Locurile de muncă şi ofertele de educaţie din Europa Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 81 Vizualizări

Locurile de muncă şi ofertele de educaţie din Europa

Libertatea de circulaţie a fost şi este una dintre pietrele de hotar ale procesului de integrare europeană şi ale pieţei interne din Uniunea Europeană. Este dreptul cel mai apreciat de europeni, având în vedere că 14 milioane dintre ei studiază, muncesc sau îşi trăiesc viaţa de după pensionare într-un alt stat membru. În fapt, libertatea de circulaţie este dreptul cel mai mult asociat de către populaţie conceptului de cetăţenie europeană.

Ridicarea restricţiilor pentru lucrătorii bulgari şi români de la data de 1 ianuarie 2014, se face pe fondul unui şomaj ridicat şi a unor ajustări bugetare radicale în multe ţări europene. În vremurile dificile, cetăţenii europeni mobili sunt de prea multe ori o ţintă uşoară: se consideră, uneori, că ei iau locurile de muncă de la populaţia locală sau, din contră, că nu muncesc şi că doar profită de sistemele de protecţie socială.

În realitate, studiile au arătat în mod repetat beneficiile pe care le are libertatea de circulaţie a lucrătorilor pentru economiile ţărilor-gazdă. Lucrătorii mobili sunt complementari celor din ţara-gazdă permiţând abordarea lacunelor în ce priveşte competenţele şi a lipsei de forţă de muncă.

Statele membre pot utiliza Fondul Social European (însumând peste 10 miliarde de euro în fiecare an) pentru a ajuta la rezolvarea acestor probleme locale. Începând cu 1 ianuarie 2014, fiecare stat membru ar trebui să cheltuiască cel puţin 20% din Fondul Social European pentru proiecte ce promovează incluziunea socială şi combaterea sărăciei.

UE a pus în practică norme pentru a facilita libera circulaţie a lucrătorilor, pentru a garanta atât protecţia lor contra exploatării, cât şi a ţărilor-gazdă contra abuzurilor în ce priveşte sistemele naţionale de protecţie socială.

Pentru a facilita mobilitatea forţei de muncă, a fost înfiinţată încă din 1993 reţeaua EURES (EURopean Employment Service).

EURES este o reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale Spaţiului Economic European (ţările UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) şi alte organizaţii partenere. Elveţia participă, de asemenea, la reţeaua EURES. Resursele reunite ale organizaţiilor membre şi partenere ale EURES oferă reţelei o bază solidă, astfel încât aceasta să poată oferi servicii de calitate înaltă atât pentru lucrători, cât şi pentru angajatori.

Reţeaua EURES vă informează în legătură cu posturile vacante din 32 de ţări europene, CV-urile candidaţilor interesaţi, ce trebuie să ştiţi dacă doriţi să locuiţi şi să munciţi în străinătate şi multe altele.

Un mod simplu de a afla informaţii despre locurile de muncă şi ofertele de educaţie din Europa este folosirea portalului mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă, www.ec.europa.eu/eures care este disponibil în toate limbile oficiale ale UE, deci şi în limba română.

Informaţii pentru/despre muncă în străinătate puteţi obţine gratuit şi de la consilierii EURES, în cazul judeţului Mureş, la Agenţia Judeţeană Mureş Pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE