterecosal privind tarifele pentru transportul şi operarea deşeurilor menajere în depozitul Sighişoara. “Tarifele sunt cum sunt, deocamdată trebuie să funcţionăm aşa până se deschide groapa de la Sânpaul”, a arătat primarul, punctele respective fiind şi ele votate în unanimitate.

Edith VEREŞ

Foto: Miruna OBRAZ

[zizigallery id=1085]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.