Home / Cultură / Peste 7.000 de bunuri culturale în patrimoniul Muzeului Etnografic Reghin

Peste 7.000 de bunuri culturale în patrimoniul Muzeului Etnografic Reghin

Distribuie

Muzeul Etnografic Reghin deţine un patrimoniu bogat, constituit pe mai multe colecţii. „De la cele 64 de obiecte din anul 1960 am ajuns să deţinem un patrimoniu de 7.304 de bunuri culturale, în 2014. Printre bunurile culturale ce au constituit nucleul colecţiilor ulterioare amintim: sărăriţe, piepteni pentru lână, linguri de lemn, ploşti de lemn, ciocane pentru zdrobit mere, sucale, cancee, pălării şi un ingenios dispozitiv pentru tăiat ghivint în lemn”, ne dezvăluie Alexandru Costin, gestionar la Muzeul Etnografic Reghin. Dar dincolo de cifre şi de inventare sunt oamenii, fie ei muzeografi, bibliotecari, conservatori sau gestionari, care recuperează pentru celelalte generaţii bunuri culturale, elemente ale identităţii noastre.

„O viaţă de om” la muzeu

Alexandru Costin lucrează la Muzeul Etnografic din Reghin de mai bine de 40 de ani. A început ca îndrumător, a făcut şi conservare, i-au trecut prin mână mai bine de 4.000 de obiecte. „Cel mai mult mi-a plăcut când scăpam de lucrul la birou şi mergeam pe teren. Prima ieşire pe teren a fost cu Badea (Anton Badea – n.r.) la Vătava prin 1973, iarna. Am stat două zile pe teren la Vătava unde am filmat ceva cu turca. Ne-am dus acolo cu tot felul de aparatură foto şi magnetofoane, nu ca acuma cu un mic reportofon, erau aparate mari şi grele, portbagajul de la maşină era plin întotdeauna cu două-trei microfoane, cu vreo patru aparate de filmat. Acolo am băut prima dată cidru, vin din mere, şi am stat la poveşti toată noaptea, apoi a doua zi din nou la filmat turca din Vătava”, îşi aminteşte Alexandru Costin. „Ceea ce îmi place la muzeu este faptul că e o muncă diversificată, nu lucrezi tot timpul la acelaşi lucru, nu apuci să te plictiseşti, termini una, te apuci de alta”, explică Alexandru Costin.

Fotografia, document etnografic

Muzeul Etnografic Reghin deţine o arhivă fotografică formată din 11936 imagini pe clişee, 2936 imagini pe diapozitive, fotografii digitale: peste 7000 de imagini de la cercetările în teren şi peste 5000 de imagini de la alte activităţi. În ultimii zece ani s-a lucrat la transpunerea pe suport digital a clişeelor şi diapozitivelor îmbogăţindu-se, astfel, arhiva fotografică digitală a muzeului. Prima fotografie din patrimoniul muzeului datează din 1961 şi este intitulată „Căluşari la Jabeniţa”. „Contactul permanent cu oamenii în urma cercetărilor în teren permite muzeografului, devenit artist, să pătrundă esenţa umană a celor cu care intră în contact, să-i surprindă în ceea ce au mai specific, să surprindă fenomene, atitudini, stări, trăiri”, explică Adrian Bugnar, bibliotecar-arhivar la Muzeul Etnografic Reghin.

Ştefan BRUMAR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin își așteaptă vizitatorii cu nerăbdare

Distribuie Muzeul Etnografic „Anton Badea” din municipiul Reghin își deschide porțile pentru vizitatorii săi, într-un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.