“Între chipuri şi stări” cu Luminiţa Rusu Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 399 Vizualizări

“Între chipuri şi stări” cu Luminiţa Rusu

Şedinţa Colegiului Prefectural de joi, 13 februarie, a fost prefaţată de un moment plastic cu ocazia vernisajul expoziţiei de pictură „Între lumi – chipuri şi stări” semnată de artistul platic clujean Luminiţa Rusu.

13 cu noroc şi artă plastică

Ziua de 13 februarie a coincis fericit cu cea de-a 13-a expoziţie găzduită de Simezele Prefecturii”, oaspete de seamă fiind prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu. “Inspirată denumirea expoziţiei, „Între lumi – chipuri şi stări”. Această frumuseţe mă îndreaptă la o călătorie a minţii şi sufletului meu de astăzi, nu ca timp ci ca moment al zilei de astăzi. Eu astăzi, aflându-mă între lumi, între chipuri şi stări, mai trepidante, mai copleşitoare ca nicicând. Deşi am o statură mentală şi sufletească ce depăşeşte fotografia zilnică a exteriorului meu, nu o dată asemănându-mă cu caii robuşti şi debordanţi din lucrările artistei. Vine un timp în care ne întoarcem spre cei din jur. Cum prinţul vânător din Levantul Mistreţului cu colţ de argint al lui Augustin Doinaş, mă întorc şi le spun: taci! Şi caii se împuşcă nu-i aşa?”, a precizat Corneliu Grosu.

Registru de mare dinamism

Despre pictura Luminiţei Rusu a vorbit Nicolae Băciuţ, director al Direcţiei pentru Cultură Mureş, care a punctat atât primii paşi ai artistei în minunata lume a picturii, precum şi tematica lucrărilor expuse. “Doamna Luminiţa Rusu s-a apucat de pictat începând cu 1 decembrie 2012. Nu s-a apucat efectiv de pictat, ci a vrut să realizeze artistic un gest faţă de fiul domniei sale. Aşa s-a declanşat o fuziune astistică, într-un registru de mare dinamism. Într-un an şi două luni, de când s-a apucat efectiv de pictat a realizat câteva expoziţii personale şi de grup, a reuşit să impresioneze specialişti din arta plastică.  A reuşit să lucreze foarte mult, a reuşit să participle la manifestări expoziţionale şi tabere de pictură, dorind parcă să elibereze toţi acei ani în care a stat departe de şevalet. E greu de decodificat mecanismele psihologice care deschid o astfel de opţiune, artistică şi tematică. De ce a ales artista noastră caii, poertrete umane, de ce este obsedată de ideea de cuplu ? Sunt cele trei teme care circumscriu această expoziţie”, a afirmat Nicolae Băciuţ.

Laude oamenilor din Mureş

În discursul său, Luminiţa Rusu a mulţumit oamenilor de suflet care au făcut posibilă prezenţa sa în spaţiu Palatului Administrativ cu lucrările sale incluse „Între lumi – chipuri şi stări”. “Pe drum când veneam de la Cluj spre acest vernisaj, îmi făceam tot felul de scenarii, presupuneri, cum o fi prefectul, o fi un om încrezut, va da oare mâna cu mine, mă va ţine într-o anticameră? Când am venit aici am găsit un om minunat. Îl cunosc de zece minute dar deja m-am îndrăgostit de dânsul. Un alt om pentru care am un deosebit respect este Nicolae Băciuţ, care a făcut posibil acest vernisaj în această clădire superbă, la fel şi domnul Ilarie Opriş, preşedintele AAP Mureş unde m-am înscris şi eu ca membru. Domnului Opriş i s-a dus vestea în toate judeţele din Ardeal. Şi eu, fiind vicepreşedinte al AAP Cluj, am venit să mă înscriu şi în asociaţia de la Mureş datorită domnului Ilarie Opriş. Stimaţi mureşeni, cei pe care i-am amintit sunt nişte oameni care sunt o avere pentru acest judeţ şi ar trebui să-i iubiţi şi să-i stimaţi şi să vă bucuraţi de ei”, a spus Luminiţa Rusu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE