Conflict Florea-BOR pe tema Catedralei Mântuirii Neamului Administratie
  • alin.zaharie
  • 2 comentarii
  • 197 Vizualizări

Conflict Florea-BOR pe tema Catedralei Mântuirii Neamului

După declaraţile  primarul municipiului Târgu Mureş Dorin Florea, de săptămâna trecută  publicate de citynews.ro prin care afirma că “Adevărata mântuire a neamului înseamnă în momentul ăsta să te implici să scoţi acest popor dintr-un derapaj uriaş spre mediocritate, spre subcultură, spre lipsă de educaţie. Astea mi se par acum problemele cele mai mari pe care Biserica ar trebui să să şi le asume, nu să fie partizană, parteneră sau să se creeze culpabilizări din astea: – dă-mi nişte bani sau ţi-am dat nişte bani, dar vii să îmi faci campanie sau îmi faci nu ştiu ce”, Biserica Ortodoxă Română a luat poziţie exprimându-şi nemulţumirea faţă  de Dorin Florea. “ Patriarhia Română ia act cu surprindere de faptul că domnul Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureş, aduce Bisericii acuzaţi nefondate, ignorând activitatea spirituală, socială, educaţională şi culturală pe care Biserica Ortodoxă Română o desfăşoară astăzi prin ierarhii şi preoţii ei în comunităţile ortodoxe româneşti din ţară şi din străinătate. Domnia sa poate constata această realitate chiar şi prin simpla informare asupra activităţilor multiple desfăşurate de parohiile ortodoxe din Târgu Mureş în beneficiul locuitorilor din acest municipiu”, se arată în comunicatul de presă al Bisericii Ortodoxe Române.

Cine zice lui îi zice ?

În acelaşi comunicat, reprezentanţii BOR au catalogat ca ciudată poziţia exprimată de Dorin Florea privind implicarea bisericii în politică reamintindu-i acestuia de sprijinul primit din partea unor reprezentanţi ai bisericii în campania electorală pentru elegerile din 2012. “ Referitor la presupusul „partizanat” al Bisericii cu clasa politică, este ciudată atitudinea politicianistă tocmai a domnului primar al municipiului Târgu Mureş. Îi reamintim domnului Dorin Florea că, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2012, în mod regretabil un preot ortodox din Târgu Mureş a fost atras la una din manifestările electorale ale domniei sale, în contradicţie cu recomandarea Sfântului Sinod făcută partidelor politice de a respecta neutralitatea Bisericii Ortodoxe Române. Orice alt comentariu este de prisos!”, se precizează în comunicat.

Conflictul dintre cele două părţi a început o dată cu luarea de poziţie a primarului Florea, vis a vis de scrisoarea trimisă de Patriarhul României autorităţilor locale prin care le cerea sprijin în vederea construirii Catedralei Neamului. În acelaşi articol publicat pe citynews.ro primarul Dorin Florea spune că i-a răspuns printr-o scrisoare Patriarhului României în care  şi-a exprimat poziţia vizavi de sprijinul financiar pentru Catedrala Neamului. “I-am scris o scrisoare (Patriarhului României-n. r.) în care i-am explicat că nu banul e important aici, că faci o Catedrală. Asta e partea cea mai la îndemână pe care o vedeţi într-o clasă politică ce crede că şi pe Ăla de Sus Îl poţi duce cu şmecheria. Că doar astea sunt falsele iubiri faţă de Biserică. Astea se fac în tihnă şi în tăcere”

“Scrisoarea adresată de Patriarhia Română reprezentanţilor autorităţilor locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului care prevede că, la solicitarea Administraţiei patriarhale, autorităţile de Stat centrale şi locale pot sprijini financiar la edificarea viitoarei Catedrale patriarhale. Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc naţional reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporţie de 86% la bugetul de Stat central şi la cele locale. Ca atare, recent mai multe consilii judeţene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, afirmă reprezentanţii BOR.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Praf in ochii cetateanului de rand.Biserica ortodoxa si municipalitatile se ajuta reciproc. Biserica asigura victoria la alegeri.In schimb primesc avantaje si diferite bunuri .

  • Iuda se plângea că s-a risipit mirul pentru ungerea lui Iisus, iar cu banii de pe acel mir se puteau ajuta săracii. Aşa-i şi azi cu “iudele” care tună şi fulgeră împotriva construirii catedralei. Nu de săraci le pasă, ci ura împotriva Bisericii Ortodoxe îi animă.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE