Patina vremurilor şi diamante la Promenada Mall Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 98 Vizualizări

Patina vremurilor şi diamante la Promenada Mall

Organizat la Promenada Mall din Târgu-Mureş în perioada 31 ianuarie – 2 februarie, Târgul de Artă şi Antichităţi a reunit zeci de expozanţi. Aceştia au etalat o gamă variată de obiecte, printre care piese de mobilier, tablouri de colecţie, icoane, cărţi vechi, numismatică, insigne, timbre, bijuterii şi diverse decoraţiuni.

Vă amintiţi de păpuşa hornar?

Nou şi vechi, strălucire şi patina vremurilor, istorie veche sau de factură mai recentă, toate reunite au constituit un amalgam cu o atmosferă aparte care a atras vizitatorii, care nu au fost puţini. Fiind atât de diverse, fiecare putea să-şi găsească ceva care să-i trezească nostalgii. Cei atraşi de istoria mai recentă a României puteau visa la vederea portretului unui proaspăt pionier mândru de eveniment, pionier care astăzi cine ştie a devenit. Au putut revedea vechea păpuşă de cauciuc, costumată în hornar, păpuşa simpatică a copilăriei multora dintre noi sau trenuleţul metalic al băieţilor norocoşi. Nu au putut lipsi nici insignele de pionier sau bancnotele de 5 sau chiar de 100 de lei, pe care văzându-le inevitabil ne puteam aminti câte se puteau cumpăra cu valorile respective. Printre acestea, istoria unor vremuri demult trecute, tacâmuri de argint, ceainice cu patină, în care cu siguranţă străbunicile noastre îşi pregăteau ceaiul într-un oraş de provincie…

Expuse cu bun-gust, într-o parte a Târgului am dat peste un dormitor întreg, în stare perfectă, care aparent nici măcar nu a avut nevoie de recondiţionare. Aurelia Pop, cea care a adus mobilierul, s-a dovedit că a venit tocmai din Braşov cu el. „Este un dormitor din lemn de nuc, cu ornamentaţii sculptate, care provine din perioada de sfârşit a secolului al XIX-lea”, a povestit Aurelia Pop. Aş fi fost curioasă dacă îi cunoaşte istoria. „Din păcate nu, dar aş putea spune că este un fel de moştenire. Acum câţiva ani am cumpărat o casă în care au locuit un cuplu în vârstă de saşi care au murit iar noi am cumpărat casa cu tot ce era în ea de la moştenitorii acestora. Mi-ar fi plăcut şi mie să ştiu mai multe despre aceste piese…”, a recunoscut vânzătoarea. Preţul dormitorului era de 2000 de euro, mult sau puţin, greu de spus, dar cu siguranţă o achiziţie. „Se pare că a trezit dorinţa în cineva, mi s-a promis că vor veni după ea cu banii”, a adăugat Aurelia Pop.

Oglinzi de Veneţia şi ultima modă

În vecini, statuete de bronz se oglindeau în oglinzi de Veneţia, ele în schimb oglindindu-se în vitrina magazinelor cu ultima modă de sezon. Pe o masă, adevărate averi, bijuterii cu diamante veritabile. „Sunt pietre veritabile, uitaţi, am şi aparat cu care se pot verifica”, încuraja vânzătorul pe cei care se opreau să le admire. Acestea se puteau achiziţiona cu preţuri între câteva sute de lei şi pâna la mii de lei.

Curioşi erau desigur mulţi, nu foarte des avem ocazia să vedem asemenea bijuterii. Pe marginea unei mese sculptate, figurile miniaturale pictate pe porţelan, încadrate de un filigran de argint, priveau în jur cu seninătatea unor vremuri în care nu exista conceptul de stres. Mai încolo, pe jos, unelte şi scule cu patină, purtau pe ele urmele de măini harnice, din nişte vremuri în care dacă aveai nevoie de ceva, puneai mâna şi îţi făceai. Interesant târg, incitantă atmosferă, bun prilej pentru oricine să viseze măcar pentru câteva minute la epocile trecute, şi desigur să şi achiziţioneze câte ceva care să îi amintească de acele vremuri. Târg asemănător va mai fi cu siguranţă organizat la Promenada Mall, aşa că cine a pierdut ocazia de acum, va putea trăi aceleaşi senzaţii cu ocazia viitoare.

Edith VEREŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE