Home / Invatamant / Nu există elevi slabi, doar dascăli fără vocaţie

Nu există elevi slabi, doar dascăli fără vocaţie

Distribuie

Liceul Tehnologic “Gheorghe Şincai” este unul dintre liceele unde profesorii încearcă să  ajungă la sufletele şi minţile elevilor şi să-i clintească din inerţia care pare să fi cuprins un număr mare dintre aceştia, prin metode uşor altfel. Directoarea şcolii, Antoaneta Răuca, caută în permanenţă metode prin care să schimbe atitudinea elevilor faţă de procesul de învăţare. “Un pas important a fost crearea pentru aceştia a unui mediu primitor. În această clădire, anterior şi-a desfăşurat activitatea o şcoală generală, şi din păcate era destul de părăginită când am venit noi aici în 2007. Împreună cu corpul profesoral, dar şi cu implicarea elevilor, am reuşit ca astăzi să avem unul dintre cele mai frumoase licee tehnologice din judeţ”, a început directoarea Răuca. “Trebuie să menţionez şi sprijinul Primăriei, care a fost foarte receptivă, dacă i-am cerut ajutorul. Am considerat că nu este ruşine să ceri, nimeni nu poate şti ce nevoi avem dacă nu spunem”, a adăugat directoarea.

“Încercăm să ne apropiem de sufletul elevilor”

Acest liceu este unul dintre cele mai mari din judeţ, în acest moment având un număr de 1119 elevi înscrişi. “Aici intră desigur atât clasele de la zi cât şi cele de la seral, precum şi şcoala profesională şi cea postliceală”, a specificat Răuca. Să ţii în frâu un număr atât de mare de adolescenţi, majoritatea băieţi, nu este o muncă uşoară. “Avem destul de mulţi elevi proveniţi din familii dezorganizate, copii cu probleme serioase. Se întâmplă să vină aici copii care în clasa a IX-a nu ştiu să citească şi să înţeleagă un text, nu ştiu de multe ori tabla înmulţirii sau să adune fracţii, iar noi ne gândim să îşi ia bacalaureatul”, a adăugat interlocutoarea. Poate nici nu este necesar să ia bacalaureatul chiar toţi, cred eu. “Dacă trebuie în clasa a IX-a să îi înveţi să scrie corect şi să facă operaţii elementare, nu avem cum să îl creştem atât de mult. Avem în schimb alte satisfacţii, copiii ajung să accepte nişte reguli de comportament în colectivitate, învaţă să-şi respecte profesorii şi colegii de clasă. Devin pe parcursul anilor de şcoală responsabili, ajungând să se evalueze în mod corect, şi să nici nu mai dorească să dea examenul de bacalaureat”, a informat directoarea.

Este întotdeauna o parte bună, dacă elevii reuşesc să-şi descopere valoarea, să constate că nu pot face faţă acestui examen, pot în schimb să facă alte lucruri în viaţă. De la acest liceu oricum nu pleacă aşa cum au sosit. “Elevii obţin o diplomă de calificare, care le dă posibilitatea să lucreze în domeniile alese. În plus pot obţine carnet de conducere, pentru că au incluse în programă ore de conducere auto. Ceea ce eu însă am încercat ca director în cei 2 ani, a fost să impun atât elevilor cât şi colegilor din corpul profesoral stabilirea unei legături care nu este cea tipică profesor-elev, încercând să ne apropiem cât de mult de sufletul acestora”, a continuat Răuca.

