Home / Editorial / Fatalism, numele tău este “român”

Notice: Trying to get property of non-object in /home/zideziro/public_html/wp-content/themes/sahifa v5.5.3/framework/parts/post-head.php on line 69

Fatalism, numele tău este “român”

Dorind să aflu zilele trecute informaţii despre starea reală a învăţământului mureşean şi despre preconizata reintroducere a învăţământului profesional, am avut surpriza de a constata că am deschis o adevărată cutie a Pandorei. Un numeros grup de pedagogi de diverse nivele a simţit nevoia să-şi exprime părerea, singurul aspect pozitiv pe care l-au putut menţiona fiind cel privitor la iminenţa reînfiinţării şcolilor profesionale.

Robinetul nemulţumirilor în schimb o dată deschis, acestea nu au contenit să curgă, relatând aspecte cutremurătoare ale învăţământului românesc. Desigur s-a vorbit şi despre cronica subfinanţare a sistemului, dar nu asta au considerat dascălii ca fiind cea mai gravă problemă. Dorinţa lor de implicare în îmbunătăţirea procesului de învăţământ este subminată în mod constant, consultările publice organizate de Ministerul Educaţiei fiind doar formale, aceste consultări însemnând de fapt doar informări despre hotărâri deja luate.

Dascălii, de asemenea, reproşează celor care îi conduc lipsa de organizare şi de viziune, cei de sus trimiţându-le frecvent diverse instrucţiuni doar pentru a le schimba după scurte perioade. Scandalurile de corupţie din sistem au ricoşat tot pe spatele dascălilor oneşti, aceştia fiind în ultima perioadă împovăraţi peste măsură de tot felul de rapoarte şi comisii. “Am 23 de rapoarte periodice de făcut. Nu ştiu când apuc să şi predau”, a dezvăluit un director de şcoală revoltat.

Elevii, cu care mă întâlnesc des, s-au plâns de frecventele modificări ale programei şi de subfinanţarea cruntă, în ciuda imaginii roz pe care diversele autorităţi încearcă să o inoculeze opiniei publice. Le-am cerut tuturor să-şi exprime nemulţumirile în mod oficial, asumându-şi cele relatate, în speranţa că problemele, o dată dezvăluite, s-ar putea îmbunătăţi, dar m-am lovit de refuzul fatalist, legat de teama de a-şi pierde locurile de muncă sau de a fi nedreptăţiţi, în cazul elevilor, dar şi de convingerea că oricum nu se poate schimba nimic.

Se vede că degeaba educaţia, degeaba modernizarea, nu ne putem dezice de provenienţa din cel baci moldovean cu ale lui Mioriţe, care în loc să-şi apere viaţa, şi-a făcut testamentul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Un nou start politic? Nadia Rață, ”victorie à la Pirus” împotriva PNL

Exclusă din partid în luna octombrie 2019, printr-o decizie a Biroului Politic Județean Mureș al …