Home / Invatamant / Examene DELF şi la “Papiu”

Examene DELF şi la “Papiu”

Distribuie

Colegiul Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” a găzduit sâmbătă, 15 februarie, şi duminică, 16 februarie, prima sesiune DELF organizată în Târgu-Mureş de către Institutul Francez din Cluj Napoca, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş. Acest eveniment, pe lângă utilitatea practică, este un argument în plus pentru prestigiul şcolii mureşene.

52 de elevi din Mureş, interesaţi de obţinerea diplomelor

Diplomele sunt eliberate de Ministerul Învăţământului din Franţa şi  sunt valabile pe viaţă. “Ele certifică nivelul de cunoştinţe lingvistice ale celor care învaţă limba franceză începând de la cel mai mic nivel, A1, de începător, până la nivelul B2, care înseamnă un nivel intermediar avansat, un nivel al capacităţii de a se descurca în situaţii autentice şi de a argumenta”, ne-a informat Mihaela Popa, reprezentanta Institului Francez.

În afară de aceste tipuri de examene, există şi cele denumite DALF, care se dau la Institutele Franceze cum este şi cel de la Cluj, la care se poate obţine nivelul maxim de competenţă, C2, acesta fiind nivelul măiestriei lingvistice, nivel universitar. “În această sesiune avem la Târgu-Mureş 52 de candidaţi, repartizaţi pe cele patru nivele organizate. Elevii provin din întregul judeţ Mureş, o grupă numeroasă de elevi venind de exemplu de la Luduş”, a completat Popa.

Examenele constau în patru probe, de înţelegere de documente audio şi documente scrise, de asemenea producerea şi transmiterea de mesaje orale şi scrise, pe teme concepute special pentru fiecare nivel în parte. Aceste diplome certifică nivelul de cunoştinţe, dar ele pot fi şi un important motor de motivare în învăţarea limbii franceze. Pentru liceeni o diplomă de nivel B1 poate să însemne echivalarea unei probe de bacalaureat, cea de competenţe lingvistice. “Pentru continuarea studiilor în spaţiul francofon, în general universităţile cer nivel B2, dar pot fi universităţi care să ceară nivel C1. Diplomele pot fi importante şi pe piaţa muncii atât în ţară cât şi în afară, acolo unde trebuie certificate nivelul de cunoaştere al limbii franceze. Examenele DELF se pot da şi de către adulţi. Subiectele desigur sunt diferite pentru adulţi, dar gradul de dificultate lingvistică este acelaşi ca şi pentru elevi. Anul acesta am avut doar elevi înscrişi, trebuie să avem un minim de cinci candidaţi pe nivel ca să putem deschide examenul. Individual, adulţii pot să susţină aceste examene la Institutul Francez de la Cluj”, a arătat Mihaela Popa.

Piaţa muncii, doritoare de persoane plurilingve

Utilitatea acestor diplome în cazul adulţilor este evidentă. “Ele pot fi un important mijloc pentru mobilitatea pe piaţa muncii în spaţiul francofon”, a specificat reprezentanta Institutului. “Elevii au fost pregătiţi de către profesori la clase special pentru aceste examene, iar evaluatorii sunt formaţi special şi abilitaţi de Ministerul Învăţământului din Franţa ca să poată evalua aceste lucrări”, a completat Popa.

Elevii sunt interesaţi de limba franceză, atât profesorii cât şi părinţii se străduiesc să conştientizeze copii că la ora actuală cât şi pe viitor, nu este suficient să vorbească şi să scrie în limba engleză pe care majoritatea o stăpînesc într-un fel sau altul, trebuie să facem diferenţa prin alte limbi străine, pentru că piaţa muncii este doritoare de persoane plurilingve sau poliglote. Deloc de neglijat este aspectul că limba franceză face parte din aceeaşi familie lingvistică, ca atare nu este greu de învăţat. “Este o limbă care dă deschidere, este o limbă de cultură, o limbă de lucru în cadrul Uniunii Europene. Noi suntem de la Colegiul gazdă. Am trecut deja de examen şi ni s-a părut foarte uşor, mai avem doar proba orală. Noi suntem la nivelul A1, fiind în clasa a 6-a”,  au spus Andra şi Sofia.

Deja de la aceste vârste elevii ambiţioşi intră în febra examenelor. “Vrem să ne obişnuim cu atmosfera examenelor, dar ne şi place limba franceză, ni se pare o limbă foarte melodioasă. În plus mai vrem să ştim o limbă, o limbă străină nu este suficientă”, au completat ambiţioasele eleve.

Edith VEREŞ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevii de la o școală din Târgu Mureș, calificați în finala națională a concursului European Money Quiz

Distribuie Elevii de la Școala Gimnazială „Serafim Duicu” din municipiul Târgu Mureș au participat, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.