Bal Mascat de “Maria Doch” la Uila Comune
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 378 Vizualizări

Bal Mascat de “Maria Doch” la Uila

Chiar dacă numărul saşilor din Uila este tot mai mic, localnicii nu au uitat de tradiţiile acestora, pe care le duc frumos mai departe, Printre acestea se numără şi Balul Mascaţilor, organizat la începutul lunii februarie. Cu mic cu mare, locuitorii comunei şi-au dat întâlnire şi în acest an la tradiţionalul bal, sâmbătă, 1 februarie în Căminul Cultural din sat, cinstind astfel tradiţia saşilor care pe 2 februarie sărbătoresc onomastica Fecioarei Maria, numită “Maria Doch”. “În fiecare an, pentru acest bal sătenii din Uila se pregătesc din timp, far repetiţii, măşti, costume, şi de fiecare dată reuşesc să ne bine dispună prin prestaţia lor. Noi, Primăria şi Consiliul Local îi susţinem  pentru a organiza un astfel de eveniment şi sperăm să păstreze acest frumos obicei şi în continuare”, a precizat Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoş

“Floare de cireş”, continuator al  tradiţiilor săseşti

Tradiţia Balului Mascaţilor de la Uila a fost reînviată de către localnici, în frunte cu Asociaţia “Floare de cireş”, condusă de Emil Tămăşan, care readuce în prin plan  tradiţia saşilor care organizau un asemenea bal pe 2 februarie, cinstitnd astfel sărbătorea “Maria Doch”, sărbătoarea onomastică a Fecioarei Maria. “Acum patru ani, noi, Asociaţia “Floare de cireş” am reluat această frumoasă tradiţie, acest bal al mascaţilor la Uila ,care vine să cinstească sărbătoarea onomasticii Fecioarei Maria, numită la saşi Maria Doch”, a afirmat Emil Tămăşan.

Alături de Asociaţia “Floare de cireş” la organizarea balului au contribuit  Primăria şi Consiliul Local Batoş, la eveniment onorând cu prezenţa şi oficialităţile instituţilor de cultură din municipiul Reghin, Maria Borzan, directorul Muzeului Etnografic , respectiv Sorina Bloj, directorul Bibliotecii Municipale “Petru Maior” din Reghin, care au apreciat munca organizatorilor în păstrarea tradiţiilor specifice zonei Uila.

Premierea măştilor

Menite a alunga spiritele rele şi venirea primăverii, costumele şi măştile au defilat în faţa juriului, cele mai frumoase fiind premiate de către organizatori. Juriul a decis în cele din urmă câştigătorii celor  mai frumoase măşti şi costume, cuplurile “Romeo şi Julieta” şi “Dracula şi Vrăjitoarea” întrunind cele mai multe voturi din partea juriului. Distracţia “mascaţilor” a continuat, aceştia pretecând până târziu în noapte, coinstind astfel sărbătoarea “Maria Doch”.

Foto : Muzeul Etnografic Reghin

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE