Tinerii întreprinzători debutează la Colegiul Economic Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 1203 Vizualizări

Tinerii întreprinzători debutează la Colegiul Economic

La Colegiul Economic „Transilvania”, sub coordonarea Centrului de Resurse Firma de exerciţiu, a avut loc, zilele trecute, activitatea „Promovarea spiritului antreprenorial prin intermediul Firmelor de exerciţiu şi al cafenelelor Money Sense”, în cadrul căreia elevii talentaţi şi-au prezentat rezultatele din primul semestru al anului şcolar 2013-2014.

Devenită o tradiţie, metoda de predare „Firma de exerciţiu” constituie un exemplu de bună practică pentru Învăţământul profesional şi tehnic, profil servicii. Conceptul se regăseşte în majoritatea ţărilor UE, fiind introdusă de peste doisprezece ani în România prin proiectul ECO NET, proiect iniţiat în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est şi desfăşurat de Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic din România în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Culturii şi Kulturkontakt din Austria. Acest proiect reprezintă o premiză a integrării pe piaţa muncii a absolvenţilor şi pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale.

“MoneySense” pentru administrarea finanţelor

Activitatea a început cu elevii claselor a XII-a A şi B, coordonaţi de către Sorina Bălan, care au arătat că ştiu cum pot aplica noţiunile economice pentru a face afaceri, lansându-şi cafenele MoneySense sub denumirile de „Karaoke Caffe”, „Business Cafe”, „Rasta caffe”, „Escape Cafe”, „Orange caffe”sau „Fram caffe”. „Programul MoneySense este unul dintre cele mai importante programe de acest tip din Marea Britanie şi Irlanda. Programul a fost dezvoltat prima dată de grupul RBS în 1994 sub denumirea “Faţă în faţă cu finanţele”. În România, acesta se adresează tinerilor din licee şi universităţi, în încercarea de a-i sprijini în administrarea finanţelor personale şi pentru mai buna înţelegere a diferitelor produse şi servicii financiar-bancare”, ne-a informat Sorina Bălan.

Activitatea a continuat cu cele opt firme de exerciţiu cu denumiri inspirate ca „Grădina Bunicii” ,„B in Style”„Vitactiv”, „Mystic Transilvania”,„Transilvania Tour”,„Pensiunea Plaiul Mureşean”, ,„Kimva’s Cake” şi „Cook Art” SRL, care s-au întrecut în competiţia Business plan, etapa pe şcoală.

Premii pentru cei mai buni

Managerii firmelor de exerciţiu nou create au promovat afaceri legate de comerţul cu legume şi fructe, comerţul cu obiecte de decoraţiuni interioare sau de obiecte de artizanat. Alte firme au avut ca obiect o agenţie de turism, hoteluri, pensiune agroturistică, precum şi o cofetărie şi un restaurant. Comisia de jurizare, alcătuită din Sorina Bălan, Letiţia Iacob şi AnaMaria Moldovan, au avut dificila sarcină de a desemna cele mai bune firme, o contribuţie importantă având şi reacţia elevilor din public, în timpul prezentărilor. Astfel, „Kimva’s Cake SRL”, coodonată de Ionuţ Popa şi Daniela Sămărghiţan, a primit premiul special pentru „Promovarea Gastro”, agenţia de turism „Transilvania Tour SRL”, coordonată de Elena Puiac şi Carmen Popoviciu, au primit premiul special pentru „Promovarea turismului mureşean”. Locul II a fost obţinut de „Pensiunea Plaiul Mureşean” SRL, coordonată de  Mihaela Ciula, iar„Grădina Bunicii” SRL, coordonatori Elvira Moldovan şi Liliana Ocnean a obţinut locul III. Mult râvnitul premiu I a fost obţinut de „Vitactiv” SRL, coordonată de prof. Gazsi Ştefan, elevii Georgiana Man, Teodor Muntean şi Mihai Matei îndemnându-ne la un stil de hrană şi de viaţă sănătos.

Firmele de exerciţiu, muncă şi pasiune

La anunţul juriului despre acordarea unui premiu special, publicul a propus numele unuia dintre elevi. Acesta a coincis cu alegerea juriului, în persoana lui Teodor Muntean, Teodor fiind desemnat drept „Cel mai bun prezentator” al propriei afaceri. Deşi s-a declarat emoţionat, nu a lăsat emoţiile să-i strice prezentarea. „Obiectul de activitate al firmei Vitactiv este comerţul cu suplimente nutritive şi consultanţa, atât pe plan sportiv, cât şi pe plan nutriţional. Deoarece sunt cu adevărat pasionat de nutriţie şi de sport, am fost cu fericit când s-a decis ca firma de exerciţiu a clasei noastre, a XI-a C, să îşi desfăşoare activitatea în aceste domenii. Vitactiv reprezintă pentru mine un vis împlinit, însă doar pentru moment, prin prisma firmei de exerciţiu”, a afirmat Teodor.

Exprimându-se ca un om de afaceri matur, elevul a continuat. „Evenimentul a fost unul emoţional, mai mult pentru că împreună cu cei doi colegi, Mihai Matei şi Georgiana Man, repetasem foarte puţin. Sunt fericit că în liceul nostru există elevi care gândesc, care se implică şi care au conştientizat că doar prin muncă pot obţine ceva. Mă bucur că sunt oameni care cred în ideea noastră, oameni care ne acordă încrederea atât de importantă pentru etapele următoare ale concursului”, a declarat Teodor. Cât despre premiul primit, acesta s-a declarat flatat. ”Îmi dă încredere în forţele proprii şi vreau ca Vitactiv să ocupe un loc fruntaş între firmele de exerciţiu din ţara noastră!”, a încheiat premiantul.

Tinerii promovează valorile

Aceste firme de exerciţiu nu sunt nişte firme de “jucărie”. Ele reprezintă proiecte serioase, firmele fiind înregistrate la Centrala Reţelei Firmelor de Exerciţiu (ROCT) şi funcţionând ca oricare dintre firmele reale. În cadrul acestora, elevii dobândesc abilităţi reale de management, începând de la înregistrarea firmelor şi până la depunerea bilanţurilor. Singura deosebire de firmele “mari” este faptul că tranzacţiile implică mărfuri şi bani virtuali cu celelalte firme înregistrate la ROCT. Un alt aspect pozitiv al acestor tip de acţiuni este şi promovarea valorilor locale, elevii alegându-şi ca şi obiecte de activitate domenii în care pot să promoveze atât atracţiile turistice mureşene, cât şi cele gastronomice. O activitate asemănătoare va fi organizată şi în luna martie, la care o să putem evalua evoluţia tinerilor întreprinzători.

Edith VEREŞ

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE