FOTO: Bugetul Târnăveniului, aprobat în şedinţă extraordinară Administratie
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 279 Vizualizări

FOTO: Bugetul Târnăveniului, aprobat în şedinţă extraordinară

Consilierii locali din Târnăveni s-au întâlnit din nou luni, 3 februarie, într-o şedinţă extraordinară, pentru a vota bugetul pentru acest an. Dacă la prima şedinţă s-a invocat lipsa de experienţă a unor consilieri şi câteva nemulţumiri legate de proiectele de investiţii ale municipalităţii, de această dată, după câteva propuneri şi amendamente, bugetul s-a votat şi aprobat, cu 12 voturi pentru, două voturi împotrivă şi o singură abţinere. Bugetul municipiului pentru anul 2014 la capitolul „Venituri”  este de 30.084.000 lei, iar la capitolul „Cheltuieli” 30.440.000 lei, cu un deficit de 356.000 lei.

Strada Movilei, motivul neînţelegerilor

Şedinţa a debutat cu nemulţumirea unor consilieri locali că primarul Sorin Megheşan ar fi declarat pentru un site local de ştiri că activitatea din Primărie a fost paralizată din cauza celor care nu au votat bugetul, dar şi cu problemele cu care se confruntă străzile centrale ale oraşului, cum ar fi lipsa canalizării. „S-a discutat despre faptul că din cauză că acest proiect nu a trecut la şedinţă, noi nu am putut trece la votarea bugetului. Domnul primar a ieşit să declare că activitatea la Primărie a fost paralizată pentru că noi nu am votat bugetul. Nu văd nicio legătură între partidul din care facem parte şi acuzaţia domnului primar. Este dreptul nostru să venim cu propuneri. Au lipsit doi consilieri de la USL şi un alt consilier a votat împotrivă, deci din acest motiv nu a trecut. Lista de investiţii mi se pare foarte sumară. În afară de strada Movilei, nu văd nicio investiţie importantă. Trebuia făcută o listă de investiţii cu priorităţi. Nu concep ideea ca străzile din zonele centrale să nu aibă canalizare în secolul 21. Dacă îmi explică cineva problema aceasta, atunci o să votez”, a spus Georgeta Toma, consilier PP-DD.

În replică, primarul a explicat că strada Movilei este grea şi necesită multe investiţii. „În urmă cu un an şi ceva, s-a votat un pachet de străzi. Lucrarea de investiţie pe strada Movilei ar putea acoperi câteva străzi. Majoritatea dintre noi suntem de acord cu ideea că această stradă ar fi trebuit modernizată de foarte mult timp. Fiind o stradă foarte grea, a fost pasată de multe ori. Din punctul meu de vedere, ea este cea mai grea stradă din oraş şi necesită investiţii”, a replicat Sorin Megheşan.

Georgeta Toma a insistat să se facă o listă cu străzile care necesită reparaţii. „Nu m-aţi lămurit cu răspunsul. Mi-aţi spus că reparaţi strada Movilei pentru că este o stradă foarte importantă. Eu am vrut să aflu de la dumneavoastră cum se poate ca în secolul 21, în Târnăveni, să avem străzi în zonă centrală fără canalizare, cu asfaltul stricat. Este o stradă circulată şi vreau să văd aceste străzi cu canalizare. Eu înţeleg că bugetul este mic, dar am putea face măcar un studiu de fezabilitate, dar nici măcar nu sunt amintite în vreo listă aceste străzi”, a continuat consilierul PP-DD.

Locurile de muncă, prioritate în strategia de dezvoltare

La punctul care se referea la strategia de dezvoltare puternică a oraşului, consilierul PP-DD i-a cerut primarului un plan de management, o listă a priorităţilor şi a invocat nevoia creării locurilor de muncă în oraş. „Oamenii mi-au spus mereu despre locurile de muncă. Vreau să ştiu dacă aţi făcut lobby cu oamenii de afaceri în acest sens, dacă aveţi planuri, dacă oamenii de afaceri au planuri de investiţie pentru a dezvolta locuri de muncă pentru oameni”, a spus Georgeta Toma.

Primarul Sorin Megheşan a subliniat ideea de strategie şi a explicat că oamenii trebuie întrebaţi care sunt priorităţile lor. „A face o strategie înseamnă a sonda un procent din locuitorii oraşului pentru a vedea care sunt priorităţile lor. La nivel naţional, prima prioritate este locul de muncă”, a spus acesta.

Pensionarii, privaţi de transport gratuit

Înainte de a trece la votarea bugetului pentru anul 2014, consilierii au cerut să fie discutat fiecare capitol şi au adus o serie de amendamente în acest sens. Cu cele mai multe amendamente a venit consilierul PP-DD Georgeta Toma, care a adus în discuţie, în ceea ce priveşte cheltuielile suplimentare, banii care se alocă unor bunuri şi servicii, sume care, potrivit acesteia, se duc într-un loc necunoscut. Mai mult, aceasta a venit cu o propunere pentru transportul în comun pentru pensionari şi a spus că doar pensionarii cu pensia până la 800 lei să beneficieze de gratuitate, în timp ce restul „au de unde şi să se descurce cum vor”. Un alt amendament al consilierului PP-DD a fost cheltuielile pentru sărbătoarea Zilelor Oraşului şi alte manifestări culturale. Aceasta a propus ca suma pentru aceste evenimente să scadă. Toate propunerile acesteia au fost respinse.

Mai mulţi bani pentru sport

Consilierul PSD Alin Mihăilescu a propus ca banii pentru activităţile sportive să fie mai mulţi. Astfel, suma să crească de la 30.000 la 45.000 lei, pentru că „merită şi sportul o şansă”. Acesta a invocat performanţele sportivilor şi a dat exemplul altor localităţi din judeţul Cluj care alocă mai mulţi bani sportului. În replică, primarul municipiului i-a spus că activităţile culturale sunt mai dese decât cele sportive, în comunitatea culturală şi artistică fiind implicate peste 600 de persoane. Propunerea consilierului a fost respinsă.

După propuneri şi amendamente, bugetul municipiului Târnăveni pentru anul 2014 a fost aprobat şi votat cu 12 voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.

Foto: Miruna OBRAZ

[zizigallery id=1088]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE