“Elixirul dragostei” de Ziua îndrăgostiţilor Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 177 Vizualizări

“Elixirul dragostei” de Ziua îndrăgostiţilor

Cine nu ar vrea să deţină un elixir miraculos cu ajutorul căruia să obţină dragostea de la persoana iubită? În această situaţie se află şi Nemorino, un tânăr îndrăgostit până peste cap de frumoasa şi isteaţa Adina. El cumpără acest elixir de la un vânzător ambulant, dar elixirul nu este altceva decât apă chioară… Va reuşi el oare să câştige inima fetei, mai ales că are un contracandidat serios, falnicul sergent Belcore?  Aşa sună povestea “Elixirului dragostei” de Gaetano Donizetti, care va putea fi văzută într-o transpunere muzicală a Filarmonicii Târgu-Mureş, joi, 13 februarie, de la ora 19.00, cu ocazia concertul  extraordinar „Veşnica poveste de iubire” dedicat Zilei îndrăgostiţilor. Oaspeţii concertului de joi seara vin de la Cluj, dirijorul Horváth József şi soliştii Yolanda Covacinschi, Tony Bardon, Balla Sándor şi Cristian Hodrea. Despre concert ne-a vorbit dirijorul Horváth József, care revine pe scena Filarmonicii după ce anul trecut încânta publicul dirijând “Nabucco” de Verdi.

Reporter: O nouă prezenţă la Târgu-Mureş pentru dumneavoastră…

Horváth József: Nici nu mai ştiu a câtea prezenţă a mea pe scena Filarmonicii din Târgu-Mureş, unde am fost în fiecare an prezent. Anul trecut am avut plăcerea şi onoarea să dirijez “Nabucco.” Atunci a venit ideea de a face o nouă operă în concert şi i-am propus directorului Filarmonicii din Târgu-Mureş, Vasile Cazan, această operă, “Elixirul dragostei” pentru concertul dedicat Zilei îndrăgostiţilor. Ideea îmi aparţine şi directorul a fost deschis să realizăm acest proiect. Iată, în acest an avem această minunată lucrare de Ziua îndrăgostiţilor, ca să insuflăm tinerilor şi nu numai această minunată muzică a lui Donizetti.

Rep.: Ce aduce special această lucrare, “Elixirul dragostei” de Donizetti?

H.J.: Este o lucrare spumoasă, o lucrare vie, interesantă, diversă, cu foarte multă bună dispoziţie, umor, care sperăm să placă publicului.

Rep.: Cum au decurs repetiţiile cu Orchestra şi Corul Filarmonicii precum şi cu cei patru solişti?

H.J.: Pe Yolanda Covacinschi (Adina ), Tony Bardon (Nemorino), Balla Sándor (Belcore) şi Cristian Hodrea (Dulcamara) îi cunosc destul de bine, sunt solişti angajaţi la Opera Română şi Maghiară din Cluj, am lucrat des cu ei. Am făcut acest spectacol şi la Cluj. Aici am venit să prepar acompaniamentul orchestral. Orchestra şi Corul a învăţat foarte bine şi sperăm ca munca noastră să fie pe placul memlomanilor joi seara. Din cauză că am tăiat anumite fragmente din operă, fiind un concert şi nu un spectacol de operă, anumite părţi corale au fost lăsate pe dinafară, dar desigur au rămas destule aşa încât să încânte publicul. Corul personifică poporul, care are reacţii la ce se întâmplăî în sta şi de aceea părţile corului  sunt foarte populare.

Rep.: O invitaţie pentru public să vină la “Elixirul dragostei”?

H.J.: Cred că este pentru prima dată când se cântă în Târgu-Mureş această operă live şi cred că publicul mureşean nu trebuie să rateze un astfel de eveniment. Îi aşteptăm cu mult drag la concertul de joi seara de la Filarmonică.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE