Home / Administratie / Buget favorabil investiţiilor la Sovata

Buget favorabil investiţiilor la Sovata

Distribuie

Consilierii locali din oraşul Sovata întruniţi în şedinţă miercuri, 5 februarie, au avut pe ordinea de zi proiectul privind bugetul oraşului pentru anul 2014. Despre votul consilierilor, valoarea bugetului precum şi proiectele de investiţii din acest an ne-a vorbit Peter Ferencz, primarul oraşului Sovata.

Reporter: Cum a decurs şedinţa şi care a fost rezultatul votuului?

Peter Ferencz: Bugetul pentru anul 2014 a fost aprobat în unanimitate. După toate discuţiile care au fost în comisii, toţi consilierii au cunoscut exact datele din buget şi au votat în consecinţă.

Rep.: Care este valoarea bugetului pentru anul 2014?

P.F.: În urma votului consilierilor putem să discutăm de un buget de 27.695.000 lei, din care venituri proprii 10.237.000 lei, prelevări de la bugetul de stat 6.381.000 lei, sume de la Uniunea Europeană prin proiecte de finanţare 10.450.000 lei şi 627.000 lei la capitolul subvenţii.

Rep.: Care e ponderea secţiunilor de funcţionare, respectiv dezvoltare din cadrul bugetului pe 2014?

P.F.: Pentru programele de investiţii în bugetul pe acest an sunt prevăzute 14.398.000 lei, aici fiind cuprinse şi banii de la Uniune Europeană, care sunt doar pentru investiţii, restul de 13,26 milioane lei sunt pentru susţinerea instituţiulor subordonate Primăriei.

Rep.: Care sunt principalele proiecte de investiţii la nivelul oraşului Sovata pentru anul 2014?

P.F.: Bineînţeles, prioritare sunt sunt investiţiile pe care le-am început anul trecut care vor fi terminate în acest an. Aici mă refer la extinderea Şcolii Generale “Sófalvi Ilyés Lajos” din Sovata, proiect care a fost început şi anul acesta ar trebui să-l terminăm, pentru a putea fi folosit de copii în toamnă. De asemenea, continuarea lucrărilor la Casa Memorială “Kusztos Endre”, de asemenea un proiect început.

Rep.: Ce proiecte noi aveţi în vedere în acest an?

P.F.: În acest an sunt prevăzute investiţii noi, printre cele importante sunt extinderea clădirii pompierilor din Sovata pentru un centru ISU pentru a avea şi un punct de pompieri militari deoarece în momentul de faţă avem doar pompieri civili. Totodată, vor fi cuprinşi bani pentru reparaţii la acoperişul şi exteriorul clădirii Primăriei care arată foarte urât şi e nevoie de reparaţii. Dorim de asemenea ca parcarea din curtea Primăriei să o amenajăm, să o facem puţin mai mare ca să poată fi folosită şi de către cetăţeni, zona centrală fiind destul de aglomerată din punct de vedere al parcărilor. Tot în acest an vom lucra la amenajarea căilor de acces la Liceul Tehnologic “Domokos Kazmer”, prelungirea trotuarului spre Săcădat cu aproape 1.000 de metri, ea fiind singura zonă din Sovata unde nu există trotuar şi dorim ca în fiecare an să prelungim acest trotuar până când ajungem la capătul oraşului. Avem în proiect şi achiziţionarea unui teren de lângă Şcoala Generală nr. 2, pentru a da posibilitatea parcării maşinilor, fiind o zonă foarte aglomerată pentru a se putea intra la Sala de Sport care este în spatele şcolii. Avem de gând să cumpărăm un alt teren care este lângă Baza Sportivă a oraşului, urmează discuţii cu proprietarul deoarece şi aici avem mari probleme cu accesul şi  parcarea maşinilor. Dacă reuşim să ne înţelegem cu proprietarul vom demara această investiţie, avem acordul Consiliului Local să cumpărăm acest teren. Am mai cuprins bani şi pentru a face studii şi proiecte în cazul apariţiei axelor de finanţare pentru proiectele europene. Dorim să facem un studiu de fezabilitate la un pod care este pe Strada Lungă unde avem probleme cu surparea podului şi avem nevoie urgent de un studiu de fezabilitate să vedem apoi de unde putem aduce bani pentru a reface podul. De asemenea, trebuie să plătim aportul propriu la proiectul “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Mureş”. La proiecte unionale trebuie să continuăm “Drumul Sării”, iar acum reîncepem licitaţia la modernizarea drumurilor de acces la exploatarea forestieră a oraşului Sovata, unde a fost anulată licitaţia şi acum reîncepem din nou.Totodată, am cuprins şi fonduri pentru reparaţii şi anumite asfaltări. În mare astea ar fi principalele proiecte, la care se adaugă şi altele ceva mai mici, la şcoli cu schimbări de geamuri şi altele.

Rep.: Bugetul aprobat asigură funcţionarea în bune condiţii a institutiilor subordonate primăriei Sovata?

P.F.: Noi am cuprins atâţia bani încât să fie acoperite toate cheltuielile de funcţionare ale instituţiilor, atât la şcoli cât şi la spital, precum şi la Baza Sportivă. Ne gândim că dacă nu vor fi probleme, rectificări negative la bugetul naţional sau probleme deosebitela plataimpozitelor locale, atunci putem să asigurăm funcţionarea instituţiilor fără nici un o problemă.

Foto : Kiss János

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Proiect HCL. Întâlnirea Naţională Mercedes Clasic, la Sighișoara

Distribuie Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Sighișoara, din 28 martie, se află …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.