Home / Eveniment / Jinars şi voie bună la Balul Însuraţilor

Jinars şi voie bună la Balul Însuraţilor

Distribuie

Un bal, o petrecere unde cântecul şi jocul popular este ridicat la loc de cinste, nu poate lipsi tradiţionala băutură a românului, ţuica, jinarsul cum le place oamenilor să-l numească.

“Fără jinars nu se poate”

Licoarea a fost prezentă şi ea la Balul Însuraţilor, adusă de Vasile Pop din satul Dumbrava, comuna Vătava. Cei care au trecut pragul casei ţărăneşti au putut gusta din licoarea tradiţională, primind şi informaţiile necesare despre modul cum se obţine, dar mai ales despre semnificaţia acesteia. “La orice petrecere fără o ţâră de jinărsuc nu se poate. Nu-i curaj, nu te mai poţi uita cu ochii şi în altă parte, fără jinars nu se poate. Avem jinars şi de prune, de mere, de pere, după gustul omului. Avem acasă livadă, avem pruni, meri, peri, la o casă la ţară se găseşte cam de toate. Ca la orice lucru şi la jinars există un CTC. În primul rând borhotul trebuie fiert la timp. După ce să termină de fermentat imediat cu el în cazan. Apoi încet, încet trebuie gustat, doar aşa putem să-i găsim calitatea”, a spus Vasile Pop.

Şezătoarea şi jinarsul

Potrivit acestuia, jinarsul e bun la toate, în special acolo unde oamenii se adună, mai la o petrecere, la o şezătoare, fiind un element care stimulează comuniunea dintre oameni. „La noi, de obicei se face şezătoare, gazda care-i primeşte pe oameni se pregăteşte şi fără cel puţin o cupă de jinars nu se cade. Acolo se mai adună şi bărbaţii, se mai strîng în braţe cu femeile şi apoi pofta ştiţi cum vine. Pe vremuri, omul care nu avea jinars în casă nu era considerat gospodar. La orice casă, cât de sărăcuţă, omul face ce poate, mai pune un pom, un măr, un prun. Vorba aceea, dacă lucri în tinereţe, ai la bătrâneţe. Eu nu prefer jinarsul la necaz, mai mult la bucurii, cum este şi aici la Balul Însuraţilor de la Gliga”, a afirmat Vasile Pop.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Interviu cu Zorro și Haneș: Zâmbetele devin tradiție la show-urile de stand-up și open mic ale celor de la 3G Hub

Distribuie Fondat în toamna anului 2015, 3G HUB (3g Theater) este una dintre companiile de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.