Copiii trebuiesc trataţi ca individualităţi

Dacă îşi deschid sufletele în faţa profesorilor, este posibil să îşi deschidă şi minţile, ieşind din indiferenţă. “Nu aş putea spune cum, nu am o reţetă…probabil prin felul în care stăm de vorbă cu ei aceştia îşi dau seama că aici găsesc oameni cărora le pasă. Chiar de curând am avut cazul unui elev din clasa a X-a, care era ţinut mult prea din scurt de către părinţi, şi ajunsese să se răzbune devenind agresiv faţă de colegi. Am încercat să stau de vorbă cu el, şi după abia două întâlniri s-a deschis şi mi-a dezvăluit sursa problemelor. ” Întotdeauna atitudinea părinţilor faţă de copii îşi pune pecetea pe comportamentul acestora, fie în mod pozitiv, fie el negativ. “Părinţii trebuie să înţeleagă că copiii nu sunt obiecte, au o personalitate şi acolo trebuie lucrat. ” Poate cea mai mare realizare a directoarei Răuca este nu schimbarea modului de predare, termen considerat depăşit de aceasta, ci de transmitere a cunoştinţelor într-un alt fel, care să trezească interesul elevilor faţă de materiile învăţate. Asta este deja o artă. “Pentru o astfel de oră eu mă pregătesc acasă poate şi 3 ore. Merg mult pe impactul video, şi construiesc orele pornind din alte domenii, în aşa fel încât se întâmplă că se sună de ieşire şi ei nu vor să iasă din clase. Asta fac eu şi asta am dorit şi de la colegii mei”, introducând schimbări şi în modul de abordare a examenului de bacalaureat. “La clasele a XII-a, la disciplinele de bacalaureat trebuie să aibă 4 note din lucrări de tip examen de bacalaureat, deci pentru ai noştri simularea care va fi acum în martie este floare la ureche”, oferind astfel un tablou clar al evoluţiei elevilor. “Mă bucur nespus să văd o evoluţie faţă de octombrie, la română şi maghiară ajungându-se de la 3,5 media clasei, la aproximativ 6, la matematică de asemeni evoluţia există, doar că acolo am pornit de la 1,5 până pe la 4, crescător dar nu suficient deocamdată”, elevii având însă timp să evolueze până la examenele reale. Cei mari informându-i şi pe cei mai mici despre desfăşurarea anului terminal, s-a reuşit inclusiv impulsionarea acestora.

Muncă sisifică, zi de zi, an de an

Asta presupune o muncă sisifică, profesorii având de corectat în fiecare lună câte un set de lucrări de bacalaureat. “Este doar în folosul elevilor, pentru că reuşim să-i scoatem din inerţie. Nu îmi place să spun aşa ceva, dar câteodată mi se pare că parcă este cineva care intenţionat încearcă să îndobitocească copiii, care pornesc în primii ani de şcoală fiind copii deştepţi şi deschişi faţă de informaţie. Trebuie să ne dăm seama că în mâinile noastre stă viitorul acestei ţări, şi zic eu, dascălii care nu sunt dispuşi să dea tot ce pot, nu au ce căuta în educaţie”, a arătat directoarea, nedorind însă să învinovăţească pe nimeni. “Cu siguranţă şi profesorii de gimnaziu au problemele lor, dar undeva cu siguranţă este o problemă. Părinţii nu se implică suficient şi e păcat, copiii aceştia pot să se piardă”, regretă Răuca. “De exemplu, tot pentru captarea interesului elevilor faţă de şcoală, dar şi de a-i debarasa de pornirile de a distruge mediul înconjurător, în săptămâna dedicată Şcolii Altfel, vrem să construim împreună cu elevii un spaţiu verde. Acesta nu înseamnă parc, ci construirea unei mini-staţii meteo unde să poată studia influenţa factorilor nocivi asupra mediului, o eoliană. Făcând ei înşişi cu mâna lor ceva, vor învăţa să respecte munca”, spune directoarea, dorind ca elevii să-şi amintească cu drag de anii de liceu. Asta presupune consecvenţă, pasiune dusă la extrem zi de zi, an de an, fără să cedezi. “Rezultatele unei astfel de abordări nu apar într-un an, dar trebuie să perseverăm”,a punctat Răuca. “Acelaşi lucru dorim să îl facem şi cu colegii, încercând să ne formăm ca o familie, organizând ieşiri unde să nici nu vorbim despre şcoală”, spune Răuca, nedorind ca aceste ieşiri să pară impuse. Directoarea doreşte ca totul să pornească din interior, pentru că lucrurile impuse rareori funcţionează. S-a mai spus, este deja un lucru comun, dar nu mai puţin adevărat: nu există copii slabi, există dascăli fără vocaţie. Profesoara Antoaneta Răuca cu siguranţă nu face parte dintre ei.

Edith VEREŞ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Editura Edu din Târgu Mureș, sau o poveste despre inovație în educație

Distribuie Privind rezultatele ultimei licitații de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, organizată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.