Caritas, întotdeauna „prezent” pentru bolnavi Recomandări zi de zi
  • admin
  • 0 comentarii
  • 203 Vizualizări

Caritas, întotdeauna „prezent” pentru bolnavi

Organizaţia Caritas Alba Iulia a serbat “Ziua bolnavului” marţi, 11 februarie, invitând bolnavii municipiului la o serie de activităţi organizate la sediul aflat în clădirea Deus Providebit din Piaţa Trandafirilor nr. 61. Eveniment instituit de către papa Ioan Paul al II-lea la 13 mai 1992, “Ziua bolnavului” a fost fixată pentru 11 februarie. Deşi creată în sânul Bisericii Apusene, sărbătoarea a pătruns şi în spaţiul ortodox.

Ziua bolnavului, în colaborare cu Serviciul de Ajutor Maltez

Anul acesta manifestarea a fost organizată în colaborare cu Serviciul de Ajutor Maltez în România, Serviciu condus la Târgu-Mureş de Victoria Tulit. “Toţi cei care activăm în cadrul Serviciului Maltez suntem voluntari”, a precizat Tulit. “Noi toţi punem mai mult preţ pe un zâmbet, pe o strângere de mână, decât pe recompensele materiale”, a completat lidera Serviciului.

Aflând acestea, am vrut să ştiu din ce se întreţine Serviciul şi din ce fonduri fac diversele acte de caritate. “Sunt mulţi oameni buni în oraşul nostru, chiar dacă nu se ştie de ei. Un exemplu foarte frumos am tocmai din perioada Sărbătorilor de Crăciun. Noi am obişnuit an de an să oferim o masă de sarmale pentru un număr mare de persoane nevoiaşe, dar în 2013 se părea că din cauza unor dificultăţi ar fi trebuit să renunţăm la obicei. Din gură în gură a venit susţinerea, mai multe persoane oferind varza necesară, o firmă din oraş a oferit carnea şi ce mai trebuia, până şi o bucătărie ni s-a pus la dispoziţie unde să putem găti”, a relatat Tulit. “Chiar în primii ani am mai primit ajutoare de la Serviciul Internaţional, dar foarte repede ni s-a spus că suntem capabili să ne descurcăm şi pe plan naţional”, a adăugat lidera. “Serviciul de Ajutor Maltez funcţionează la noi în ţară din 1991, eu sunt lidera pe plan local din 1993. Proiectul nostru de suflet este deschiderea unui Centru de Zi asemănător cu “Maica Tereza”care funcţionează în cadrul Caritas. Apelăm şi la campaniile de 2%, din care anul acesta asigurăm pâinea câtorva familii aflate în situaţii disperate pe tot parcursul anului. Cât despre Centrul de Zi, acesta este terminat în linii mari, tot cu ajutorul câtorva persoane inimoase”, a completat Tulit, iar pentru funcţionarea acestuia se intenţionează câştigarea unor fonduri guvernamentale sau europene.

Nu există boli nevindecabile

Caritas şi-a sărbătorit bolnavii în fiecare an, anul acesta peste 160 de persoane alegând să participe la eveniment. “Dorinţa noastră a fost să scoatem bolnavii din case şi să le oferim ocazia de a petrece câteva ore nu doar utile, ci şi plăcute, în afara prezentărilor utile am organizat şi mici programe artistice oferite de către grupuri de copii, dar şi un ospăţ caritabil”, a informat Molnar Jozsef, responsabil relaţii publice.

Una dintre prezentările deosebit de utile pentru bolnavi a fost ţinută de către dr. Berces Judit. Aceasta a oferit celor prezenţi atât informaţii utile, cât şi un ghid general de viaţă sănătoasă. “Nu există boli nevindecabile, este lipsit de etică să declari aşa ceva. Deasemeni, a fi bolnav nu este o ruşine, dar trebuie ştiut că orice boală porneşte din mintea umană”, a informat Berces. “Bolnavii sunt de două feluri, bolnavi activi şi bolnavi pasivi. Cel activ pune întrebări, se informează, caută sfaturi de la mai mulţi medici. Cel pasiv îşi acceptă medicaţia şi nu doreşte nimic în plus. Care bolnav credeţi că are şanse mai mari de vindecare?”, a întrebat retoric doctorul.

Poate în aceste cuvinte se ascunde scopul primordial al acestei zile festive, anume prevenirea izolării bolnavilor de orice fel şi de a-i îndemna să nu se resemneze, ci să caute în mod activ informaţii şi ajutor pentru orice problemă ar avea. Cât despre bolnavii prezenţi, se vedea clar că informaţiile furnizate au fost atât utile cât şi oportune. “Pentru mine este prima ocazie că particip la acest eveniment, dar mă bucur că am venit, cele aflate aici mi-au dat putere să continui lupta cu bolile şi în plus am aflat lucruri utile, cum ar fi importanţa de a cere părerea mai multor medici”, a spus Clara Mile, una dintre persoanele bolnave prezente.

Serviciile, funcţie de nevoile individuale ale bolnavilor

În completarea celor prezentate a vorbit şi Koszta Piroska, asistent şef medical al echipei Mureş pe domeniul de îngrijire la domiciliu. Aceasta a prezentat serviciile pe care Caritas le oferă mureşenilor. “Serviciile noastre sunt asigurate în funcţie de nevoile individuale ale bolnavilor. Scopul îngrijirii la domiciliu este îmbunătăţirea condiţiei de viaţă a persoanelor vârstnice, dependente, imobilizate la pat sau la domiciliu”, a informat Koszta. “Serviciile medicale oferite de noi sunt foarte variate, începând de la îngrijiri medicale cum ar fi injecţii, pansamente, cateterisme, trecând prin servicii de bază ca ajutorul pentru igiena corporală a bolnavilor, efectuarea de cumpărături, curăţenie, dar şi servicii sociale, printre care colaborarea cu alte organizaţii vizând îmbunătăţirea serviciilor şi cu autorităţile”, a completat asistenta şef.

Desigur, serviciile oferite de Caritas sunt mult mai numeroase, printre ele trebuiesc amintite şi intermedierea bolnavilor către medici specialişti, chiar cu transportul asigurat, oferirea de consultaţii oftalmologice gratuite şi de ochelari pentru cei pentru care o pereche de ochelari sunt un lux. O altă acţiune de succes este cea realizată în colaborare cu Vodafone, denumită “Mobile for Good”, în cadrul căreia se oferă telefoane speciale prin care bolnavii pot lua legătura cu un dispecerat de asistenţă printr-o simplă apăsare de buton. “Un serviciu inovativ al nostru este însă EKG-ul portabil, cu care ne putem deplasa să facem investigaţii la domiciliul bolnavilor, electrocardiograma fiind transmisă automat la Bucureşti, de unde rapid soseşte şi diagnosticul. Am avut chiar cazuri când ne-am deplasat pentru investigaţii, şi în scurt timp am transportat bolnavul la spital pentru o intervenţie de care avea nevoie”, a informat Koszta.

Un asemenea serviciu nu doar că vine în sprijinul bolnavilor greu sau nedeplasabili, ci dă şi viteză actului medical, viteză care mai ales în cazul bolilor cardiovasculare este esenţială.

Edith VEREŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE