“Pădurea” lui Ostrovski pe scena Naţionalului Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 793 Vizualizări

“Pădurea” lui Ostrovski pe scena Naţionalului

Sala Mică a Teatrului Naţional va găzdui marţi, 11 februarie, ora 19:30 premiera spectacolului “Pădurea” de Alexandr Nicolaevici Ostrovski  în regia lui Harsányi Zsolt, producţie a Companiei “Tompa Miklos”. Personajul central al piesei  este Gurmîjscaia, o proprietăreasă care sub o aparenţă de virtute severă ascunde un trecut bogat în aventuri şi dragostea prezentă pentru mult prea tânărul Bulanov.

“Nu există fericire fără bani”

Raisa Pavlova Gurmimâjskaia, moşiera care îşi trăieşte femininatea târzie, îşi risipeşte averea şi îşi iroseste pădurea pe nimic pentru a ţine lângă ea, alesul ei, un student ratat, de douăzeci şi ceva de ani. Doreşte să o căsătorească pe nepoata ei cu acesta, o fată care trăieşte din mila ei, pentru a o putea dezmoşteni. Nepoata sa însă este îndrăgostită de un băiat, care nu se poate căsători cu o fată fără zestre. Pe lângă problemele legate de căsătoria nepoatei, Gurmimâjskaia se confruntă şi cu o nouă problemă, apariţia unui nepot îndreptăţit la moştenire, crezut pierdut în negura vremurilor. Piesa este bogată în personaje bine creionate şi în simboluri., Pădurea devenind astfel  o metaforă a obscurantismului, a disimulării, a munciunii, a ceea ce se vinde şi se cumpără. “Pentru mine nu există fericire fără bani” – spune  tânăra fată, fără avere din piesa Pădurea. Căsătoria şi fericirea ei este împiedicată de lipsa zestrei. Personajele operelor lui Ostrovski aflându-se în general, în aceeaşi situaţie.  Ostrovski, fost director al Şcolii de Arte din Moscova, este un scriitor deosebit de productiv al realismului rus. Comedia Pădurea este doar una dintre cele mai mult 50 de texte dramatice, ale căror personaje sunt oameni obişnuiţi, care se confruntă cu probleme de zi cu zi.

Echipa spectacolului

Regizorul Harsányi Zsolt, după punerea în scenă a spectacolului Platonov de Cehov îşi călăuzeşte, încă o dată, spectatorii în lumea unui dramaturg rus. Alături în demersul săi artistic îi sunt Lőrincz Ágnes ( Raisa Pavlovna Gurmâjskaia), Badics Petra (Axinia Danilova), Kilyén László ( Evgheni Apollonovici Milonov), Györffy András (Uar Chirilîci Bodaev),  Szélyes Ferenc (Ivan Petrov Vosmibratov), Csata Zsolt (Piotr, fiul), Boros Csaba (Alexei Sergheevici Bulanov), Bokor Barna (Ghenadi Saiarov), Galló Ernő (Arkadi Vidorov), Ördög Miklós Levente (Karp), precum şi Fülöp Beáta (Ulita), precum şi Adrian Ganea (scenograf ), Bianca Imelda Jeremias (costume ), Boros Csaba (muzica originală) şi Fülöp Beáta (Asistent regizor).

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE