Spitalele publice (ne)pregătite de control Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 132 Vizualizări

Spitalele publice (ne)pregătite de control

 

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat marţi, în cadrul unei videoconferinţe, că începând din luna martie vor începe acţiunile ample de control în toate spitalele publice din România, obiectivul principal al acestora fiind respectarea normelor privind asigurarea condiţiilor igienico-sanitare.

O acţiune transparentă şi eficientă

Ministrul îşi doreşte ca această acţiune să fie eficientă şi transparentă şi să se finalizeze cu remedierea problemelor. „Dorim să efectuăm controale în toate spitalele publice din România în perioada martie-mai, iar în luna iunie să avem rezultatele finale. O asemenea acţiune trebuie să fie transparentă şi eficientă. O acţiune amplă de control în toate unităţile sanitare publice care vizează, în principal, condiţiile igienico-sanitare şi instituirea unui standard elementar de curăţenie. Obiectivele acestei acţiuni sunt: verificarea normelor privind asigurarea condiţiilor igienico-sanitare, verificarea blocului alimentar, a respectării normelor de supraveghere, verificarea operaţiunilor de dezinsecţie şi deratizare, a controlului personalului din punct de vedere al respectării regulilor igienice şi asigurarea utilităţilor”, a anunţat Eugen Nicolăescu.

În cazul în care inspectorii vor identifica nereguli majore, aceştia vor putea chiar să suspende activitatea din spital. „Mă aştept ca aceste controale să se realizeze cu maximă responsabilitate şi perseverenţă, astfel încât la sfârşitul perioadei de control orice spital să poată aplica în mod corect şi constant prevederile normelor sanitare. Nu vreau ca aceste controale să fie simple acţiuni de constatare. Acolo unde nu se pot rezolva situaţiile, îi rog pe reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Publice să închidă acele secţii ale spitalelor care nu mai pot continua activitatea în condiţiile respective. Rugămintea mea este să nu se tolereze situaţiile în care aceste lucruri total inadecvate se pot perpetua”, a spus ministrul Sănătăţii.

Direcţiile de Sănătate Publică, pregătite

Ministrul Sănătăţii a prezentat şi calendarul controalelor. Astfel, în perioada 3 marie-31 mai toate spitalele vor fi controlate, urmând ca în luna iunie să fie prezentate rezultatele finale. „Toate DSP-urile, inclusiv cea a municipiului Bucureşti, ne vor comunica până la 15 februarie planul de desfăşurare a acţiunii de control la nivelul judeţului respectiv. Controlul se va desfăşura în perioada 3 martie-31 mai, cu următoarele structuri: în perioada 3-22 martie, echipele de inspectori sanitari vor controla calitatea condiţiilor a unităţilor sanitare publice, cu excepţia spitalelor judeţene de urgenţă şi a institutelor clinice; în perioada 24-31 martie, se vor desfăşura controale încrucişate la spitalele judeţene de urgenţă şi la institutele clinice; în perioada 1 aprilie-31 mai se vor efectua acţiuni de recontrol”, a subliniat Eugen Nicolăescu.

Direcţia de Sănătate Publică Mureş se pregăteşte să întocmească planul de control. „Controalele vor începe în 3 martie. Am înţeles că se va emite un ordin care va cuprinde normele de control şi se va desfăşura pe baza unui plan dinainte stabilit, un plan care va avea o parte de controale şi una de recontroale a acestor unităţi sanitare. Raportările se vor face la sfârşitul fiecărei etape şi probabil că se vor lua şi măsurile în consecinţă. Dacă nu se vor respecta recomandările inspectorilor, se poate ajunge chiar şi la amenzi sau la suspendarea activităţii din anumite secţii”, a precizat Gabriela Uifălean, purtător de cuvânt DSP

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE