Home / Monden / Mantis, „călugăriţele” care cântă Rock'n'Roll

Mantis, „călugăriţele” care cântă Rock'n'Roll

Distribuie

Cotidianul „Zi de Zi” vă prezintă povestea singurei trupe feminine de rock din Transilvania. Înfiinţată în septembrie 2013, la Târgu-Mureş, formaţia Mantis abordează repertorii ale unor monştri sacri ai muzicii rock şi are următoarea componenţă: Iris Danciu (16 ani, solistă, bas), Anais Petricu (15 ani, chitară ritm), Denisa Boca (16 ani, chitară solo), Arina Grindean (15 ani, tobe) şi Maria Maxim (16 ani, clape).

Proiect unic în Transilvania

„Scânteia” care a dus la înfiinţarea formaţiei a fost „aprinsă” de Ercsei Ferencz, basistul trupei Autostop MS, ideea fiind pusă în practică de cele cinci fete. „Ideea înfiinţării formaţiei a venit de la domnul Ercsei Ferencz, care este managerul din Jazz & Blues, şi dumnealui a venit cu sugestia de a se înfiinţa o trupă rock de fete, ştiind că nu mai este alta în Mureş şi în Transilvania. De fapt, în România mai există o singură formaţie de rock de fete. Ideea de trupă a venit la începutul verii trecute şi s-a format la începutul lui septembrie 2013. Iniţial eu eram singura chitaristă şi ulterior a venit şi Denisa”, îşi aminteşte Anais, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Artă din Târgu-Mureş. “Ercsei Feri, basistul din Autostop MS mi-a propus să formez o trupă de fete, astfel încât să existe un proiect unic în Transilvania. A fost uşor să ne formăm, eu cu toboşara Arina, chitarista solo Denisa şi chitarista ritm Anais suntem toate la Liceul de Artă. Şi pe Maria, clăpara, o cunoşteam de ceva timp, ea nu e de la Liceul de Arte, e de la Papiu”, completează Iris, elevă la acelaşi liceu, dar în clasa a X-a.

Fete cuminţi la şcoală, “călugăriţe” pe scenă

Odată înfiinţată, formaţia trebuia să aibă şi un nume, demers facil în aparenţă, dar dificil în realitate. În cele din urmă, firi nonconformiste, cele cinci fete au căzut de acord ca trupa să se numească Mantis, traducerea din engleză în română a cuvântului “călugăriţă”. “Ne-am gândit la multe nume, ne-a dat bătăi de cap, dar într-o zi mă gândeam cum ar fi să fim îmbrăcate în călugăriţe când avem concerte. Dar cuvântul “călugăriţă” are mai multe înţelesuri, deci poate fi şi acea insectă. Şi în engleză aceasta se cheamă Mantis”, explică Iris.

Relaxare prin rock

Rugate să povestească despre motivul care le-a determinat să facă parte din formaţia Mantis, tinerele rock-eriţe afirmă la unison că decizia luată ţine de pasiunea pentru rock, gen muzical de care se simt foarte ataşate. “Motivele pentru care am intrat în trupă sunt ca să mă simt bine pentru că atunci când sunt pe scenă mă simt foarte bine. De asemenea, ştiu că de asta ţine viitorul meu. Am început să ascult rock acum vreo patru ani şi de obicei pot gândi mai limpede când ascult şi mă relaxează chiar dacă nu e o muzică liniştită, dar mă reprezintă”, precizează Arina, elevă în clasa a X-a la Liceul de Artă din Târgu-Mureş. „Rock-ul este muzica pe care noi o ascultăm în timpul liber, e muzica pe care nimeni nu ne învaţă cum să o cântăm la şcoală. Rock-ul e ceva ce vrem noi să facem în timpul liber”, spune Anais. „De când am început să cânt la chitară mi-am dorit să cânt într-o trupă. Ăsta a fost şi motivul pentru care m-am apucat de chitară şi mi s-a îndeplinit visul cu propunerea asta. Bineînţeles, îmi place muzica rock, asta ascult pe lângă muzica clasică”, adaugă Denisa.

Repertoriu internaţional

În ceea ce priveşte repertoriul trupei, acesta este alcătuit din piese ale unor monştri sacri ai domeniului rock. „Cântăm muzică rock, momentan nu avem un repertoriu foarte vast pentru că încă suntem începătoare. Treptat, sperăm să ne dezvoltăm repertoriul. Piesele pe care le interpretăm acum sunt semnate de Joan Jett, Queen, The Runaways, Pink, Roxette, Nirvana”, menţionează Denisa. „Sperăm ca în viitor să avem şi nişte piese proprii”, spune Anais.

Sală de repetiţii dotată

În prezent, cele cinci domnişoare îşi exersează pasiunea într-un spaţiu adecvat, asigurat de solista formaţiei. „La început făceam repetiţii într-o sală de lângă Poli II şi apoi Iris şi-a făcut o sală de repetiţii la ea acasă şi din septembrie repetăm acolo. Dacă nu avem concerte sau un eveniment mai important, repetăm o dată pe săptămână şi înainte de concert repetăm cam o dată la două zile”, afirmă Anais. “Repetăm la mine acasă, tatăl meu a depus un efort uriaş şi mi-a făcut sală de repetiţii dotată cu tot ce trebuie”, explică Iris.

Concertul Altar, deschis de Mantis

Deşi foarte tânără, formaţia a susţinut deja mai multe concerte la Târgu-Mureş, atrăgând atenţia organizatorilor de evenimente. Astfel, duminică, 9 februarie, de la ora 20.00, în Jazz & Blues, fetele de la Mantis vor cânta în deschiderea trupei Altar, care va susţine un concert cu ocazia împlinirii a 23 de ani de activitate. „Primul concert al formaţiei, la care eu nu am luat parte, a avut loc în 22 noiembrie 2013, în Jazz. Chiar după concertul respectiv am intrat în trupă şi următorul concert a fost tot în Jazz, în 22 decembrie. De asemenea, am mai avut un concert în 26 ianuarie, la Palatul Culturii. Concertul de duminică va fi greu, vom cânta cam 40 de minute”, spune Anais, care şi-a propus să urmeze cursurile unei facultăţi în străinătate, în domeniul graficii sau al designului. „Ne simţim onorate că am fost alese să cântăm în deschiderea concertului de duminică. În acelaşi timp e şi o presiune pe care o resimţim, ştiind că vom cânta înaintea unei formaţii de mare valoare. Va trebui să ne ridicăm şi noi la nivelul lor. Sperăm să ne eliberăm suficient de emoţii, şi totul să iasă bine”, completează Denisa, care intenţionează să îşi desăvârşească studiile la Conservator, la chitară clasică.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Sighișoara medievală: de vorbă cu vizitatorii

DistribuieSighișoara Medievală din acest an a avut parte de mii de vizitatori care i-au călcat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.