Home / Sport / Marcel Puşcaş: „Nu am trăit din fotbal, trăiesc pentru fotbal”

Marcel Puşcaş: „Nu am trăit din fotbal, trăiesc pentru fotbal”

Distribuie

Candidatul la preşedenţia Federaţiei Române de Fotbal, Marcel Puşcaş a vizitat joi judeţul Mureş, unde s-a întâlnit cu câţiva dintre conducătorii de cuburi cu drept de vot pentru alegerile din 5 martie.

La sediul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Mureş, acesta a fost primit de către conducerea forului judeţean, în frunte cu preşedintele Mircea Bucur. Orădean la origini, Marcel Puşcaş este cunoscut în lumea fotbalului îndeosebi din perioada dintre 1983-’85, când a fost selecţionat în reprezentativa României şi a fost jucătorul Stelei, cu care a cucerit titlul şi Cupa României. Prima sa legitimare a fost la Crişul Oradea, în 1970, după care a mai evoluat la FC Bihor, după Steaua la Rapid, CS Târgovişte şi Steaua Mizil. Maestru al sportului, Puşcaş a trecut apoi la meseria de antrenor, a fost manager sau preşedinte de club, în ţară şi peste hotare. A înfiinţat la Oradea în 1995 prima şcoală privată de copii şi juniori şi a promovat cu o echipă de juniori în Divizia C. A părăsit conducerea Stelei, înainte ca aceasta să fie preluată de actualul patron. „Eram singura echipă dintre cele care evoluam în fazele superioare în cupele europene care eram echipă patronată de stat. Am îndrăznit să invit unii ofiţeri superiori să plece din conducere şi am fost nevoit să plec eu. M-am întors şi îndrăznesc să afirm că obiectivele mele sunt puncte simple, perfect realizabile”, au fost cuvintele candidatului la şefia FRF.

Evitarea apariţiei echipelor meteoriţi

După părerea sa, echipele surpriză care apar şi se sting în doi sau trei ani au ca principală cauză lipsa susţinerii şi faptul că multe se bazează pe finanţare din bani publici şi dispar când cei implicaţi îşi ating scopul sau sunt descoperiţi cu nereguli. „Un prim obiectiv ar fi recâştigarea opiniei publice, a sponsorilor şi aducerea oamenilor la stadion. Asta nu se face urcând în avioane parlamentare, cum se face de 23 de ani, sau cu ajutorul primarilor cărora le place fotbalul. Aceştia pleacă, sau le scade interesul şi echipele dispar. Aşa au apărut catasftrofele şi au dispărut echipe ca Universitatea Craiova, Corvinul Hunedoara, altele în pericol acum, sau au apărut echipe ca Urziceni şi altele din localităţi mici”, a spus Marcel Puşcaş.

Fotbalistul român nu are statut

În continuare, fostul internaţional a ridicat problema „meseriei” de fotbalist. A specificat faptul că, indiferent de nivelul la care este echipa sa, un fotbalist de la noi este remunerat din această activitate, dar aceasta nu apare în Nomenclator. „Trebuie să reglementăm statutul fotbalistului român din punct de vedere legislativ. Vorbim despre profesionişti şi amatori, dar la noi nu există această meserie, deşi toţi sunt practic profesionişti”, a specificat Puşcaş. Vorbind despre fonduri, Marcel Puşcaş a spus că sumele care se cheltuiesc la FRF sunt direcţionate greşit, staff-ul lui Victor Piţurcă costând în jurul sumei de 1 milion de euro pe an, din cei 9 care sunt încasaţi de la cluburile din ţară şi a menţionat faptul că, procentual, suntem lideri la numărul funcţionarilor din federaţie şi codaşi la numărul jucător legitimaţi. „Sunt de acord să trăiască bine, dar s-o facă din câştigurile obţinute în urma rezultatelor”, a punctat Puşcaş. Un alt punct din proiect prevede colaborarea cu federaţii ale ţărilor central şi este-europene, pentru constiuirea unor competiţii de club, lucru care ar aduce şi beneficii materiale. Acest fapt, în condiţiile în care echipele din această zonă clasate pe locuri 3, 4, sau 5 pot fi considerate defavorizate. 

„Transparenţă şi credibilitate”, sloganul lui Marcel Puşcaş

Decizia sa de a candida la funcţia de preşedinte al FRF este pentru a aduce un nou suflu şi imagine nouă fotbalului din România. „Fotbalul românesc este condus de 19 ani numai de persoane care au alte interese. Dintre toţi candidaţii pentru următorul mandat, pot afirma că doar doi suntem care nu avem alte interese, decât binele fotbalului românesc”, a afirmat Puşcaş, numindu-l pe Răzvan Burleanu.

Unul dintre primele puncte atinse a fost cel al centrelor de juniori, afirmând că în planurile sale s-ar include şi crearea unor centre regionale şi echipe reprezentative de tineret pe judeţe, conduse de AJF-uri şi finanţate de către FRF, care să aibă competiţii regionale, până la turnee finale. „Şi alţii pomenesc de înfiinţarea centrelor, dar important este cum selectezi. Vedem şi acum ce înseamnă la o echipă plecarea unui jucător important, ca Bourceanu, sau alţii. În vest nu este o problemă că pleacă un Mutu, aducem zece Mutu în locul lui. Asta pentru că nu ne creem o bază solidă, cu jucători proprii şi ne vedem nevoiţi să aducem de dinafară. Dacă nu ai o bază, nu ai viitor. Asta trebuie s-o începem cu antrenorii. Aceştia nu sunt pregătiţi corespunzător. Totul începe de jos, să fie şi pedagog, în funcţie de grupa de vârstă cu care lucrează”, a adăugat Marcel Puşcaş.

La final, şi-a prezentat ofertele cuprinse într-un program care a fost trimis tutror cluburilor cu drept de vot şi a conchis: „Aceasta este ceea ce ofer eu. Voi decideţi cum vreţi să continuaţi, dar vă spun că eu nu am trăit din fotbal, am trăit pentru fotbal, dar pot trăi şi fără fotbal”, a conchis Marcel Puşcaş.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

CSU Târgu Mureș: Rezultate bune la ciclism

Distribuie În ziua a treia a competiției de ciclism Serbia Epic Series, sportivul Patrick Pescaru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.